Erdoğan’ın yerel seçim ‘başlığına’ İmamoğlu’ndan taklit iması
Silivri Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşinin İBB aday adaylığıyla başlayan tartışmayla ilgili açıklama yaptı. Demirtaş, “DEM Parti ile AKP görüşmelidir. Görüşme trafiği yoksa büyük bir eksikliktir” dedi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yaptığı aday adaylığı açıklamasıyla başlayan tartışma sürüyor. Başak Demirtaş, 21 Ocak’ta eşiyle görüştükten sonra aynı gün İBB adayı olabileceğini söylemişti.
Demirtaş bu açıklamayı yaptığında DEM Parti’nin batı illerinde, özellikle İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmayacağı netleşmemişti. Hatta CHP ve DEM Parti heyetleri ‘açık’ iş birliği görüşmesi yapıyordu. Demirtaş’ın açıklamasından kısa bir süre sonra DEM Parti seçimlere kendi adaylarıyla gireceğini açıkladı.
Demirtaş’ın açıklaması AK Parti cephesinde olumlu karşılanırken, CHP kanadından “DEM Parti AKP ile anlaştı”, “Demirtaş cezaevinden çıkmak için eşini aday yapmak istiyor” yorumları geldi. Ardından geçen hafta Başak Demirtaş aday adaylığından çekildiğini açıkladı.
Aynı gün DEM Parti Milletvekilleri Saruhan Oluç ve Mehmet Rüştü Tiryaki, cezaevinde görüştükleri Selahattin Demirtaş’ın mesajını kamuoyuyla paylaştı.
Demirtaş, “Başak Hanım’ın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz” mesajını gönderdi ve DEM Parti ile aralarında “ayrılık gayrılık olmadığını” bildirdi.
Bugün Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan yeni bir açıklama daha geldi. Demirtaş, hem eşinin aday adaylığıyla ilgili hem de DEM Parti’nin izleyeceği yol haritasıyla ilgili önemli mesajlar verdi.
Başak Demirtaş’ın adaylık iradesinin DEM Parti’nin “üçüncü yol” siyasetini görünür kılmak ve “sıkılı yumrukları açmak, tokalaşmayı hatırlatmak için” olduğunu belirten Demirtaş, “Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığını da DEM Parti’nin üçüncü yol çabalarını da anlamıyor, anlayamıyorlar” ifadelerini kullandı.
Merhabalar,
Selahattin aylar sonra, sadece son gelişmeler hakkında yazdı. pic.twitter.com/g6hWvEgwtJ
— Başak Demirtaş (@Basak__Demirtas) February 9, 2024
Toplumsal sorunların çözümü için DEM Parti’nin muhalefetin yanısıra iktidar partisiyle de görüşebilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “DEM Parti ile AKP arasında bir görüşme trafiği var mı bilmiyorum. Ama eğer yoksa bu, iki parti için de büyük bir eksikliktir” görüşüne yer verdi.
Selahattin Demirtaş’ın, “Kirlenmemiş şeyler uğruna” başlıklı 4 sayfalık açıklamasını, eşi Başak Demirtaş, “Selahattin aylar sonra sadece son gelişmeler hakkında yazdı” notuyla sosyal medya hesabından duyurdu. Selahattin Demirtaş, 14 Mayıs seçimleri öncesinde “aktif siyaseti bıraktığını” duyurmuştu.
Açıklamasında Başak Demirtaş’ın adaylık kararının nedenlerine açıklama getiren Demirtaş, eşinin adaylık ve çekilme kararı sonrasında iktidar ve muhalefet kanadından yapılan değerlendirmeleri de eleştirdi.
Demirtaş, “Şu son yirmi günde yaşanan tartışmalara bile bakarak maalesef ki şu tespiti rahatlıkla yapabiliriz; Türkiye’de artık siyaset değil ‘tüccarlık’ yapılıyor. Yaptığımız her siyasi hamlenin altında illaki bir hinlik, bir cinlik arayanlar herkesi kendileri gibi zannediyor” dedi.
“Lafı hiç dolandırmadan anlatayım” diyen Demirtaş, eşinin adaylık sürecine ilişkin tartışmalar ve sonrasına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“DEM Parti ile AKP arasında bir görüşme trafiği var mı bilmiyorum. Ama eğer yoksa bu, iki parti için de büyük bir eksikliktir. Tüm partiler ülkenin, toplumun sorunlarının çözümü için görüşebilmelidir, konuşabilmelidir. Bu son derece meşrudur, hatta geldiğimiz süreç itibarıyla bir görev, bir sorumluluktur.
DEM Parti ile CHP arasında basına da yansıyan görüşmeler oldu. Çok daha fazla görüşmeliler, konuşmalılar. Aynı şekilde diğer tüm partiler de birbirleriyle konuşabilmelidir. Bunun aksini savunmak siyasetin doğasına aykırıdır.”
Başak Demirtaş’ın adaylık açıklamasını “kamplaştırmayı, kutuplaştırmayı, düşmanlaştırmayı bitirip herkesin herkesle konuşabileceği bir siyasi atmosferi yaratmaya katkı sunma” amacıyla yapıldığını söyleyen Demirtaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Halen dağlardan şehirlere gencecik evlatlarımızın cenazeleri gelmeye devam ederken ‘terörü kınama’ korosunun timsah gözyaşları dökmesi dışında, birilerinin elini taşın altına koyması tüm belediye koltuklarından daha değerli değil mi? ‘Değil’ diyenler bundan sonra -inşallah olmaz – asker cenazelerinde tespih boncuğu gibi dizilip boy göstermesinler.”
“Başak Demirtaş’ın adaylık iradesi, DEM Parti’nin ısrarla kurmaya çalıştığı üçüncü yol siyasetini görünür kılmak içindi” diyen Selahattin Demirtaş, diğer bir nedeni şöyle açıkladı:
“‘Biz koltuk, makam, rant için değil, halkın acil ihtiyacı olan demokrasi, adalet, barış için siyaset yapıyoruz’ demek içindi.”
Demirtaş, “Hayatı boyunca tek bir bedel ödemeden oturduğu yerden ‘kocası için pazarlık yaptı’ diyen ahlak yoksunları, en azından bundan sonra biraz olsun ahlaklı olmaya çalışsınlar” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yaşanan “ağır demokrasi, adalet, ekonomik sorunların çözümünün öncelikleri olduğunu” kaydeden Demirtaş, bu sorunların çözümü için konuşmak isteyen herkesle konuşup, samimiyet görmeleri halinde atılacak bir adıma iki adımla yanıt vereceklerini söyledi.
DEM Parti’nin de bu özgüvenle hareket etmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
“Bizim için 31 Mart seçimlerinden çok, 1 Nisan ve sonrası önemlidir. 31 Mart seçimlerini aşırı derecede önemseyenler de bizim demokrasi, adalet, barış arayışımıza, ciddiyetle yaklaşmalıdırlar. CHP meseleyi sırf 31 Mart’tan ibaret görmemeli, uzun soluklu bir demokrasi mücadelesi ittifakını önemsemelidir. AKP ise seçimsiz geçecek bir dört yılı demokrasiye dönüşün fırsatı olarak ele almalıdır. DEM Parti de her iki parti dahil tüm partilerle görüşebilmeli, kim bu ilkelere bağlı kalacaksa onunla uzlaşma aramalıdır.”
Demirtaş açıklamasına şu sözlerle son verdi:
“Başak Demirtaş’ın adaylık iradesi bu yönleriyle, DEM Parti dışındaki siyasi aktörlerce doğru değerlendirilmemiştir. Bu nedenle, başka kıymetli arkadaşlarımızla seçim yarışına girileceği anlaşılmaktadır. Oysa biz bu siyasi hamleyi seçimden çok toplumsal barış için önemsiyoruz.
Dolayısıyla toplumsal barış ve demokrasinin gelişmesi açısından diyalog ve müzakere için hiçbir zaman geç kalınmış değildir; tüm partiler birbirleriyle konuşabilmelidir. Herkes, meseleyi bu yönüyle ve serinkanlılıkla tekrar değerlendirmelidir. Biz demokrasiye, özgürlüklere ve barışa hizmet ederiz. Ödediğimiz bedeller başka hiçbir şey için değildir. Ve inanıyorum ki bu değerleri kazanacağız, hayata geçireceğiz. Bunun için irademiz de gücümüz de kararlığımız da var.”