Üç liderin bayramlaşma trafiği: ‘Suç ortağı’ polemiğinden sonra ilk temas

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özel ve MHP Genel Başkanı Bahçeli 'siyasette normalleşme' sürecindeki 'suç ortağı' polemiğinden sonra ilk kez direkt olarak temas kurdu. Liderler birbirlerinin bayramını kutladı.

Siyaset 16 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Kuruluşundan bu yana AK Parti’nin ilk kez bu denli oy kaybettiği, ana muhalefetin ise sandıktan birinci olarak çıktığı 31 Mart 2024 yerel seçimlerden sonra başlayan ‘siyasette normalleşme’ süreci devam ediyor.

Bu yeni dönemde diyalogu artırma kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel ‘suç ortağı’ polemiği sonrası ilk kez Kurban Bayramı dolayısıyla telefonda görüştü.

İki lider hem bayramlaştı, hem de birbirlerinin Babalar Günü’nü kutladı. Özel ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu’yla bayramlaştı.

Bir diğer telefonlaşma ise Erdoğan ile Bahçeli arasında yaşandı. Cumhur İttifakı ortakları birbirlerinin bayramını tebrik etti.

Polemik hakkında kısaca

1 Nisan sonrası karşılıklı verilen ılımlı mesajlar sonrası iktidar partisi ile CHP arasında kurulan diyalog zemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özel’in 40 gün içinde iki kez bir araya gelmesiyle üst seviyeye taşınmış, görüşmelerde ekonomiden siyasete, hukuka pek çok konu masaya yatırılmıştı.

Aslında iki liderin ilk buluşmasından sonra ana muhalefette iyimser bir hava vardı.

28 Şubat tutuklusu emekli askerlerin tahliyesi, Taksim’de Cumartesi Anneleri’nin bininci hafta anmasına izin verilmesi ve Erdoğan’ın Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’le görüşmesi ana muhalefet partisini ‘umutlandıran’ adımlardı.

Ancak ikinci görüşmeden sonra CHP kanadından ‘daha temkinli’ mesajlar gelmeye başladı. Bunun nedeni ise “Erdoğan’ın Özel’in gündeme getirdiği sorun başlıkları konusunda adım atılacağına dair sinyal vermemesi.”

Bu sırada gözlerin çevrildiği Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta gelişmeleri ‘normal’, ‘olabilir’ gibi ifadelerle değerlendirse de birkaç gün arayla dozu sertleşen açıklamalar yaptı:

  • “AK Parti CHP ittifakı samimi dileğimizdir.”
  • “Ülkemizde anormal hiçbir şey yoktur, hatta normalleşme safsatalarıyla milletimizin sinir uçlarını tahriş edecek gizli gündem teşrifatçılarına ikna olacak ve itibar edecek de olmayacaktır.”

Özel ise Bahçeli’ye “Memleketi bu hale getirip suç ortağını bize doğru itmesin. Bu sorunları ya çözsünler ya bıraksınlar biz çözeriz” yanıtını verdi.

Böylece ‘yumuşama’ havasında inişli çıkışlı bir tablo oluşmaya başladı.

Erdoğan kendisinden ‘suç ortağı’ diye bahseden CHP liderine “Biz iade-i ziyareti yapmak suretiyle ‘siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim’ dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar İstanbul’da basın toplantısı yaptı ve orada belli ki birilerinin etkisi altında kaldılar” tepkisini gösterdi. Ancak yine de ‘siyasetteki normalleşmenin milletin kucaklaşmasına katkı sağladığı’ görüşünü dile getirdi.

Özel üstüne alınmadı

Kamuoyunda tartışmaların fitili ateşlenirken Özel’den yeni mesajlar geldi. Ana muhalefet lideri ‘hazmedemediler’ sözünü hiç üstüne alınmadığını belirterek şunları kaydetti:

“Benim işim gerilim yaratmak değil; aç olan ürünü para etmeyen insanların derdine deva olabilmek için onların sorunlarını dile getirmek. Sayın cumhurbaşkanının “hazmedemedi” sözlerini üstümüze hiç almıyoruz. Bu işi başlatan biziz. Herhalde onu yine ittifak ortağına söylüyor. Cumhur İttifakı’nın ortakları bizim üstümüzden iletişim kuruyor. Ramazan ve Kurban bayramlarında yaptığımız gibi doğrudan iletişim kursunlar. Birbirlerine iyi söz de kötü söz de söyleyeceklerse birbirlerine söylesinler.”

Bayramda da ‘yumuşama’: Bahçeli ‘çatlak yok’ dedi, Erdoğan sessiz, Özel üzerine alınmadıBayramda da ‘yumuşama’: Bahçeli ‘çatlak yok’ dedi, Erdoğan sessiz, Özel üzerine alınmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.