Adana’da istifa eden CHP’li başkanlar İYİ Parti’den aday olacak

CHP’de sancılı aday belirleme süreci neredeyse tamamlandı. Adana’da yeniden aday gösterilmeyen Çukurova ve Seyhan Belediye Başkanları bugün partilerinden istifa etti. Soner Çetin ve Akif Kemal Akay İYİ Parti’den aday olmaya hazırlanıyor.

Siyaset 13 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Soner Çetin ve Akif Kemal Akay

Cumhuriyet Halk Partisi’nde(CHP) Mayıs 2023 seçimlerinin ardından başlayan ‘değişim’ sancısı aday belirleme sürecinde de devam etti. Yerel seçimlerde kriz aday adaylığı başvurularıyla başladı. Birçok ilçede Özgür Özel’e ve Kurultayda değişim söylemini destekleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin aday olarak tepeden atandığını söyleyenler buna itiraz etti. Aday isimlerini MYK’da belirleyip son kararı PM’ye bırakan CHP dün son tur adayları belirlemek üzere bir araya geldi. Geç saatlere kadar süren toplantının ardından açıklanan isimler bazı ilçelerde protesto da getirdi. Yeniden aday gösterilmeyen bazı belediye başkanları da tepkisini partiden istifa ederek gösterdi.

Adana’da CHP’nin 2019 seçimlerinde kazandığı Çukurova ve Seyhan belediyelerinin başkanları aday belirleme sürecini eleştirerek partilerinden istifa etti.

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin istifasını sosyal medya hesabından duyurdu. Parti yönetiminin yerel ve genel seçimleri kazanmayı hedeflemediğini sadece parti içi iktidarlarını korumaya çalıştığını belirten Çetin aday belirleme süreciyle ilgili şu eleştirileri sıraladı:

“Atatürk ilkeleri, cumhuriyet değerleri, sosyal demokrasinin evrensel kuralları gibi partinin kimliğini oluşturan kavramların göz ardı edildiği, tarafsız ve liyakate hiçbir kriterin dikkate alınmadığı, parti içi dar kadrolaşmanın ön plana çıktığı, adaylıkların ahbap-çavuş ilişkileriyle dağıtıldığı bir süreci üzülerek yaşadık. Tanık olduğum bu kaygı verici tablo nedeniyle ömrünü Cumhuriyet Halk Partisi içinde geçirmiş, partinin birçok kademesinde gururla görev yapmış biri olarak partimden istifa ettiğimi üzülerek açıklıyorum. Ancak… Bu hikaye burada bitmez! Kamuoyuna saygıyla duyurulur…”

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da 10Haber’e aday belirleme sürecinin ardından istifa ettiğini söyledi. Akay “Sürecin böyle olmasını beklemiyordum” dedi. Başka bir partiden ya da bağımsız olarak aday olup olmayacağına ilişkin soru ise “Onu değerlendireceğiz” şeklinde yanıt verdi.

10Haber’in edindiği bilgilere göre her iki başkan da istifa ettikleri partiye rakip olmaya hazırlanıyor. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin İYİ Parti’den aday olacak. Bir pürüz çıkması durumda ise bağımsız aday olma konusunda kararlı. Akif Kemal Akay’ın da İYİ Parti ile görüşmeleri sürüyor. Daha önce Adana’da ilçe belediye başkan adaylarını açıklayan İYİ Parti, adaylarını değiştirmek için görüşmeleri hızlandırdı.

CHP’de seçim krizi: Bir yanda aday tanıtım toplantısı diğer yanda istifalarCHP’de seçim krizi: Bir yanda aday tanıtım toplantısı diğer yanda istifalar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.