Kavala’ya ziyaret: Türkeş başvurdu, Tunç değerlendiriyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ak Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'in tutuklu iş insanı Osman Kavala'yı ziyaret etmek için yazılı başvuruda bulunduğunu açıkladı. Tunç, "Değerlendirme aşamasındayız" dedi.

Siyaset 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ak Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’in tutuklu iş insanı Osman Kavala’yı ziyaret etmek istediği açıklaması üzerine konuştu.

MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in AK Parti’den Ankara Milletvekili olan oğlu Tuğrul Türkeş’in açıklamaları siyaset kulislerini hareketlendirdi.

Osman Kavala’yı cezaevinde ziyaret etmek istediğini açıklaması sonrası Ak Partili ve MHP’li isimler tarafından hedef tahtasına oturtulan Türkeş açıklamalarında vites artırmış ve sadece Osman Kavala’yı değil cezaevindeki Tayfun Kahraman’ı, Can Atalay’ı, Çiğdem Mater’i de ziyaret edeceğini söylemişti.

TBMM’de AK Parti Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz Tunç, Türkeş’in açıklamalarına değindi. Türkeş’in cezaevindeki Osman Kavala’yı ziyaret etmek istediği yönündeki açıklamasıyla ilgili soru üzerine Tunç “Değerlendirme aşamasındayız, gerekli kararı veririz” diye yanıt verdi.

‘Türkeş Meclis Başkanlığı’na başvuru yapmış’

Tunç, Osman Kavala’nın ‘yeniden yargılanma’ başvurusu sürecine ilişkin ise şunları söyledi:

“Yeniden yargılamayla ilgili 13. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden yargılama talebini reddetmişti. 14. Ağır Ceza Mahkemesi de itirazı reddetti. Sonrasında kanun yararına bozma dilekçesiyle Adalet Bakanlığı’na başvuruldu. Tabii burada yeniden yargılamayla ilgili sebep olarak ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçu bakımından, parlamenter sistem hükümet döneminde işlenen bir suç. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir. O nedenle suçun mağduru değişmiştir gibi bir gerekçe sunuldu.

Suçun mağduru ortada. Dolayısıyla Gezi davasıyla ilgili olarak İstinaf ve Yargıtay incelemesinden kesinleşen bir durum söz konusu. Dolayısıyla temyiz incelemesinden geçen kararlarla ilgili kanun yararını bozmaya gidilemiyor. Hem usul bakımından hem esas bakımından uygun olmayan bir başvuru olarak değerlendirdik. Tuğrul Türkeş görüşmek istediğini belirtti. Yazılı olarak da Meclis Başkanlığı’na başvuru yapmış. Meclis Başkanlığı’ndan da bize bir dilekçe gönderildi. Onu değerlendiriyoruz.”

Türkeş ailesindeki son krizin öznesi Osman Kavala: YadırgadımTürkeş ailesindeki son krizin öznesi Osman Kavala: Yadırgadım

Tuğrul Türkeş: Sadece Kavala'yı değil Kahraman, Atalay ve Mater'i de ziyaret edeceğimTuğrul Türkeş: Sadece Kavala’yı değil Kahraman, Atalay ve Mater’i de ziyaret edeceğim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.