‘SİHA’yı düşüren uçak İncirlik’ten kalktı’ iddiasına MSB’den yalanlama

Suriye'de Türk SİHA'sının Amerika tarafından düşürülmesinin yankıları bir haftadır sürüyor. SİHA'yı düşüren Amerikan uçağının İncirlik'ten havalandığına dair iddia sonrası ise Milli Savunma Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.

Siyaset 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait bir F-16 savaş uçağı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait insansız hava aracını 5 Ekim’de Suriye’de düşürdü. Bu olayı ise ABD Savunma Bakanlığı açıkladı. Dışişleri Bakanlığı da 6 Ekim’de başta Tel Rıfat, Cizre ve Derik bölgeleri olmak üzere Suriye’nin kuzeyini hedef alan “operasyon esnasında, üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA’nın kaybedildiği” yönünde açıklama yaptı. Ancak bu açıklamalar ilerleyen günlerde yerini siyaset arenasında sert tepkilere bıraktı.

Bahçeli'den ABD'ye SİHA tepkisi: Kurnazca taktikBahçeli’den ABD’ye SİHA tepkisi: Kurnazca taktik

‘Türkiye NATO’da Amerika’nın ortağı değil mi?’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile yaptığı ikili görüşme sonrası basın açıklaması yapmış ve burada SİHA’nın düşürülmesi üzerinden ABD’ye sert ifadelerle yüklenmişti. Suriye’de şu anda Amerika’nın 20’nin üzerinde üssü olduğunu söyleyen Erdoğan “Bu üslerle ne yapılıyor, 23 üs, bütün bunları da bir değerlendirmek gerekmiyor mu? Ama Türkiye’nin bir insansız hava aracını ne yazık ki Amerika düşürüyor. İnsansız hava aracını Amerika düşürürken bu Türkiye şu anda NATO’da Amerika’nın ortağı değil mi? Beraber değil mi? Bunu neyle izah edeceğiz? Bunu neyle değerlendireceğiz? İşimize geldiği zaman ortak, işimize geldiği zaman bütün terör örgütlerini maalesef Amerika şu anda eğitiyor, yetiştiriyor, silahlandırıyor ve bunlarla da maalesef yine Suriye’de olsun, bu bölgede olsun, Ortadoğu’da olsun, buraları kan gölüne dönüştürüyor. Bunları da görelim ve ben zaten ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ kitabımı değerli dostuma da hediye ettim. Bu adil dünyayı kurmamız lazım. Başka çaremiz yok” demişti.

‘Amerikan F-16’sı Ürdün’den kalktı’

Öte yandan gündeme bu konuyla ilgili farklı iddialar da geldi. İYİ Parti lideri Meral Akşener Türk SİHA’sını düşüren F-16’nın İncirlik Üssü’nden havalandığına dair iddiaya işaret ederek “Bu vahim iddia doğru olsun ya da olmasın; buradan açıkça ilan etmek istiyorum; Eğer Amerikan devleti, Türkiye’nin bu coğrafyadaki varlığından rahatsızsa, derhal Türk topraklarında bulunan, İncirlik Üssü’nü de boşaltmalıdır. Biz de bilelim kim dost, kim düşman, kim müttefik” dedi.

Bu ses getiren iddia sonra Milli Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı ve “Uçağın İncirlik’ten kalktığı tamamıyla spekülasyon, böyle bir durum söz konusu değil” yanıtını verdi. Kaynaklar, uçağın nereden kalktığına ilişkin soruya da “Uçak Ürdün’den kalktı” diye konuştu.

Uzmanlar ABD'nin Türk SİHA'sını düşürmesini yorumladı: Gözdağı veriyorUzmanlar ABD’nin Türk SİHA’sını düşürmesini yorumladı: Gözdağı veriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.