İstanbul’da seçim çalışması sırasında silahlı saldırı

Ak Parti’nin Küçükçekmece Belediye başkan adayı seçim çalışması yaparken uzun namlulu silahlarla kalabalığa ateş açıldı. Yoldan geçen bir kadının yaralandığı saldırı için Ak Parti'den 'demokrasiye darbe' açıklamaları geldi

Siyaset 10 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Mart ayında yapılacak yerel seçimler için son düzlüğe girilrken, tüm partilerin en çok istediği şehir olan İstanbul’dan feci bir haber geldi.

Ak Parti Küçükçekmece belediye başkan Adayı Aziz Yeniay Kanarya Mahallesi’nde gerçekleştiği ‘Mardinliler Buluşması’ sırasında seçim çalışmaları yaptığı sırada uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

Seçim çalışmasıyla ilgisi olmayan çok sayıda yurttaşın da bulunduğu bir kalabalığa doğru çapraz ateş açıldı, sokakta can pazarı yaşandı.

Saldırıda yoldan geçen Ebru Güneş isimli bir kadın ağır yaralanırken saldırganlar ise kaçmayı başardı.

Saldırının tanıklarından Ali Sarıyar, o anları şöyle anlattı:

“Aziz başkanın programına katıldık. Silah sesleriyle beraber hepimiz yerde kaldık. Aziz Bey de, hepimiz yere yattık. Ateş açıldığı sırada ben ‘yatın diye bağırdım’ sonra herkes içeride yatış pozisyonu aldı. Bir süre bir iki dakika içeride öyle kaldık, sonra normale döndü.”

CNNTürk’ün aktardığına göre saldırganların 4 kişiydi ve toplam 17 el ateş ettiler.

Saldırının ardından ekipler titizlikle delil toplama işlemine başladı.

Başsavcılık: Yakalamak için titiz çalışıyoruz

Olaya ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan Adayı Sayın Aziz Yeniay’ın Kanarya Mahallesi’ndeki bir dernekte seçim çalışmaları yürüttüğü esnada, derneğin bulunduğu sokağın başından silahla ateş açılması sonucu bir vatandaşımızın yaralanması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Şüphelilerin yakalanması için tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya: Saldırı demokrasimize yönelik

Saldırının ardından açıklamalar peş peşe geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı ve yaralanan yurttaşın durumuna dair bilgi verdi:

“İstanbul Küçükçekmece’de, bir silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan vatandaşımız, acil müdahale ve yoğun bakım sonrası beyin ameliyatına alınmış olup, ameliyatı halen devam etmektedir. Kendisine acil şifalar diliyorum.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da söz konusu saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün saat 16.30 sıralarında AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Sayın Aziz Yeniay’ın Kanarya Mahallesindeki aday tanıtım etkinliğinin olduğu yere uzun namlulu silah ve tabanca ile ateş açılmıştır.

Saldırıda E. G. D adlı kadın vatandaşımız yaralanmıştır.

Saldırıya ilişkin geniş çaplı tahkikat başlatılmıştır.

Yaralı vatandaşımıza acil şifalar diliyorum.

Seçim sürecine ve demokrasimize yönelik bu tür menfur saldırıları şiddetle kınıyorum.”

Erdoğan: Seçim sürecini hazmedemeyenler…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “AK Parti’mizin ve Cumhur İttifakımızın Küçükçekmece Belediye Başkan Adayı Aziz Yeniay’ın seçim çalışmaları sırasında gerçekleştirilen silahlı saldırıyı lanetliyor, ağır yaralanan vatandaşımıza acil şifalar diliyorum. Saldırıya ilişkin geniş kapsamlı tahkikat derhal başlatılmıştır. Seçim sürecinin sağlıklı ve demokrasimize yakışır bir şekilde ilerlemesini hazmedemeyen kimselerin süreci zehirleme çabalarına asla müsaade etmeyeceğiz. Demokrasimize, birliğimize, beraberliğimize kasteden hiçbir saldırı amacına ulaşamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ak Parti’nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum da sosyal medya hesabı üzerinden “Küçükçekmece Belediye Başkan Adayımız Aziz Yeniay’ın seçim çalışması yaptığı sırada uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıyı lanetliyorum. Hepimize geçmiş olsun. Demokrasimize yönelik bu tehditler bizi asla ve asla yolumuzdan döndüremeyecek!” açıklaması yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Küçükçekmece Belediye Başkan Adayımız Aziz Yeniay’ın seçim çalışması yaptığı sırada gerçekleştirilen silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Yaralı vatandaşımıza acil şifalar diliyorum. Saldırı ile ilgili olarak Küçükçekmece Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, saldırganların yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Demokrasimize yönelik bu tür kalleş saldırılar hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır” diye konuştu.

CHP liderinden geçmiş olsun telefonu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay’ı telefonla arayıp, geçmiş olsun dileklerini iletti.

CHP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim çalışmasında bulunduğu alanda silahlı saldırı meydana gelen AK Parti’nin Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay’ı telefonla arayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti” dendi.

İmamoğlu: Ak Parti’nin adayıyla ilgisi yok

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Küçükçekmece’de bugün yaşanan olayın AK Parti adayı ile ilgisinin olmadığını ve yaşamını yitiren kimsenin olmadığını öğrenmek içimizi rahatlattı. Başka bir asayiş olayı nedeniyle yaralanan vatandaşımıza acil şifa ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” açıklamasını yaptı.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de söz konusu saldırının siyasi olmadığını açıkladı. Çelik sosyal medyadaki paylaşımında “Devleti temsil eden kişi ve kurumları halkı doğru bilgilendirmeye davet ediyor, kontrolden çıkmış yasadışı silahlanmanın sonuçlarına yönelik endişemizi bir kez daha hatırlatıyoruz” notunu düştü.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.