Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu 90 gün sonra ilk kez görüştü
DEVA Partisi kurucularından Ahmet Faruk Ünsal, parti lideri Ali Babacan'a sert eleştirilerde bulunarak istifa etti. Ünsal, Babacan'a Erdoğan'a dair eleştirilerini de hatırlattı ve 'tek belirleyici' nitelemesi yaptı.
AK Parti iktidarı boyunca ekonomi bakanlığı ve dışişleri bakanlığı dahil olmak üzere birçok görevde bulunan Ali Babacan 8 Temmuz 2019’da partisinden ayrıldı. Bundan sadece 1 yıl sonra, 9 Mart 2020’de ise Demokrasi ve Atılım Partisi’ni (DEVA) kuran Babacan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kamuoyunda Altılı Masa olarak adlandırılan Millet İttifakı içinde yer aldı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Ayrıca CHP listelerinden de vekil seçimlerinde yer alan DEVA Partisi’nin 14 milletvekili Meclis’e girdi. Ancak DEVA Partisi’nin seçimlerde beklenen etkiyi yaratamadığına dair iddialar ise televizyon programları ile gazetelerde köşe yazarlarının gündemi oldu.
Dün ise DEVA Partisi bir istifayla yeniden gündeme geldi. Geçmişte AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan ve 3 yıl önce DEVA Partisi’nin de kurucu isimlerinden olan Ahmet Faruk Ünsal, Babacan’a sert ifadelerle seslenerek istifa etti. Sosyal medyadan açıklama yapan Ünsal, ‘Başkanlık Sistemini’ eleştirerek bu sisteme karşı DEVA Partisi’ni kurduklarını söyledi. Zaman içinde anlaşmazlıklar yaşansa da bunların hep yönetilebilecek boyutta kaldığını belirten Ünsal, seçim süreci ve sonrası parti kurullarıyla da görüştüğünü de ifade ederek maddeler sıraladı.
Babacan’ın kamuoyuna seçime partisinin logosuyla gireceğine dair açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Ünsal, partinin seçime sokulmadığını söyledi. Bu süreçte ise Babacan’ı şeffaf olmamakla eleştirdi. Ayrıca milletvekili listesini Babacan’ın tek başına oluşturduğunu da söyleyen Ünsal, bu noktada da Babacan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan tepkisini hatırlattı. “Sayın Cumhurbaşkanı’nı Anayasa’ya uymamakla itham eden Sayın Genel Başkan’ın milletvekili listelerini hazırlarken parti anayasası niteliğindeki tüzüğün amir hükmü olan cinsiyet, genç ve engelli kotalarına uymayarak, yani kendi parti anayasasını açıktan çiğneyerek henüz yolun çok başında tüm siyasi iddialarımızla çelişmesi ve partinin en üst karar alma organı Genel Merkez Yönetim Kurulu’nu geçiştirmesi” sözleriyle ‘tek belirleyicilik’ vurgusu yapan Ünsal’ın bir başka maddedeki konu başlığı ise 16 Nisan 2017 referandumuydu.
Söz konusu referandumda ‘Evet’ için çalışanların ciddi bir özeleştiri vermemelerine rağmen önde tutulduklarını iddia eden Ünsal, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda DEVA Partisi’nin samimiyetinin sorgulandığını da ifade etti. 16 Nisan 2017’deki referandumda parlamenter sistemin kaldırılması halk oylamasına sunulmuştu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmişti.
Ünsal, aktardığı eleştirilerine parti yönetiminin ikna edici bir izahta bulunmadığını söyleyerek tüm uyarılara rağmen partinin oylarının düştüğünü de belirterek istifa etti.