Sürpriz parti Yeniden Refah: Meclis’te muhalefet yapacağız

Meclis’in sürpriz partisi YRP, Meclis’te muhalefet yapacaklarını açıkladı. 10Haber’e konuşan Yeniden Refah MKYK üyesi Yılmaz, Meclis’e girmelerinde “6284 mağdurları, nafaka mağdurları” söylemlerinin de etkili olduğunu söyledi. Sinan Oğan’ın oylarını ise ‘tepki oyu’ diye tanımladı.

Siyaset 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Parlamento seçiminin sürpriz partisi 1.5 milyondan fazla oy alarak 5 sandalye kazanan Yeniden Refah Partisi(YRP) oldu. Parti İstanbul’un üç bölgesinde birer tane, Kocaeli ve Konya’dan da birer milletvekili çıkardı. Kendi logosuyla girdiği ilk seçimde partinin genel başkanı Fatih Erbakan da Meclis’e girdi.

YRP, seçim tarihi netleştiğinde hiçbir ittifaka katılmadan seçimlere tek başına gireceğini açıkladı. Erbakan ilk etapta 20 Mart’ta Cumhur İttifakı’ndan gelen katılım teklifini reddetti. Ancak dört gün sonra ittifaka katılma kararı aldı.

Fatih Erbakan pandemi döneminde aşı karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekti. Erbakan ve partisi İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kadına Karşı Şiddeti Önleme Yasasına karşı söylemleriyle de çok eleştirildi.

Yeniden Refah Partisi Merkez Karar Yürütme Kurulu(MKYK) üyesi Abdulkadir Yılmaz, Meclis’e girmelerinde etkili olan söylemlerinin neler olduğunu, tartışmalı söylemlerini Meclis’e nasıl taşıyacaklarını, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve YRP’nin Meclis’teki niteliğini 10Haber’e anlattı.

Yeniden Refah Partisi MKYK üyesi Av. Abdulkadir Yılmaz, ‘aile kurumuna zarar veren düzenlemeler’ diye tanımladığı yasaların revize edilmesi için Meclis’te de etkin olacaklarını söyledi

Yılmaz, seçim sonucunun kendileri için sürpriz olmadığını hatta daha fazla oy alabilecek bir parti olduklarını söyledi. Anket şirketlerine de tepki gösteren Yılmaz, “Teşkilatlarımızın sahadaki izlenimlerine göre şekil alırız. Başlangıç için son derece iyi bir oy oranı olduğunu düşünüyorum” dedi.

2028 yılındaki seçimler içinde iddialı bir konumda olduklarını belirten Yılmaz, “Bu seçim sonuçları 2028 seçimlerinin en güçlü partisinin Yeniden Refah Partisi olacağını gösterdi. 2028’e giderken de en cazibeli partinin YRP olduğunu da herkese göstermiş olduk” dedi.

YRP ülke genelinde beş vekil çıkarıyorYRP ülke genelinde beş vekil çıkarıyor

‘6284 mağdurları, nafaka mağdurları’ söylemlerimiz etkili oldu

YRP’yi Meclis’e taşıyan söylemleri ve politikaları için ise “Biz Türkiye’de mağduriyetlerin ortaya konulmasında ve tespitinde, bu mağduriyetlerin giderilmesinde hangi idari ve kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiği ile ilgili ciddi bir çalışma yapmıştık. Örneğin; 6284 mağdurları, nafaka mağdurları, uzman çavuşlarımız sıkıntıları, atanamayan öğretmenlerin sıkıntısı gibi sorunlara kulak verdik ve bu sorunları çözmek için bir irade koyacağız önümüzdeki dönemde. Bu söylemlerin tamamı aldığımız oyda etkili oldu” diye konuştu.

Sadece 6284 değil, aile yapısına zarar veren tüm yasaları gözden geçireceğiz

Özellikle kadınların tepkisini çeken 6284 sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’na karşı geliştirdikleri söylemi Meclis’te de sürdüreceklerini belirten Yılmaz, “Bizim buradaki muradımız belirli bir cinsiyeti, belirli bir grubu hedef noktası haline getirmek değil. Bu noktada yaşanan bir suistimal varsa bu suistimalin önüne geçmektir. Bu suistimal 6284’ün kullanılarak aile kurumuna zarar verilmesidir. Sadece 6284 değil aile yapımıza zarar verecek, toplumsal düzeni yıkacak, kamu düzenini yıkacak bütün düzenlemeleri yeniden gözden geçirmek ve revize etmek olacaktır. Aile yapısına zarar veren düzenlemeleri gözden geçireceğiz, bu konuda kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Meclis’te muhalefet yapacağız

Yılmaz, YRP’nin Meclis’te muhalefet yapacağının da altını çizdi ve şöyle konuştu:

“Biz Cumhur İttifakı içinde muhalefet partisiyiz.  Yanlışa yanlış, doğruya doğruya doğru diyecek bir partiyiz ama Meclis’te muhalefet yapacağız. Gelinen nokta itibarıyla yapılan yanlışlar olduğunun farkındayız. Bu konuda hukuki yanlışlıkların, ekonomik yanlışlıkların, Milli Eğitim müfredatındaki yanlışlıkların, dış politikadaki yanlışlıkların farkındayız”

‘Sinan Oğan’ın belli bir destekçisi var ama aldığı tepki oyu’

İkinci turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanacağına inandığını vurgulayan Yılmaz, kilit role sahip olan Sinan Oğan için “Sinan Oğan’ın aldığı oy Türk demokrasisi açısından ciddi ve kıymetli bir oy. Bu seçmen gönlü kırık bir seçmense, tepki oylarını veren bir seçmense bu seçmenlerin gönlünün alınması noktasında ciddi enstrümanların ortaya konulması gerektiği kanaatindeyim. Bunlar Sayın Cumhurbaşkanımıza gelecek oylardır kanaatinde değilim.  Yön göstermesi açısından önemli bir netice. Sinan Oğan’ın tabi ki belli bir destekçisi vardır ama ekseriyetle Oğan’a oy veren seçmen kitlesinin tepki oyu olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.

Yeniden Refah diye bir fenomenimiz olduYeniden Refah diye bir fenomenimiz oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.