Tartışmada söz sırası Özgür Özel’de: Normalleşmenin tarifini verdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, siyaset sahnesindeki en önemli tartışmaların başında gelen 'normalleşmeyle' ilgili konuştu: "Türkiye’nin normalleşmesi, siyasetin rotasının yeniden millete çevrilmesini gerektirmektedir."

Siyaset 15 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sandıktan birinci parti olarak çıktıkları 31 Mart 2024’teki yerel seçimler sonrası başlayan ‘siyasette normalleşme’ sürecini yorumladı.

1 Nisan sonrası karşılıklı verilen ılımlı mesajlar sonrası iktidar ve ana muhalefet partileri arasında kurulan diyalog zemini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özel’in 40 gün içinde iki kez bir araya gelmesiyle üst seviyeye taşınmıştı. Bu görüşmelerde ekonomiden siyasete, hukuka pek çok konu masaya yatırılmıştı.

Aslında iki liderin ilk buluşmasından sonra CHP’de iyimser bir hava vardı. 28 Şubat tutuklusu emekli askerlerin tahliyesi, Taksim’de Cumartesi Anneleri’nin bininci hafta anmasına izin verilmesi ve Erdoğan’ın Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’le görüşmesi ana muhalefet partisini ‘umutlandıran’ adımlardı.

Ancak ikinci görüşmeden sonra CHP kanadından ‘daha temkinli’ mesajlar gelmeye başladı. Kulislerde bunun nedeninin Erdoğan’ın Özel’in gündeme getirdiği sorun başlıkları konusunda adım atılacağına dair sinyal vermemesi olduğu konuşuluyor.

Nitekim Özel geçen günlerde, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘ittifak ortağı AK Parti’ye muhtıra’ gibi yorumlanan “AK Parti CHP ittifakı samimi dileğimizdir” tepkisine “Memleketi bu hale getirip suç ortağını bize doğru itmesin. Bu sorunları ya çözsünler ya bıraksınlar biz çözeriz” yanıtını verdi.

Bugün T24 yazarı Murat Sabuncu’ya verdiği söyleşide de şöyle bir sitemi vardı:

“Şu anda normalleşme kimseyi kapsamıyor ki. Yani şu anda normalleşme bir tek ileri yaşlarından dolayı adli tıp raporları bir yıldır bekleyen 28 Şubat generallerini kapsadı. Onun dışında bir de Cumhuriyet Halk Partisi’nin gölge bakanları Ak Parti’nin bakanlarıyla şimdiye kadar 4-5 randevuda buluştu, önemli konularda bilgi alıyoruz ve kendi siyasetimizi ona göre şekillendirme noktasında daha yakından takip etme imkânı buluyoruz. Bir de Sinan Ateş’in eşinin randevusu. Bunun dışında ne normalleşmesi?”

Normalleşmeyi tarif etti

Konu, Kurban Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda da gündemindeydi. Burada bir ‘normalleşme tarifi’ veren CHP lideri, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin normalleşmesi, siyasetin rotasının yeniden millete çevrilmesini, siyasetin gündeminin sadece halkın gündemi etrafında şekillenmesini gerektirmektedir. Son seçimlerin birinci partisi olarak, normalleşme sürecinde önemsediğimiz asıl mesele budur.”

Özel, AK Parti’ye de sert eleştiriler yöneltti. ‘Türkiye’de yanlış siyasi tercihler nedeniyle uzun süredir ekonomik zorluklar yaşandığını’ vurguladı; sözlerine şöyle devam etti:

‘Zengini daha zengin yapma hazırlığındalar’

“31 Mart yerel seçimlerinde siyasi ve ekonomik tercihleri halkın onayını alamayan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ise, vergide adaleti sağlayacağına, asgari ücreti artırmama fikrinden vazgeçeceğine, en düşük emekli maaşını artıracağına, zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak düzenlemelerin hazırlığını yapmaktadır.

‘Sosyal belediyecilik uygulamalarını genişleteceğiz’

31 Mart yerel seçimlerinin ardından ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden olan eğitim emekçileriyle İstanbul’da, emeklilerle Ankara’da, çay üreticileriyle Rize’de, hububat üreticileriyle Hayrabolu’da bir araya gelerek, sorunlarını duyurduk. Kurban Bayramı’nın ardından Gebze’de emekçilerle, asgari ücretlilerle bir araya geleceğiz. Yurttaşlarımızın daha yaşanılabilir koşullarda hayatlarını sürdürebilmesi, mahkum edildikleri açlık ve yoksulluk sınırından kurtulabilmeleri için çaba harcamayı sürdürecek, yönettiğimiz yerel yönetimlerde sosyal belediyecilik uygulamalarını genişleteceğiz.”

Kriz büyüyor: Erdoğan'ın 'Milleti kucaklaştırdı' dediği normalleşme Bahçeli için safsataKriz büyüyor: Erdoğan’ın ‘Milleti kucaklaştırdı’ dediği normalleşme Bahçeli için safsata

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.