Sinan Ateş cinayetinde aile tepkili, MHP savunmada

Sinan Ateş cinayetinin tutuklu şüphelisi Tolgahan Demirbaş'ın telefonunda silinen mesajlar geri getirilmesi sonrası Ateş'in eşinden tepki, MHP'den ise sert bir açıklama geldi.

Siyaset 29 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Ankara’da silahlı saldırı ile öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, suikastın birinci yılında, cinayetin işlendiği noktada açıklama yaptı.
Ayşe Ateş, suikastın birinci yılında “Başka yavruların yetim kalmasına izin vermeyin. Herkes güven içinde yaşasın. İnanıyoruz ki adalet, devletin temelidir. İdarecilerin görevi ise en başta adaleti tesis etmektir. Lütfen dışarıda, elini kolunu sallayarak gezen tüm failleri bir an önce yakalayın ve adaleti tesis edin. Unutmayın ki eksik ve geç gelen adalet, adalet değildir” dedi.

Öte yandan T24’ten Asuman Aranca Sinan Ateş cinayetini dosyasının seyrini değiştirecek bir habere imza attı. Cinayetin arkasındaki organizasyon konusunda önemli bilgiler içeren bilirkişi raporu dosyaya girdi. Raporda, cinayetten sonra tetikçi Eray Özyağcı’yı kaçırdığı iddia edilen Tolgahan Demirbaş’ın temizlediği cep telefonundan özel bir program sayesinde kurtarılan veriler yer aldı.

‘İpini çekmişler’

Bilirkişi raporunda, Demirbaş’ın yazışmaları yer aldı. Yazışmalar, Ateş’in öldürülmesinden yaklaşık 9 ay öncesinden başlanarak takibe alındığını gösteriyor. Buna göre Demirbaş, soruşturmanın emniyet ayağında aktif görev yaptığı ortaya çıkan ve 19 Ekim’de gözaltına alınarak tutuklanan Cinayet Büro Komiseri M.E.A.’ya 10 Mart 2022’de, Ateş’in öldürülmesinden 9 ay önce, “Amirim bizim GB (Genel Başkan) istedi de, 0505 …. telefon numarası, adres lazım bize sana zahmet olmazsa” diyerek Ateş’in telefon numarasını gönderiyor. Komiser M.E.A ise “Reis” diye hitap ettiği Demirbaş’a, “Reis önceki GB’ye çıkıyor bu numara” yanıtını veriyor. Demirbaş’ın cevabı ise, “Aynen reis, onun ipini çekmişler” oluyor. Sonrasında ise M.E.A, “Birazdan arıyorum reis” yanıtını veriyor.

Bilirkişi raporunda, bu yazışmadan yaklaşık 1,5 saat sonra Demirbaş’ın telefonunun “notlar” bölümüne Ateş’in adresini kaydettiğine dikkat çekilerek, “M.E.A’nın sistemden Ateş’in adresini sorguladıktan sonra Demirbaş’ı arayarak adresi verdiği değerlendirilmektedir. Ayrıca M.E.A ile Demirbaş arasında Sinan Ateş’in öldürülmesi olayından 1 gün önce 5 kez görüşme yaptıkları tespit edilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Ülkü Ocakları başkanı işle yazışma

Demirbaş’ın yazışmalarında en dikkat çekici boyutlardan biri de, Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ile gerçekleşen konuşmalar. Eski MİT mensubu olduğu iddia edilen Çağlar Zorlu’dan gelen bilgileri Tolgahan Demirbaş, Yıldırım’a “Araştırmalarım devam ediyor efendim, az önce böyle bilgi aldım, arz ederim” diyerek iletiyor. Bir başka yazışmada Yıldırım, Demirbaş’a, Sinan Ateş’in Türkiye’ye giriş yapıp yapmadığını soruyor. “Hemen baktırıyorum” diyen Demirbaş, bir gün sonra “Türkiye’ye dönmüş şu an ülkede” yanıtını veriyor.

‘Ekibi kurduk, kafasına sıkacaklar’

Tolgahan Demirbaş’ın, Ateş hakkında bilgi aldığı kişilerden biri de S.Y. isimli kişi. Demirbaş, 7 Nisan 2022’de S.Y.’den, Sinan Ateş’in eşinin kimlik numarasının da bulunduğu bilgileri içeren bir ekran görüntüsü atarak adres istiyor. S.Y. de bir gün sonra, bir tanıdığı vasıtasıyla ulaştığı düşünülen Ayşe Ateş’e ait Ankara Yenimahalle’deki ev adresini, “Abi telefon numarası aktifmiş” diyerek Demirbaş’a gönderiyor. S.Y., dört gün sonra Demirbaş’a bu kez “numara ve adresten bir şey çıkıp çıkmadığını” soruyor, ardından da “Abi aramızda kalsın da Muhabbet Başkan Şakir ile konuşmuş. Ekibi kurduk kafasına sıkacaklar demiş” ifadelerini kullanıyor. Demirbaş da S.Y.’ye “Biz de merakla bekliyoruz” yanıtını veriyor.

MHP’den açıklama

Cinayette Ülkü Ocakları’nda yönetici olarak bulunan isimlerin izini açıkça ortaya koyan yazışmalar ve verilerin ardından MHP’den bir “açıklama” geldi.

Açıklamayı yapan isim ise MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter oldu. Yönter, sosyal medya ağı X’teki hesabı üzerinden kendi fotoğrafını paylaşarak yaptığı kısa açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Artan hızla, azgın nefretle, yaygın şiddetle iftira atıyorlar…Kripto FETÖ’cüler, oncu buncular, Türk düşmanları, hayali iddia üreten namertler, çevremize sızan ajan provokatörler bir olmuş, işbirliği yapmış MHP’ye ve Ülkü Ocakları’na operasyon çekmenin hevesindeler! Ey esfele safilinler, eğer size boyun eğersek, göz yumarsak, suspus bakanlardan olursak hayat bize haram olsun! Allah bes, baki heves…”

Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme: Bilirkişi telefon yazışmalarını ortaya çıkardıSinan Ateş cinayetinde yeni gelişme: Bilirkişi telefon yazışmalarını ortaya çıkardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.