Özel’den DEM’e açık eleştiri: ‘İktidara kaybettirme stratejisinden vazgeçti’

CHP lideri Özgür Özel, seçim öncesi tabloyu böyle tarif etti: 'Erdoğan, ittifakına sarıldı. Millet İttifakı bileşenleri ise gayretlerimize rağmen ittifaktan çekildi. DEM de iktidara kaybettirme stratejisinden vazgeçti.'

Siyaset 11 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, seçim sürecinde uzun süre işbirliği zemini aradığı Kürt siyasi hareketinin partisi DEM’i belki de ilk kez açıkça eleştirdi, bu partinin 2017 referandumundan beri sürdürdüğü ‘iktidara kaybettirme’ stratejisini değiştirdiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TELE1’de Merdan Yanardağ, Murat Taylan ve Bilge Yurtdagülen’in sorularını yanıtladı.

Özel’in konuşmasında en dikkat çeken kısım ise seçime günler kala karamsar bir siyasi tabloyu tarif etmesi oldu:

“MHP’de yönetim değişecekti ama yargı eliyle o kongre iptal edildi. Bahçeli de onun diyet borcu olarak anayasa değişikliğine geçit verdi. Toplum sözleşmesi çiğnenerek toplum sözleşmesi yapıldı. Daha sonra bir baskın seçimle tek adam rejimi işgalcilik kazandı. Büyük bir kaybetmişlik duygusu vardı ama seçmen sandıkta dengeyi yerelden kurdu. CHP bir anda 11 büyükşehir yöneten bir parti oldu. Bu siyasete bir denge getirdi. Ve biz böyle genel seçime gittik. Kazanmamız gereken bir seçimi kaybettik. Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefinin ne olduğunu biliyorduk. Ama hedefi çok daha ilerideydi 2019 yerel seçimi bunu engelledi. Seçmen yine umutsuzdu ama CHP seçimli bir kurultaya gitti ve yeni bir süreç başlattık. Şimdi yine seçimlere gidiyoruz. Şimdi seçimde yeniden bir denge kurulacak mı? Kuracağımızı gördüler ve Recep Tayyip Erdoğan ittifakına sarıldı. Millet İttifakı bileşenleri gayretlerimize rağmen ittifaktan çekti. O gün HDP bugünkü DEM de iktidara kaybettirme stratejisinden vazgeçti. Adaylarını çıkardılar.”

‘Son seçimim’ sözünü böyle değerlendirdi

“Şu andaki trend lehimize görünüyor” diyen Özel, bu sözünü şöyle açıkladı:

“Erdoğan kaybettiğini gördüğü anda bir hamle yapabilir. Zam yapacağım’ derse ‘Yap’ deriz, ‘Meclis’i aç’ derse ‘Aç’ deriz. Sonuçta emeklinin cebine girecek her para bizi memnun eder. Ama ben şu an böyle bir ihtimal görmüyorum açıkçası.”

Erdoğan’ın “Bu benim son seçimim” sözlerinin bilinçli bir gündem yaratma çabası olduğunu söyleyen Özel, “Bizim durduğumuz yer belli. Recep Tayyip Erdoğan seçim kazanmak için gün oluyor Abdullah Öcalan’dan mektup okutuyor, gün oluyor Osman Öcalan’a kamera gönderiyor, gün oluyor MHP’ye gün oluyor HÜDA PAR’a gidiyor. Her şeyi yapıyor. Ondan sonra bana ‘Zübük’ diyor. Arkadaşlar ‘TDK sözlüğü yollayalım’ dedi, ben ‘Ayna yollayalım, Zübük kimmiş görsün’ dedim. Bugün söyledikleri çaresizliğini gösteriyor. Benle kavga etmek için can atıyor. Kimlik siyaseti ve kendini en rahat hissettiği konularda. Ben o kavgayı göze alıyorum ama emekli maaşları, çifçiler üzerinden kavga ediyorum. Böyle olunca sinirleri bozuluyor. ‘Bu son seçimim’ dedi, bu ayrı bir şey. Onu konuşmak istiyor. Ben yoksulluğu, zamları konuşmak istiyorum. 2018’de, 2019’da, 2023’te de ‘Son seçimim’ dedi. Bu açıklamasını ‘Biliyorum yoksulsun ama bu son seçimim’ diye düşüncesiyle söylemiş olabilir” dedi.

Özel’e göre üç büyükşehirde risk yok

6 Şubat depremleri sırasında Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olan Lütfü Savaş’ı tekrar aday göstermesiyle kamuoyundan epey tepki gören Özgür Özel, Hatay’da artık Ak Parti ile ‘kafa kafaya’ olduklarını, Savaş’ın söylediğini yaparak kendi trendini yükselttiğini söyledi.

Özel, seçimde gözlerin çevrildiği diğer şehirlere ilişkin de açıklama yaptı:

“Seçmene saygısızlık olmasın ama anket şirketlerinin dediği gibi Ankara’da büyükşehir belediye başkanlığı yarışı bitti. Mansur Yavaş rekor oyla geliyor. Yüzde 60’ı zorlar deniyor. Ankara’da yarış belediye meclisinde. Ankara’da inanılmaz bir ivmelenme. Baya iyi gidiyoruz. İstanbul’da KONDA’nın anketinde 7 puan öndeyiz. İzmir’de büyük bir değişim alevi yaktık. Genç adaylarımız var. İzmir’de İYİ Parti ve DEM Parti’nin adayları var, tabii ki bir oy kaybı olabilir. İlçeler için gönlümde bir rekor var. Keşke 30/30, 30/28 olsa. Büyükşehirde farkı açıyoruz. İzmir’in sokakları ‘İtirazımız duyuldu’ diyor. İzmir’de bu dönem hem seçimde hem yönetim devrim yapacağız.”

İmamoğlu’nun Burcu Köksal hakkında yorumlarının hatırlatılması üzerine Özel, “Ekrem başkanın açıklaması evet sert bir hüküm içeriyor, Burcu başkanın ilk açıklaması kabul edilemez. Bütün taraflarla konuştuk meseleyi hallettik, hüküm cümleleri düştü” diye konuştu.

DEM Parti İstanbul adayı Beştaş'tan Özel'e yanıt: Oy hesabı yaparsak borçlu çıkarlarDEM Parti İstanbul adayı Beştaş’tan Özel’e yanıt: Oy hesabı yaparsak borçlu çıkarlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.