Saadet’e geçen CHP’li vekil konuştu: Diğer partilere de talep gitmiş

CHP'li vekil Kasap, Bitmez'in ölümüyle Meclis grubu düşen Saadet Partisi'ne geçti. Kasap, Saadet Partisi'nden başka partilere grubun düşmemesi için iletilen talepler karşısında CHP'nin kendi sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi.

Siyaset 16 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, 12 Aralık Salı günü 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri sırasında kürsüde konuşma yapıyordu. Konuşmasının sonuna gelip “Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedikten sonra 53 yaşındaki Bitmez bir anda yere düştü. Daha sonra kalp krizi geçirdiği anlaşılan Bitmez kaldırıldığı Bilkent Şehir Hastanesi’nde iki gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Hasan Bitmez kürsüden yere yığıldığı sırada AK Parti sıralarından “Allah’ın gazabı böyle olur işte” sesleri yükseldi. Bu sözler tutanaklara da geçti. Bu cümleler kamuoyundan tepki çekince AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin bir açıklama yaptı ve “Bazı arkadaşlarımız arkalarda olduğu için olayın ne olduğunu hemen anlayamamış olabilirler. Dışarıdan izleyenlerin, bir zalimlik içerisinde konuya yaklaştığını okuyorum, görüyorum. Bu o kadar insani bir şey ki hepimizin kalbine dokunan bir durum. Buradaki bütün kavgalarımız siyasi kavgalardır. Biz insan olarak birbirimizi seviyoruz, saygı duyuyoruz” dedi.

CHP’li vekil Saadet Partisi’ne geçti

Öte yandan Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nin temmuz ayında kurduğu grup da vekil sayısının 19 olması nedeniyle düştü. Meclis’te grup kurmak için 20 vekil gerekiyor. Bu nedenle CHP’den destek geldi ve Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap Saadet Partisi’ne geçti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 19 kişiye inen Saadet Partisi’nin sözünü söyleyemez duruma gelmesinin demokrasi açısından ayıp olduğunu söyledi. Hasan Bitmez’in son nefesine kadar kürsüde söz söyleme gayreti içinde olduğunu belirten Özel, bu göz önüne alındığında grubun kürsü hakkını kaybetmesinin Bitmez’in hatırasına saygısızlık olacağını ifade etti.

“Bütün muhalefet partilerinin birer milletvekiliyle bir demokrasi dayanışması yapmasını önerdik. Ancak bugün saat 11.00’e doğru partilerin bu kararı alamadığını öğrendik. Bugün 11.00’de görüşmeler başlıyordu” diyen Özel, Milletvekili Kasap’ın bütçe görüşmeleri boyunca Saadet Partisi’nde olacağını ifade etti. Saadet Partisi’nin görüşmeler boyunca bir saatlik söz hakkını kullanacağını da söyleyen Özel, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile de telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Görüşmeyi ise şöyle aktardı:

“Kendisi CHP’nin cenaze törenlerine katılmasında ve süreç boyunca dayanışmayla ilgili teşekkür etmişti. Gruplarının düştüğünü de nezaketle hatırlatmıştı. Biz de üzerimize düşeni yapacağımızı söylemiştik. CHP söz hakkını savunur, kürsü hakkını savunur. Bütçe görüşmeleri sonrası mutlaka Saadet Partisi’ne çeşitli katılımlar olabilecektir, diğer partilerle işbirliği yaparak yeniden grup kuracak sayıyı tuttururlar. O sağlanana kadar bütçe görüşmeleri boyunca kürsü haklarını kaybetmemeleri için bir milletvekilimizi Saadet Partisi grubunda görev yapmak üzere talimatlandırmış durumdayım.”

‘Hakikat susmayacak sözü yarıda kalmasın’

10Haber’e konuşan Ali Fazıl Kasap ise teklifin nereden geldiğinin önemi olmadığını ve bunun vicdani sorumluluk olduğunu belirtti. Hasan Bitmez’in kürsüdeki son sözlerinin zulme karşı olduğunu hatırlatan Kasap, “Demokrasi adına bu sorumluluğu yerine getirmek istedik. Gerek ben gerek CHP grubu. Burada böyle bir tercih oldu” dedi. Hasan Bitmez’in son sözlerini de anımsatan Kasap, “Bu hakikat susmayacak söylemi yarıda kalmasın diye Saadet Partisi’nin kürsüde konuşma hakkı yok olmasın diye biz katkıda bulunmak istedik. Hem demokrasi adına hem de vicdani bir sorumluluk adına. Bu sorumluluğu yerine getirdik. Bu konuda çok mutluyuz. Üzüntülü taraf bir vefatın olması. Üzüldüğümüz taraf partimizden geçici de olsa ayrılıyor olmamız. Burada Saadet Partisi’nin tekrar sesinin duyulması, muhalefetin daha da güçlü olması için Türkiye’nin demokrasisinde eksiklik olmaması için katkımız olmasını düşündük. Bu bağlamda hareket ettik” diye konuştu.

Diğer partilerin şu ana kadar bir desteği olmadığını da sözlerine ekleyen Kasap, “Üç gündür süren talepler oldu Saadet Partisi’nden benim bildiğim kadarıyla. Ama biz CHP olarak demokrasinin ve muhalefetinin güçlü olması açısından bu vicdani sorumluluğu yerine getirdik” diye konuştu. Kendi duyumuna göre Saadet Partisi’nden başka partilere grubun düşmemesi için iletilen talepler karşısında CHP’nin kendi sorumluluğunu yerine getirdiğini söyleyen Kasap, bu partilerin isimlerini açıklamanın doğru olmayacağını da belirtti ve “Bu kulisleri kendileri yürütmüşlerdir. Başka partilerden olduğu duyumu var sadece” dedi.

Bütçe görüşmelerinin ardından Saadet Partisi’nde bir süre daha kalıp kalmayacağının ise Genel Merkez’in, Özel’in ve parti grubunun kararı olacağını belirten Kasap, görüşmelerde söz alabileceğini de söyledi ve “CHP’deki söylemlerimiz aynı şekilde devam edecek bu noktada bir sıkıntı yok” diye konuştu.

TBMM'de fenalaşmıştı: Saadet Partili Hasan Bitmez yaşamını yitirdiTBMM’de fenalaşmıştı: Saadet Partili Hasan Bitmez yaşamını yitirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.