Özgür Özel, emekli mitinginde Mehmet Şimşek’e seslendi: ‘Biraz da zenginden iste’

CHP'nin Ankara'daki 'Büyük Emekli Mitingi'ne binlerce kişi katıldı. Emekli ve emekçiler "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı" pankartı açtı. Ana muhalefet partisi lideri Özel Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslendi.

Siyaset 26 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce emekli CHP’nin Ankara’da Tandoğan’da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi’nde bir araya geldi. Talepleri için meydanı dolduran emekliler “Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı,” “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı pankartlar ve dövizler taşıdı.

Farklı illerden gelerek sabah erken saatlerden itibaren meydanı doldurmaya başlayan emekliler taleplerini dile getiren sloganlar attı. Mitinge DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı.

ANKA’nın aktardığına göre meydanda katılımcıların ellerindeki “Emekliler için zordur geçim, Özgür Özel acele seçim,” “Onurlu yaşam hakça paylaşım,” “insanca hakça bir yaşam için,” “Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı,” “Biz torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz,” “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı döviz ve pankartlar göze çarptı.

Büyük Emekli Mitingi’nden

Taşçıer: Tatilde olmanız gerekiyordu

Kürsüye ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer çıktı. Tatilde olması gereken emeklilerin İŞKUR’un kapısında bekletildiğini kaydeden Taşçıer emeklilere “Ülke kaynaklarından hak ettiğiniz payı almak yerine ucuzluk kuyruklarında bekletiliyorsunuz” diye seslendi. İktidarın emeklilerin sırtında yük olduğunu ifade eden Taşçıer “Sesiniz olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yavuz: Emekliler ucuz et kuyruğunda

Daha sonra DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz konuşma yaptı. “Emekliler ucuz et kuyruğunda” diyen Yavuz “Kendimiz için, çocuklarımız ve torunlarımızın emeklilik hakkı için mücadele edeceğiz” dedi.

Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül de iktidar partisine seslenerek “Yönetemiyorsanız istifa edin. Emeklilerin yoksulluğunun tek sebebi sizsiniz. Gereğini yapın” diye seslendi.

Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan da “Emeklilik lütuf değildir. Emeklilik haktır” diye konuştu. Çalışkan “Biz hakkımızı istiyoruz. Biz hizmet ve prime dayalı eşit aylık istiyoruz. Geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz” dedi.

61 yaşındaki emekli Aynur Teke ise “Sosyal yardım alabilmek için kaç defa gidip geldiğimi hatırlamıyorum. Ne şartlarda yaşıyoruz, bir bakın. Sizin hiç elektriğiniz, suyunuz kesildi mi? Bizi yönetenlerin vicdanı rahat mı? Biz ölmemek için yaşıyoruz” diye konuştu.

Büyük Emekli Mitingi’nden

Özgür Özel: Sesinizi mutlaka tüm Türkiye’ye duyuracağım

Sahneye en son CHP Genel Başkanı Özgür Özel çıktı.

“Bu meydan Türkiye’nin en kalabalık, en büyük, Türkiye’nin en büyük korosu, emekliler korosu. Dinleyin bakın, dünyanın en acıklı şarkısını nasıl söylüyorlar. Emekliler elini kaldırsın. Bakın, bakın, bakın. Kaç para maaş alıyorsunuz? 10 bin lirayı duyuyor musunuz? İşte dünyanın en büyük korosunun söylediği en acıklı şarkıdır bu” diyen ana muhalefet partisi lideri şöyle devam etti:

“Biz defalarca dile getirdik, anlattık ve dedik ki emeklinin sorununu çözmezseniz bundan sonra meydanlar bizimdir, sokaklar bizimdir. Türkiye’nin dört bir yanından, yedi bölgesinden 81 ilinden gelen emekliler burada mısınız? Bu sesi ya duyacaklar ya da söz verdiğim gibi durmayacağım, susmayacağım ve sizin sesinizi mutlaka bütün Türkiye’ye duyuracağım, hakkınızı söke söke alacağım.

‘Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altınını alıyorlar’

Yaz aylarında 65 bin misafirhaneyi, yani toplam kapasitesi 65 bin olan öğrenci yurtlarını emekli misafirhanesi yapacaklarmış, yazlık yerlerde. Alay ediyorlar. Emekli ‘açım’ diyor, bu, ‘yurda git tatil yap’ diyor. Emekli sokağa çıkamıyor, o ‘Çeşme’deki yurda git, Antalya’daki yurda git, Mersin’deki yurda git’ diyor. Burada tut ki tüm kapasite kullanıldı, sadece 250 emekliden 1’i gidebilir ama hiç biri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kendi kirasını ödeme, karnını doyurma derdinde. Verdiğiniz parayla ev kirası verirsen aç kalırsın, karnını doyurursan sokakta kalırsın. Yazıklar olsun bu düzene, değiştireceğiz bunu.

Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı sekiz çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2.5 altın almıyor. Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altınını alıp kaçan bir düzen var. Sesinizi duymazlarsa onlardan hesabı ilk sandıkta soracaksınız. Burada emekliler dışında emekli olamayanlar var.

Astsubaylar emekli olamıyor. Emekli olunca maaş yarıya düşüyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor. Her kademede görev yapanların özlük haklarını savunuyoruz. CHP iktidarında iktidar olduğumuz ilk 100 gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp en düşük emekli maaşı önce asgari ücrete 2 yıl sonra bırakıldığı yere 1.5 asgari ücrete çıkarılacaktır. Söz veriyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli başta olmak üzere siyasi parti liderlerine seslenen Özel emekliler için önerilerini şöyle sıraladı:

  • En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
  • Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.
  • İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.
  • Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.
  • Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30’da 1’i ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli.
  • Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.
  • Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.
  • Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.
  • Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.
  • Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
  • Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.
  • 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.
  • Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.
  • Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.
  • Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.

“Emeklilere ödenen para faize ödenenden az. Geçen sene dört milyonun üstünde eklenen EYT’lilere rağmen payı düştü. Her türlü kemer sıkmada herkesin aklına emekliler, emekçiler geliyor. Başımızda bir gulyabani var. IMF değil ama IMF’nin hayaleti aramızda dolaşıyor. Mehmet Şimşek beni dinle. Bu Gulyabani’yi al Saray’a götür. Birazcık da zenginlerden iste. Onu saraya götürün. Biraz da zenginlerin penceresine gitsin” diyen Özel sözlerini şöyle noktaladı:

“CHP bir yandan da çözüm önerilerini dile getiriyor. Şimdi buradan Erdoğan’a, Bahçeli’ye bir çağrıda bulunuyorum. El birliğiyle yapacağız. Var mısınız?”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.