Çeviköz’ü ‘ajanlık’la suçlayan Soylu bu soruyu akla getirdi: Bir elçilik mi dinlendi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün CHP'li Ünal Çeviköz hakkında dile getirdiği iddialarını "Tüm devletler ajanlık faaliyetlerine karşı kendilerini korur" diyerek sürdürdü. Soylu, ses kaydının telefon dinlemesi olmadığını belirtince akıllara "Ortam dinlemesi mi yapıldı?" sorusu geldi.

Siyaset 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 3 Mayıs’ta katıldığı Habertürk yayınında, Millet İttifakı’nda bulunan partilerin oluşturduğu Altılı Masa’nın ilk toplantısından sonra çıkan sonuçları bir ülkenin büyükelçisine onaylatıldığını iddia ederek” 6’lı masanın ilk toplantısını toplantıdan çıkan bilgi notlarını, Ünal Çeviköz’le birlikte Avrupa Birliği ülkesinin Büyükelçisine adam gönderip redakte ettirdiler. Ses kayıtları da var” dedi.

İddialarını 4 Mayıs’ta katıldığı NTV yayınında da sürdüren Soylu, ses kayıtlarının nasıl elde edildiğine dair soruya, “Tüm devletler ajanlık faaliyetlerine karşı kendilerini korur” diye yanıt verdi.

Soylu, iddialara konu olan büyükelçilikteki görüşmenin ses kaydını, ‘Kasım-Aralık’ ayında o ülkenin İçişleri Bakanı’na yaptıkları görüşmede dinlettiğini söyledi. Açık kaynaklardaki bilgilere göre Bakan Soylu, o tarihlerde sadece Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’le görüşme gerçekleştirmişti.

İçişleri Bakanı Soylu, NTV canlı yayınında, elinde bulunduğunu iddia ettiği ses kaydının, telefon dinlemesi olmadığını belirterek, “Niye sayın Çeviköz dinlesin canım? Nasıl dinlenecek? Telefonla konuşma değil. Gittiği büyükelçiliği söylüyorum. Büyükelçilikte yaptıkları bir değerlendirmeyi söylüyorum” dedi. Soylu’nun sözleri, var olduğu iddia edilen ses kaydının ortam dinlemesiyle elde edildiğini akıllara getirdi.

10Haber’e konuşan güvenlik kaynakları, büyükelçiliklere yönelik istihbarati dinlemelerin iç güvelik unsurlarının görev sahası olmadığını aktardı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerine yönelik iddialarında bugün el yükselten Soylu’ya cevap ise CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve CHP’li Ünal Çeviköz’den geldi.

Özkoç, “Ünal Çeviköz ile ilgili savcılığa bir bildirim yok. TBMM’ye gelmiş bir fezleke yok. Aradan bir yıl geçmiş. Kalkıp da ‘ajanlık faaliyeti ve casusluk faaliyeti içerisindeydi. İzledik, ses kayıtları bende, dinledik’ diyor. Böyle bir şey söz konusu değildir” diyerek iddiaları reddetti.

Çeviköz ise Altılı Masa toplantısından çıkan sonuçların bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin büyükelçisi tarafından redakte ettirildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, “İlgili iddia tamamen asılsızdır ve kesinlikle doğru değildir. Bu tür iddialar, seçim öncesi siyasi bir amaç için yapılan çirkin manipülasyonların bir örneğidir” dedi.

İçişleri Bakanının, kamuoyunu doğru bilgilendirmesi ve şeffaf bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirten açıklamada ayrıca “Bir bakanlık görevi yürüttüğü herkesin malumudur. Bu nedenle, söz konusu iddiaların hiçbir temeli olmadığını açıkça ifade etmek ve altını çizmek istiyorum” dedi.

10Haber’in sorularını yanıtlayan Çeviköz, Bakan Soylu’nun iddialarını ‘manipülasyon’ olarak değerlendirirken Soylu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Erdoğan’ın bir günü | Ne soğana ne patatese liderinizi kurban etmezsiniz

Soylu-CHP arasındaki ‘ajanlık’ tartışmasına akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan da katıldı. Samsun’da vatandaşlara seslenen Erdoğan, “Varsın Bay bay Kemal hakkı söylemesin, biz onun kimlerle ne işler çevirdiğini, batılı büyükelçilere neleri tayin ettiğini biliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan hodri meydan

Soylu’nun iddialarına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da yanıt gecikmedi.

Kılıçdaroğlu, dün katıldığı bir canlı yayında konuya ilişkin soruya özetle şu yanıtı verdi:

“Açıklasın ses kaydını, niye açıklamıyor? Kayıt varsa açıkla kardeşim. Bizim mutabakat metnini hazırlayan Faik Bey. Diğer partilerden de eski bürokratlar ve onların altında akademi dünyasının saygın insanları bir araya geldiler. 6-7 aylık bir zaman dilimi harcadılar ve ortak bir mutabakat metni çıktı. Sanki çok gizli bir şeyler yapıyormuşuz gibi yok öyle bir şey. Ciddiye alınacak bir kişi değil zaten.”

Konuyla ilgili haberimizin ayrıntılarını bu linkten okuyabilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.