Seçime dış tepkiler | Biden ‘benden uzak olsun’ havasında: Umarım kim kazanırsa kazanır

Cumhurbaşkanlığı seçimine dair dış tepkiler yüksek katılım nedeniyle 'Demokrasi zaferi' görüşünün altında birleşirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın yorumu dikkat çekiciydi. Seçimlerde ihtilaf yaşanabileceğini hatırlatan muhabire, 'Dünyanın o kısmında yeterince sorun var zaten' cevabını verdi.

Siyaset 16 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
2 yıldan uzun süredir devam eden gizli görüşmelerin ardından ABD-İran esir takası konusunda anlaştı.

Seçimin ardından dünyadan gelen tepkiler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kutlamalar da var ikinci tur için görüş bildirenler de. 

En ilginç olanı ABD Başkanı Joe Biden’ın, Delaware’de hafta sonu tatilini geçirirken, bisikletle tura çıktı ve bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir muhabirin, Türkiye’deki seçimlerle ilgili yorumunu sorarak, seçimde ihtilafın olabileceğine dair görüş belirtmesine Biden, ilginç bir cevap verdi.

Muhabir “Muhalefet partisi önde olduğunu iddia ediyor, devlet basını ise Erdoğan’ın önde olduğunu söylüyor” derken Biden şu cevabı verdi: “Kulağa tanıdık geliyor, öyle değil mi? Hayır bakın, umarım kim kazanırsa kazanır. Dünyanın o kısmında bu olmasa bile yeterince sorun var zaten.” Biden’ın kulağa tanıdık geliyor değil mi mesajı, ABD’deki önceki başkanlık seçiminde eski Başkan Donald Trump ve onun oy sayımına ilişkin ortaya attığı iddialara bir gönderme.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ise ABD Başkanı Biden’ın seçimleri kazanan liderle çalışmayı dört gözle beklediğini belirterek, “Türk halkını, isteklerini sandıkta barışçıl bir şekilde ifade ettiği için kutluyoruz” dedi.

AB’den katılım vurgusu

Avrupa Birliği’nin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de seçimlerdeki yüksek katılımı yorumlayarak, bunun demokrasi için bir zafer olduğunu söyledi. İki isim de seçimlere ilişkin asıl değerlendirmeyi ikinci turdan sonra yapacaklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani de günlük basın toplantısında Türkiye’deki seçimlere yüksek katılımın dost ve Müslüman bir ülkede demokrasinin zaferinin işareti olduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrea Sasse de Türkiye’de seçime katılım oranının yüksek olmasının Türk vatandaşlarının bu demokratik standartlara çok değer verdiğini gösterdiğini söyledi.

Kremlin, seçilen farketmeksizin işbirliği bekliyor

Kremlin’in tepkisiyse, 28 Mayıs’taki ikinci turun sonucuna ilişkin oldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Türk halkının tercihine büyük saygımız var, bu tercihe saygı duyacağız, ancak her durumda işbirliğimizin devam etmesini, derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz” dedi.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak tebrik etti. Görüşme, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan duyuruldu. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de Erdoğan’ı arayarak kutladı.

‘Demokratların yanındayız’ demek doğru

Almanya Tarım Bakanı, Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir, seçimlerin adil geçmediğini öne sürerek, “Adillik medyaya erişimin de özgür olması demek, bu konuda bir şüphe yok” derken, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda kazanma ihtimaline değindi. Özdemir’e göre böyle bir durumda bile Kılıçdaroğlu bölünmüş bir ülke bulacak. Almanya’dan bir diğer tepki Yeşiller Eş Genel Başkanı Ricarda Lang’dan geldi. Kılıçdaroğlu’nun seçilmesinin Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler açısından da bir fırsat olacağına inandığını belirterek, “Parti olarak bu tür durumlarda da tutum takınmanın ve ‘Demokratların yanındayız’ demenin doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘En iyisini ümit ederiz, en kötüsüne göre hazırlık yaparız’

21 Mayıs’ta seçime gidecek olan Yunanistan’da, Başbakanı Kiryakos Miçotakis ülkesinde televizyonlarda ortak yayına çıkarken, seçimlere dair bir tercihinin olmadığını belirterek “Kim seçilirse tebrik için arayacağım ve bir toplantı isteyeceğim” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, batılı tahminlerin aksine Erdoğan döneminin sona ermediğini belirtti: “Her zaman en iyisini ümit ederiz ama en kötüsüne göre hazırlık yaparız.”

Dünya basınında Türkiye seçimi: Gerilim filmine dönüştüDünya basınında Türkiye seçimi: Gerilim filmine dönüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.