CHP’de ezeli tartışmanın fitili İzmir’de ateşlendi: Blok liste kulisleri

Bu hafta sonu yapılacak CHP'nin İzmir il kurultayı için Canan Kaftancıoğlu ve Tunç Soyer'in il delegelerini arayarak blok listeyle seçimlere gidilmesini istedikleri iddia edildi.

Siyaset 13 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

CHP’de ilçe kongrelerinin bitmesinin ardından il kongreleri başladı. Genel kongre için en önemli illerin başında gelen İzmir örgütü bu hafta sonu il kongresini yapacak. İl kongresi için hem genel merkez hem de değişim ekibi İzmir’e odaklanmış durumda. Genel Merkezi destekleyen İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya İzmir’de bir araya geldi. Bu üç ismin tüzükte çarşaf liste ile seçim yapılması yazıldığı halde delegeleri arayarak blok liste ile seçime girilmesi konusunda ikna etmeye çalıştıkları iddia edildi.
Öte yandan Tunç Soyer, Canan Kaftancıoğlu ve Heval Savaş Kaya’yı konuyla ilgili aradık ancak ulaşamadık.

Blok liste nedir? Çarşaf liste nedir?

CHP tüzüğünde yer alan çarşaf listede yönetim kuruluna aday olanların ismi aynı listede alfabetik sırayla yazılıyor. En çok oyu alanlar yönetim kuruluna giriyor. Kurultayda blok listeyle seçimlerin yapılması kurultay delegelerinin oyuna başvuruluyor. Oylamadan blok liste kararı çıkarsa seçimler blok liste ile yapılıyor. Blok listede o blokta ismi olanların hepsine oy verilmiş sayılıyor. Örneğin liste 100 oy almışsa, listedeki tüm isimler 100’er oy almış sayılıyor. Bir kurultayda birden çok blok liste de çıkabiliyor. Kazanan listenin tüm adayları yönetime seçilirken, kaybeden listeden tek bir kişi bile yönetime giremeyebiliyor.  Kazanan bir blok listenin delinebilmesi ise çok güç. Listeden bir ismin değişmesi için delegenin oy vermek istemediği adayın üzerini çizmesi ve yerine seçilmesini istediği kişinin adını yazması gerekiyor. Her çizikte, çizilen adayın oyu bir eksilirken yerine yazılan isme bir oy yazılıyor. Listeyi delmenin yolu delegenin sürekli aynı isimleri çizip yerine yeter sayıda ortak bir isim yazması sonucu gerçekleşebiliyor.

Blok liste, genel başkanların farklı seslere seslere parti yönetimini kapatmak için enstrüman olarak kullandığı gerekçesiyle antidemokratik bulunarak eleştiri konusu olabiliyor. İzmir seçimi blok listeyle yapılırsa, diğer il seçimlerinde aynı yöntemin uygulanması konusunda genel merkezin niyet beyanı olarak da anlaşılacak.  CHP kurultayları geçmişte ‘blok liste mi, çarşaf liste mi’ tartışmalarına sık sık sahne olmuştu.

Kılıçdaroğlu için vahim anket: Türkiye'nin yüzde 92'si, kendi seçmeninin neredeyse yarısı başarısız buluyorKılıçdaroğlu için vahim anket: Türkiye’nin yüzde 92’si, kendi seçmeninin neredeyse yarısı başarısız buluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.