8 soruda siyasetin seyir şablonu: Özgür Özel dikensiz gül bahçesine mi girdi?
CHP'de Kılıçdaroğlu ve Özel arasında yapılan genel başkanlık seçiminde "değişim" kararı çıktı. Kılıçdaroğlu'nun 13 yıllık genel başkanlık kariyerini sona erdiren seçim, dünya basınında da yer buldu. Financial Times seçimi, "muhalefetin 10 yıldan sonraki en büyük güç değişimi" olarak nitelendirdi.
Bu hafta sonu CHP için epey hareketli geçti. ‘Kader kurultayı’ olarak nitelendirilen CHP Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel arasında kıyasıya bir mücadele yaşandı. İlk turda her iki aday da salt çoğunluğu sağlayamazken, ikinci turda Özel 812 oy alarak CHP’nin yeni genel başkanı oldu. Ana muhalefetteki bu liderlik değişimi dünya basınında da yer buldu.
İngiliz haber ajansı Reuters, Özel’in Kılıçdaroğlu’unun 13 yıllık genel başkanlığına son verdiğini yazarken, Özel’in başkanlığa adaylığını, Kılıçdaroğlu ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı “acı yenilgisi”nin ardından eylül ayında ilan ettiğini belirtti.
Yazıda İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun değişim için Özel’i desteklemesine de değinildi ve, “İstanbul’da 2019’daki belediye seçimlerini kazanarak Erdoğan’ın şehirde yıllardır devam eden hakimiyetine bir son veren İmamoğlu, partinin potansiyel yeni lideri ve cumhurbaşkanlığına aday isim olarak görülüyordu. Ancak Kılıçdaroğlu, daha önce Erdoğan’a karşı birkaç kez seçim kaybetmesine rağmen yeniden aday olmayı seçti. Seçimden sonra CHP’nin genel başkanlığını bırakmayı reddettiği için eleştirilere maruz kaldı” diye yazıldı.
Ajans, anket şirketi Metropoll’ün Başkanı Özer Sencar’ın değerlendirmesine de yer verdiği haberinde, Özel’in zaferinin genel seçimlerden sonra ülkede baş gösteren “depolitizasyon eğiliminin” değişebileceğini yazdı. Sencar ajansa, “Özel-İmamoğlu ittifakı ülke siyasetinde kritik bir dönüm noktası olabilir” dedi.
Amerikan haber ajansı AP de CHP’deki değişimi yazdı. Ekonomik kriz ve şubat ayında meydana gelen yıkıcı depreme rağmen mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan’ın mağlup edilememesine değinen gazete, bunun parti içinde bölünmeye neden olduğunu yazdı. Ajansın haberinde, “Parti içinden bazı üyeler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün laik partisi CHP’nin demokratikliğini kaybettiğini ve genel başkanın gücünün çok fazla olduğundan şikayet ediyordu” dendi.
CHP Kurultayı, Financial Times’da da detaylı bir şekilde ele alındı. İlk ve ikinci turu detaylı bir şekilde yazan gazete, Özel’in seçimi kazanmasını, “Kılıçdaroğlu’nun 2010 yılında CHP lideri olmasından bu yana muhalefet içindeki en önemli güç değişimi” olarak nitelendirdi.
Kurultayın birçok analistin de ifade ettiği üzere “Erdoğan’ın otokrasiye kaydığı bir dönemde gerçekleştiğini” yazan gazete, CHP’nin gelecek yılki yerel seçimlere nasıl hazırlanacağını da belirleyeceğini dile getirdi.
Bloomberg de Özel’in zaferine dair haberinde, “Kılıçdaroğlu parti liderliğine 2010’da yükseldi. İstanbul belediye başkanlığında iktidara karşı aday olup kaybettiği 2009 yılından bu yana, 20 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan AKP’ye karşı tek bir seçim bile kazanamadı. Kılıçdaroğlu’nun liderliğindeki CHP, dört parlamento ve üç cumhurbaşkanlığı seçimini kaybederek bu zamana kadar ana muhalefet olarak kaldı” ifadelerine yer verdi.