Erdoğan’ın danışmanı Yeniden Refah’ın Şanlıurfa adayı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı olan Kasım Gülpınar AK Parti'den istifa ederek Yeniden Refah Partisi'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

Gündem 24 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Erdoğan'ın danışmanı Kasım Gülpınar YRP'den aday oldu.

Yerel seçimler için aday belirleme takviminde sona yaklaşılırken partiler arası görüşmeler de hız kazandı. AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasında özellikle İstanbul için görüşmeler sürerken eski AK Parti’den istifa eden Kasım Gülpınar Yeniden Refah Partisi’nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

Gülpınar’ın adaylığını sosyal medya hesabından duyuran YRF lideri Fatih Erbakan şu açıklamayı yaptı:

“Cumhurbaşkanı Danışmanı, Ak Parti MKYK Üyesi, 24-25-26-27. Dönem Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar Yeniden Refah Partimize katılarak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız oldu. Başkanımıza hoş geldiniz diyor, başarılar ve hayırlı hizmetler diliyoruz.”

AK Parti MKYK üyesi olan Kasım Gülpınar 14 Mayıs seçimler öncesinde AK Parti Genel Başkan Danışmanlığına getirilmişti.

Adaylığının ilan edilmesinin ardından AK Parti’ye yakın gazeteciler Kasım Gülpınar’ın eski konuşmalarını yayınlamaya başladı. Bunlardan biri de Zafer Şahin oldu. Şahin’in sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Kasım Gülpınar “Biz Cumhurbaşkanımıza bir söz verdik. Siz neredeyseniz biz oradayız. Siz bu işin içinde olduğunuz sürece biz Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Dava içinde ben varsam davadır, ben yoksam dava yoktur anlayışını ben kimseye yakıştıramıyorum” dedi.

Aday gösterilmeyince istifa etmişti

Gülpınar AK Parti’den Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulunmuş, ancak AK Parti, mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ü tekrar aday göstermişti. Bunun üzerine Gülpınar partisinden istifa etti. 2009 yılında da Ak Parti’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı göstermediği Eşref Fakıbaba bağımsız aday olmuş, AK Parti’nin çok güçlü olduğu şehirde seçimden zaferle çıkmıştı.

Kasım Gülpınar kimdir

Mehmet Kasım Gülpınar 20 Eylül 1969 tarihinde Eyyüp Cenap ve Asuman çiftinin çocuğu olarak Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde dünyaya geldi. Lisenin ardından eğitimini Ankara Üniversitesi’nde sürdüren Gülpınar Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi.
Üniversiteyi bitirdikten sonra TÖMER’de öğretmenlik yaptı. Dış Ticaret Müsteşarlığı İGEME’de mütercim olarak çalıştı. Özel bir TV kanalında diplomasi muhabirliği yaptı.
Devlet Bakanlığında Özel Kalem Müdürlüğü ve siyasi danışmanlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında siyasi danışmanlık görevlerinde bulundu.
24. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Şanlıurfa’dan milletvekili seçildi. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyeliği, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AİBPA) Türk Grubu Üyeliği, Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı, AB Uyum Komisyonu Üyeliği, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyeliği, Dışişleri Komisyonu Üyeliği ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeliği görevlerinde bulundu.
25. ve 26. Dönemde tekrar AK Parti Şanlıurfa Milletvekili seçildi. 26. Dönem AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Karma Parlamento Komisyonu üyesiydi.

Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Legion d’Honneur nişanı ile taltif edilen Gülpınar çok iyi düzeyde Fransızca, İngilizce ve Kürtçe, iyi düzeyde Arapça ve Farsça biliyor, evli ve üç çocuk babası.

Şeyh torunu

Kasım Gülpınar’ın istifası aslında AK Parti için normal bir üyenin ve vekilin istifasından çok daha fazlasını ifade ediyor. Gülpınar’ın babası Eyüp Cenap Gülpınar Şanlıurfa’nın Siverek bölgesinde çok itibar gören şeyh Halit Gürpınar’ın oğlu. Mensup olduğu aşiret ise bölgede yüksek nüfuslu, güçlü ve söz sahibi olan Şeyhanlı Aşireti. Kasım Gülpınar’ın şeyh olan dedesinin el verdiği, otomobilinin geçtiği yolda lastik izinin öpüldüğü söylentileri aşiret ve ailenin ne kadar etki sahibi olduğunu gösteriyor.

Kasım Gülpınar 2014’te Türkiye Gazetesi’ne verdiği röportajda ailesinin hikayesini şöyle anlatmıştı:

”Benim büyük büyük dedemin babası Şeyh Kasım 1800’lü yılların başında ilim görmek üzere ailesi tarafından bulundukları Şırnak’ın Derşev bölgesinden Muş’a gönderilir. Şeyh Hasan denen zatın yanına gelip orada ilim görmeye başlıyor. Bu bölgede bizim atalarımızın yaymaya çalıştığı ilim, irfan ışığı başlıyor. Tarih 1820’ler… O da kendi oğlunu; yani benim dedemin dedesini Siverek’e gönderiyor. Siverek bölgesinde dedelerimin sevenlerinin artmasıyla bugüne kadar geliyoruz.”

 

 

Yeniden Refah Partisi'nde Cumhur İttifakı krizi   Yeniden Refah Partisi’nde Cumhur İttifakı krizi   

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.