Para sayma soruşturmasında belediye başkanları da ifade verecek

CHP'deki para sayma görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin oğlu Serkan Çebi, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın Danışmanı Melih Morsünbül ifade vermişti. Keskin ve Kılıç de ifadeye çağrıldı.

Siyaset 26 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Sosyal medyada ortaya çıkan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı binasının alımı sırasında kaydedildiği söylenen ‘para sayma’ görüntülerine ilişkin 11 Mart tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

İfadeye çağrılan ilk üç isimden eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ile CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın eski basın danışmanı Can Poyraz 14 Mart günü ifade vermek üzere Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Ertesi gün de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş ifade verdi. 18 Mart günüyse Ali Rıza Braka da ifade vermeye gelen isimlerden oldu. Şüpheli Braka’nın ardından İmamoğlu İnşaat Genel Müdürü Tuncay Yılmaz da ifade verirken aynı gün CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Öte yandan Braka’nın avukatı Gökhan Taşkapan’ın da bilgi sahibi olarak savcılığa ifade verdiği öğrenildi.

Soruşturma çerçevesinde 22 Mart tarihinde ise önce Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Onur Öksel ardından aynı gün CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ‘şüpheli’ sıfatıyla savcılığa ifade verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin oğlu Serkan Çebi, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın Danışmanı Melih Morsünbül ile iş insanı Hüseyin Köksal’ın şoförü Servet Aydın’ın dün adliyeye gelerek ifade verdiler.

Bugün de Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ifadeye çağrıldı.

Çebi ve Morsünbül’ün ifadeleri ortaya çıktı

Morsünbül ifadesinde Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın 9 Aralık 2019’da kendisini arayarak bulunduğu yere çağırdığını, yanına gittiğinde içi para dolu küçük bir çanta verdiğini anlattı ve “Çantada kendisinin ve arkadaşlarının  CHP İstanbul İl Başkanlığı binasının satın alınması sürecinde başlatılan bağış kampanyası kapsamında yaptıkları bağış paralarının olduğunu söyledi. Bir ofisin adresini vererek çantayı oraya götürmemi istedi. Çantayı açıp ne kadar para olduğunu saymadım. Sadece bana verdiği talimat üzerine çantayı alarak verilen adrese götürdüm” dedi.

Morsünbül gittiğinde Özgür Nas, Can Poyraz ve Fatih Keleş’in ofiste olduğunu, tam hatırlayamamakla birlikte parayı Nas’a teslim ettiğini belirterek kendisine paranın il binasını satın alma işleminde kullanılacağının söylendiğini kaydetti. Paralar sayılırken konuşmalardan 200 bin lira olarak duyduğunu ve parayı teslim ettiğine ilişkin belge, senet veya makbuz almadığını ifade eden Morsünbül belediye başkanının da kendisinden böyle bir talepte bulunmadığını söyledi.

Şüphelilerden Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin oğlu Serkan Çebi ise savcılık ifadesinde belediyede herhangi bir görevi bulunmadığını, eski bir dostu olan Turgay Özcan’ın görüntülerin çekildiği tarihlerde Küçükçekmece CHP İlçe Başkanı olduğunu, Özcan’ın o gün kendisini arayıp arkadaşlarıyla aralarında topladıkları bir miktar bağış parasını bir adrese götürmesini istediğini anlattı.

Kendisine yaklaşık 80-85 bin lira verildiğini söyleyen Çebi ifadesine şöyle devam etti “Parayı götüreceğim adresi bir kağıda yazarak verdi, kime teslim edeceğimi söylemedi. Arkadaşımın ricasını kırmayarak aracımla belirtilen adrese gittim. İçeri girdiğimde Turgay Özcan’ın ismini verip, bir miktar para gönderdiğini söyledim. Odadaki kişilerden birine poşet içindeki parayı teslim ettim. İsmen hiçbirini tanımıyorum. Gittiğimde masanın üstünde paralar duruyor ve sayılıyordu. Benim verdiğim parayı da saydılar. Babam Kemal Çebi’nin bu paraları ofise götürdüğümden haberi yoktur. Görüntülerin yayılmasından sonra babamın olaydan haberi olmuştur. Bildiğim kadarıyla babamın bina satın alma sürecinde herhangi bir yardım veya bağışı olmamıştır” dedi.

CHP’ye para sayma soruşturması: Üç kişi daha ifade verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.