‘Kilit adam’ Sinan Oğan, siyasette piyasayı kızıştırıyor

İlk turda yüzde 5'ten fazla oy alarak ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit role kavuşan Sinan Oğan, kimi destekleyeceklerine 1-2 gün içinde karar vereceklerini, iki tarafla da görüşeceklerini söyledi. Oğan, seçim sonuçlarını Millet İttifakı'nın başarısızlığı olarak değerlendirdi.

Siyaset 16 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, yurt dışından getirilen oyların sayımının devam ettiği Ankara Ticaret Odası Congresium önünde açıklamada bulundu. Oğan, “Seçim ikinci tura kalmıştı zaten. Biz aslında seçim ilk başladığında o zaman dedik ki; ‘seçim ikinci tura kalacak.’ Çünkü sahayı doğru okumak lazım. Biz ilk günden beri sahayı doğru okuyoruz. Okuduğumuz saha tıpa tıp gerçekleşti. Biz yüzde 11-12 oy bekliyorduk. O oyu aldığımızı da düşünüyoruz. Birtakım sandıklarda yüzde 2’lik bir erozyonumuz oldu. Son 3 gün Muharrem İnce’den boşalan kitle bize saldırdı. Seçim günü söylenti çıkardılar. Okullara pankartlar astılar ‘Sinan Oğan çekildi’ diye. Her türlü pis oyunu oynadılar; ama buna rağmen biz hedefimizden geri durmadık. Biz ne demiştik; ‘Türk milletçileri bu seçimin tam göbeğinde olacak’ demiştik. Biz ‘HDP ve HÜDA PAR bu seçimde kilit olamayacak’ demiştik. ‘Biz bu seçimin belirleyeni olacağız’ demiştik. Biz istediğimiz bütün hedeflere vardık. Bundan sonra biz Türkiye’nin bir krize ve siyasi çalkantıya girmemesi için bütün sorumluluğu üstleneceğiz ve alacağız” dedi.

MHP'li Büyükataman Sinan Oğan'la ilgili konuştu: Ülkücü hareket içinde yer almadı, aldığı oylar cebinde değilMHP’li Büyükataman Sinan Oğan’la ilgili konuştu: Ülkücü hareket içinde yer almadı, aldığı oylar cebinde değil

‘Ortak akılla karar vereceğiz’

Sinan Oğan, gazetecilerin ‘ikinci turda kimi destekleyeceksiniz?’ sorusuna, “İstişare yapacağız. Ben bugün hem ATA İttifakı’nın bileşenlerini toplantıya davet ettim, hem de beraber yürüdüğüm kendi yol arkadaşlarımı davet ettim. Ortak bir istişare toplantısı yapacağız. En kısa sürede bir neticeye varacağız. Bu netice Sinan Oğan’ın kararı olmayacak, ortak aklın kararı olacak” diye konuştu.

Ayrıca Reuters’a konuşan Oğan, ilk günden itibaren planlarına sadık kaldığını belirterek, “Dedim ki biz HDP’yi, HÜDA PAR’ı Türk siyaset denkleminden çıkaracağız. O denkleme Türk milliyetçilerini ve Atatürkçüleri koyacağız dedim. Ve bunu gerçekleştirdik” dedi.

HÜDA PAR ve HDP ile ilgili kırmızı çizgisini vurgulayan Oğan, HDP’nin ittifak içinde olmadığını ve bununla ilgili çizgiyi nasıl belirleyecekleri sorusunu şöyle yanıtladı:

“Oturulup bir protokol yapılır ve o protokolle, HDP’ye hiçbir taviz verilmeyeceği yazılır… Gayet basit.”

Oğan, iki ittifaktan biri ile anlaştıkları taktirde seçmenini taşıyacağına inandığını söyledi ve “Bize inanan kitle eğer bir şey yapıyorsak onu memleketimiz, milletimiz için yaptığımızı bilir ve bize güvenir” diye ekledi.

‘Prensip ortaya koyduk’

Sinan Oğan Fox Tv yayında yaptığı açıklamada ise ‘Bu seçimlerde HDP, HÜDA PAR kilit olmayacak, bu seçimin belirleyicisi Türk milliyetçileri olacak” dediklerini hatırlattı.

Oğan “Kemal Kılıçdaroğlu’nu HDP siyasi sistemin dışında bırakılırsa desteklerim” söyleminiz doğru mu?” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Hayır, yanlış. Biz prensip koyduk ortaya. O prensiplerden sadece bir tanesi terör örgütleri ile arasına mesafe koymayan siyasi partilere araya mesafe koyması. HDP ve HÜDA PAR’ın siyasette kilit olmasının ben başından beri karşısındaydım. Tek şartımız bu olsaydı ‘Sayın Kılıçdaroğlu, HDP’den vazgeç gelelim’ derdik. Ama bu, bu kadar basit bir denklem değil.”

Seçimin 2 kazananından biri MHP: Oylarını koruduSeçimin 2 kazananından biri MHP: Oylarını korudu

Kriterlerini saydı

Seçimin ardından BBC Türkçe’ye de konuşan Oğan, seçim sonuçlarının iktidar açısından “kısmen başarı” sayılabileceğini söylerken,  “Biz olmasaydık seçim 2. tura kalmıyordu. Sonucu muhalefet açısından başarısızlık olarak değerlendiriyorum” dedi.

İkinci turda kimi destekleyeceklerine 1-2 gün içinde karar vereceklerini , hem Cumhur hem de Millet ittifaklarıyla görüşeceklerini yineleyen Oğan, karar verirken bazı kriterleri gözeteceğini söyledi:

“Elbette kırmızı çizgilerimiz var. Başta terörle mücadele, terör örgütlerinin desteklediği siyasi partilerle araya mesafe koyma, sığınmacıların gönderilmesi gibi bir takım şartlarımız var.”

Önceki gece seçim sonuçları açısından tablo netleştiğinde Sinan Oğan’ı arayarak aldığı oy oranı için tebrik eden ilk isim Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olmuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.