Özgür Özel: Adaylığımı dayatmayacağım, CHP’nin yıldızlarını güçlendireceğiz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi sonrası artan 'adaylık' tartışmalarıyla ilgili konuştu. Kendi ismini dayatmayacağını ve partinin yıldızlarını güçlendireceklerini söyledi.

Siyaset 7 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Ana muhalefet partisi liderinin konuşmasındaki en öne çıkan başlık adaylık tartışmalarına verdiği yanıttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle görüşmesindeki asıl niyetin bir sonraki seçim için ‘rakip seçmek’ olduğu yorumlarına değinen Özel ‘geçmişteki hataların tekrarlanmayacağını’ söyledi:

“Hazır birinci partiyken, işler yolunda gidiyorken, bir seçim yeni geride kalmışken, gelecek seçime daha zaman varken aday tartışması dostumuz tarafından iyi niyetle yapılsa da bazı kötü niyetliler tarafından kışkırtılmaya çalışsa da hiçbirimize faydası olmayan bir tartışmadır. Buradan gelecek seçim için şimdiden aday tartışmaları başlatmanın CHP’nin ivmesini düşürmek ona çelme takmaktan başka bir gayesi yoktur.

‘CHP kendi evlatlarından korkmaz’

CHP Genel Başkanı olarak kendi adaylığımı dayatmak CHP’nin tarihi  bir fırsatı kaçırmasını sağlamak, CHP’nin birilerinin tükenmekte olan iktidarına tekrar fırsat vermek gibi bir hata yapmayacağımdan herkes emin olsun.

Bundan sonraki süreçte hepimizin ortak doğrusu bu parti için omuz omuza, yan yana, bu partinin hiçbir değerinden korkmadan, popülerleşeni kıskanmadan, güçleneni destekleyerek, yanlışımızı uyararak – örterek, doğrumuzu alkışlayarak, bu partinin, bu gruptaki, bu partinin tüm belediyelerindeki her birisi bu partinin evladı olan yıldızlarını bu partinin evlatlarını güçlendirerek bu partiyi güçlendirmek boyumuzun borcudur. CHP kendi evlatlarından korkmaz. Birileri istiyor diye birbiriyle uğraşmaz, CHP’liler bilir ki hepsinin ortak görevi birlik ve beraberlik halinde Cumhuriyetin birinci yüzyılının ilk yerel seçimlerini nasıl kazandıysa ilk genel seçimlerini kazanmak gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini birinci partisi yapmaktır.”

Özel’in “CHP genel başkanı olarak kendi adaylığımı dayatmak, CHP’nin tarihi bir fırsatı kaçırmasını sağlamak, CHP’nin birilerinin tükenmekte olan iktidarına tekrar fırsat vermek gibi bir hata yapmayacağımdan herkes emin olsun” sözleri, akıllara selefi Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına giden süreçteki tartışmaları getirdi.

‘Akın Gürlek seyyar giyotindir’

Akabinde gazeteci Barış Terkoğlu’nun Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikâyeti üzerine ‘terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl hapse mahkum edilmesini eleştirdi. “FETÖ yargıya hakimken ceza alıyorlardır. Güya FETÖ temizlendi. Hala ceza alıyorlar. Akın Gürlek seyyar giyotindir, adaletin katilidir. Adaletin giyotini olan birisi Adalet Bakan yardımcısıdır. Gürlek şunu bilsin; ne Terkoğlu ne Pehlivan yalnızdır” dedi.

1 Mayıs tepkisi: Tutuklama tedbiri bir an önce kaldırılmalı

Özel’in konuşmasında öne çıkan başlıklardan bir diğeri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamalar için Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyenlere yönelik gözaltı ve tutuklamalardı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 12 Ekim 2023’te verdiği kararda Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını ‘hak ihlali’ saymıştı. Bu kararı gerekçe gösteren çok sayıda emekçi, sendikaların, partilerin ve meslek örgütlerinin belirlediği toplanma noktalarında buluşmuştu.

Ancak Bozdoğan Kemeri, İstiklal Caddesi, Taksim çevresi, Beşiktaş ve Şişli’de çok sayıda cadde ve sokak ulaşıma kapatılmış, bazı metro seferleri iptal edilmişti.

Taksim’e çıkmak için, Saraçhane Bozdoğan Kemeri’nde polisle karşı karşıya gelip barikatı geçmeye çalışanların da aralarında bulunduğu iki yüzü aşkın kişi sonraki günlerde gözaltına alınmış, 49’u tutuklanmıştı.

İstanbul 1 Mayıs’ının AYM kararına rağmen kanunsuz olarak yasaklandığını belirten Özel, “Suçlunun mağdur, mağdurların suçlu ilan edildiği bir dönemdeyiz” dedi. Özel, “1 Mayıs öncesinde her iki tarafı uyarmıştık, gösterilen anlayış kıymetliydi. Ama ardından yurttaşlarımız, evlatlarımız gözaltına alındılar, 49’u tutuklandı. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı anayasal bir haktır, onu engelliyorsun. Sonra da kanuna uymuyor diye onu tutukluyorsun. Bir an önce tutuklama tedbirinin kaldırılmasını, gençlerin serbest bırakılmasını, milletten kanuna uymasını isteyenlerin önce anayasaya uyması gerektiğini hatırlatıyorum” diye konuştu.

Emekli mitingine davet

Özel, devamında emeklilerin sorunlarına değindi. 26 Mayıs’ta bir miting düzenleyeceklerini duyuran CHP lideri, şunları kaydetti:

“CHP olarak bütün emeklileri ve onlara destek vermek isteyen herkesi 26 Mayıs Pazar günü Ankara’daki büyük emekli mitingine davet ediyorum. Söz verdik, onlar yıllarca bu memlekete hizmet ettiler, alın teri döktüler, nasırlı elleriyle hizmet ettiler şimdi onları unutamayız, herkes bir gün emekli olacak, emeklinin hakkını Cumhuriyet Halk Partisi alacak.”

Sinan Ateş cinayeti

Ankara’da öldürülen Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in iddianamesini de eleştiren Özel, “İddianamede olması gereken şeyleri görmedik. İddianamenin iade edilmesi ve asla kabul edilmemesi gerekmektedir. Bu meseleyi takip edeceğiz. Ayşe Ateş’in adalet yürüyüşü hepimizin adelet yürüyüşüdür.” diye belirtti.

Erdoğan ile görüşme notları partinin arşivinde

Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenin ardından açıklama yapılmamasına yönelik eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Yapılan görüşmelerden sonra eğer ortak bir açıklama yoksa görüşme taraflardan kendi ifadelerini paylaşabilecekleri ancak verilen cevapları paylaşmayacakları bir anlayışla sürmelidir. Erdoğan görüşmesinde, ‘Efendim gizli – kapaklı ne konuştunuz?’ Görüşmeden Türkiye Cumhuriyetinin dışişleri bakanlığının en üst görevlerinde bulunmuş bir büyükelçinin devlet geleneklerine uygun tutulmuş notları partinin arşivine girmiştir. Önümzdeki dönem benden sonra görev yapacak genel başkanlarımıza aktarılmak üzere genel başkanlığın ilgili güvenceli birimine muhafaza edilmiştir ve kayıt dışı siyasete itiraz eden anlayışımızla, bütün bilgiler MYK gurubumuzla, parti meclisimiz ile paylaşılmıştır, paylaşılmaya ilgili organlar toplandıkça devam edilmektedir. Ancak biz neler söylediğimizi söyledikten sonra ‘ne cevap aldınız’, o konuda onu söylemek bizim işimiz değildir. Ancak onu beklemek, onu izlemek ve o konuda ihtiyatlı bir iyimserlikle beklenti içinde olmak bizim pozisyonumuzdur.”

Bahadır Erdem CHP’de

Bu arada Özel, konuşması öncesi CHP’ye katılan eski İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Bahadır Erdem’e rozetini taktı.

Erdem, “Türkiye’de adaletin ve hukukun yeniden parlaması için, eşitlik gelmesi için, kadın haklarının erkeklerle eşit olabilmesi için ve bu milletimizi mutsuz eden tek adam yönetimin, demokrasiyle sonlandırmak için elimden geleni yapacağım” diye konuştu.

Özel - Bahçeli görüşmesi: 45 dakika sürdü, asgari ücret ve emekli maaşı da masadaydıÖzel – Bahçeli görüşmesi: 45 dakika sürdü, asgari ücret ve emekli maaşı da masadaydı

Bahçeli ‘yumuşama’ toplantısına sert girdi: Özel’e Kavala ve Ateş tepkisiBahçeli ‘yumuşama’ toplantısına sert girdi: Özel’e Kavala ve Ateş tepkisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.