Seçimin 2 kazananından biri MHP: Oylarını korudu

Ak Parti’nin de CHP’nin de zafer sayamadığı seçim sonuçlarının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’dan sonra diğer bir kazananı MHP oldu. MHP, neredeyse tüm anketlerin aksine 2018’deki yüzde 10’luk oyunu korudu.

Siyaset 15 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

2023 seçimlerinde en merak edilen sorulardan birisi de MHP’nin oy oranının ne kadar değiştiğiydi. Seçim 5 kala yapılan anketlerin neredeyse hepsinin aksine, MHP’nin erimediği görüldü.

Anadolu Ajansı’nın saat 05.00 itibariyle açıkladığı bölgelere göre partilerin aldığı oy grafiğine göre MHP’nin oy dağılımında 2018’e göre büyük bir değişiklik söz konusu değil.

Yüzde 10.13 oy alarak 51 milletvekili çıkaran MHP, tek başına 301 milletvekili sayısına ulaşamayan Ak Parti için Meclis’te yine vazgeçilmez ortak haline geldi.

Ülkü Ocakları eski genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti, CHP’nin “milliyetçilik” üzerinden yürüttüğü seçim politikası, yine “Türkçülük” üzerinden propaganda yapan cumhurbaşkanı adayı Sinan Ateş’e ve seçim propaganda sürecinde partinin genel başkanı Devlet Bahçeli’nin diğer liderlere göre mitinglerde çok fazla boy göstermemesine rağmen CHP’nin yüzde 10 bandını geçmesi, seçimin ender kazananlarından olduğu yorumlarına yol açtı.

İç Anadolu’daki erimeyi Karadeniz ile telafi etti

MHP Devlet Bahçeli liderliğinde en yüksek oyunu 1999 seçimlerinde aldı. Bu seçimlerde MHP 129 milletvekili çıkarmıştı.

Sonraki yıllarda inişli çıkışlı da olsa Türk siyasi hayatında önemli yer edinmeye devam eden MHP, 2015 seçimlerinde yüzde 16 oy oranına ulaştı.

Ancak AK Parti ile ittifak yapan MHP’nin kamuoyu araştırmalarına göre oy oranı yüzde 7 olan baraj seviyesinde bulunuyordu.

Saat 05.00 itibariyle 5.235.031 oy alan MHP’nin yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 11 oy aldığı 2018 seçimlerindeki oylarını koruduğu ortaya çıktı.

İYİ Parti oylarını artıramadıİYİ Parti oylarını artıramadı

MHP’nin seçmen sayısının fazlalığı nedeniyle tüm partilerin en çok oy aldığı Marmara Bölgesi’nden sonra en çok oy aldığı 3. bölgenin Karadeniz olması, Ekrem İmamoğlu faktörüne rağmen Karadeniz’de 2018 seçimlerinde 14.8’ini alan partinin, bu seçimde yüzde 15.25’ini alarak oylarını artırdığı görüldü.

MHP’nin kalesi kabul edilen İç Anadolu bölgesinde ise oyların yaklaşık 2 puan düştüğü görüldü.

Ak Parti yüzde 7 oy kaybetti ama Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluğu yakaladıAk Parti yüzde 7 oy kaybetti ama Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu yakaladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.