AYM, ‘Örgüt adına suç işleme’ maddesini iptal etti
AYM'nin Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararını yerel mahkemenin ikinci kez Yargıtay'a göndermesi üzerine Yargıtay ilkinden daha ağır gerekçelerle ret yanıtı verdi. Yargıtay kararına siyasilerden gelen tepkileri derledik.
Anayasa Mahkemesi, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi ardından Can Atalay’ın avukatlarının hak ihlali başvurusu. Bu dört ayaklı döngünün 2’nci turunda durum yine değişmedi. Yargıtay bu kez Anayasa Mahkemesi’ni “terörün dilini kullanmak”la itham etti, AYM kararının hukuki değerinin olmadığını söyledi. Yargıtay’ın bu kararına tepki yağdı.
İlk tepki gösterenlerden biri Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay’dı. Atalay, Halk TV yayınına gönderdiği mesajda karara “Bunun adı zulümdür. Zalimlerin eline kaldık” dedi.
En sert tepki Türkiye İşçi Partisi’nden geldi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş yayınladığı videoyla, karara imza atan Yargıtay 3’üncü Daire Üyeleri hakkında “anayasayı ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Erkan Baş, “Biz nasıl beğenmesek de Anayasa’ya uymak zorundaysak Recep Tayyip Erdoğan da uymak zorunda, sokaktaki vatandaş nasıl uymak zorundaysa hakim maskesi takmış Yargıtay üyeleri de oymak zorunda” dedi.
Tüm yurttaşlarımıza, hukukçulara, muhalefet partilerinin temsilcilerine sesleniyorum:
Darbeye direnelim!#CanAtalay pic.twitter.com/j9CJC5Ni5O
— Erkan BAŞ (@erkbas) January 3, 2024
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Yargıtay kararıyla ortaya çıkan devlet krizini çözmekle yetkili olan ve çözeceğini beyan eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı görevine devam etmesinin kriz haline geldiğini söyledi. Akşener, “Yani artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hukuk devleti niteliğini korumak için yetki kullanımı yasak! Ama her türlü krizi çıkartmak serbest! Anayasa Mahkemesi’nin anayasayı uygulatması yasak! Ama Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin anayasayı çiğnemesi serbest! Yargı mensupları için Ak Partiliye dokunmak yasak! Ama iktidarın hedef gösterdiği herkesi tutuklamak serbest! Ezcümle; hukuk yasak, gayrimeşruluk serbest!” paylaşımında bulundu.
İktidarın ülkemizde sebep olduğu anayasal demokrasi yoksunluğu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını reddetmesiyle birlikte bir anayasal devlet krizine dönüşmüştü.
Bugün tekraren Anayasa Mahkemesi kararının tanınmamasının ilanıyla görüyoruz ki;…
— Meral Akşener (@meral_aksener) January 3, 2024
CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Bu iş bilmez hükümet ülkemizi hukukun işlemediği, anayasanın tanımadığı bir muz cumhuriyetine çevirdi” dedi, “Yargıtay kararına karşı anayasayı savunmayı ısrarla savunacağız” diye ekledi. Özel Perşembe günü toplanacak Parti Meclisi’nde konunun özel gündem olarak ele alınacağını ve bundan sonraki mücadele hattının belirleneceğini belirtti.
Bu işbilmez hükümet, ülkemizi hukukun işlemediği, anayasanın tanınmadığı bir muz cumhuriyetine çevirdi.
Yargıtay'ın kararına karşı anayasayı savunmayı ısrarla sürdüreceğiz.
Yarın toplanacak Parti Meclisimizde konuyu özel gündem olarak ele alacak ve bundan sonraki mücadele…
— Özgür Özel (@eczozgurozel) January 3, 2024
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaptığı paylaşımla Yargıtay’ın darbe yaptığını söyledi, AYM’nin Can Atalay kararını yok sayması Anayasal düzeni ilga etmeye yönelik bir darbedir ifadelerini kullandı. Karamollaoğlu, “Siyasi olarak düşüncelerimiz farklı olsa da, Yargıtay’ın Can Atalay’a karşı kararını tasvip etmiyoruz. Yasalar, kişilere göre şekillenemezler ve herkese karşı eşit olmak zorundadırlar. Hukuku siyasete alet eden siyasiler ve onların kullanışlı aparatı haline gelen hukuk insanları; toplumların ve devletlerin temeli olan adaleti kökünden sarsmakla ülkemizin bekasını tehlikeye atmaktadır” şeklinde konuştu. Ölçü birilerinin keyfi tutumu değil adaletin kendisidir diyen Saadet Lideri, “Bugün kendilerini ölçü olarak görenler, er veya geç bozdukları kantarla tartılacaklardır” ifadelerini kullandı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, AYM'nin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı yok sayması, ülkemizin temel direği olan anayasal düzeni ilga etmeye yönelik bir darbedir.
Bizler, "Her koşulda ve herkes için adalet." diyoruz. Siyasi olarak düşüncelerimiz farklı olsa…
— Temel Karamollaoğlu (@T_Karamollaoglu) January 3, 2024
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yaptığı paylaşımla Yargıtay üyeleri eliyle Türkiye’nin hukuk devleti vasfını yitirdiğini söyledi, “İktidarı bu skandala karşı çıkmaya, sorumluluk almaya davet ediyorum” dedi.
Türkiye'nin hukuk devleti olma vasfını yitirmesi, Yargıtay üyelerinin eliyle gerçekleşmektedir.
İktidarı bu skandala karşı çıkmaya, sorumluluk almaya davet ediyorum.
— Ali Babacan (@alibabacan) January 3, 2024
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da paylaştığı video mesaj ile karara tepki gösterdi. Yargıtay kararını kuvvetler ayrılığı ilkesini ayaklar altında aldığını söyleyen Başarır, Meclis iradesine yani halkın iradesine apaçık darbe vurduğunu belirtti, kararın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ayar vermek olduğunu söyledi. Başarır, “Yargıtay bir de utanmadan TBMM’ye Can Atalay’ın vekilliğini düşürün emri veriyor. Unutmayın! Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, sizin bulunduğunuz koltuktaki görevlerinizdir!” ifadelerini kullandı.
Başarır daha sonra yaptığı paylaşımla Yargıtay’ın kararının gerekçelerini değerlendirdi, “Yargıtay’ın gerekçeli kararı akıl ve izandan yoksundur! 16’ncı sayfada skandal ifadeler yer alıyor” dedi. Başarır “Maalesef bu kararda Anayasa Mahkemesi’nin söylemleriyle terör örgütlerinin söylemlerini eşdeğer tutan kirli bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu kararı veren Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’ni terör örgütüyle eş tutarak nereye varmak istemektedir?” paylaşımı yaptı.
Yargıtay’ın gerekçeli kararı akıl ve izandan yoksundur! 16’ncı sayfada skandal ifadeler yer alıyor!
Maalesef bu kararda, Anayasa Mahkemesi’nin söylemleriyle terör örgütlerinin söylemlerini eşdeğer tutan kirli bir zihniyetle karşı karşıyayız.
Bu kararı veren Yargıtay 3. Ceza… pic.twitter.com/eYYh5sh2Bc
— Ali Mahir Başarır (@alimahir) January 3, 2024
Yargıtay’ın ilk ret kararının ardından bazı yurttaşlar Çağlayan Adliyesi önünde sembolik ‘Adalet Nöbetleri’ne başlamıştı. Yargıtay’ın son kararının ardından yurdun pek çok adliyesi önünde benzer görüntüler oluştu. İstanbul Çağlayan, Bakırköy, Ankara, İzmir, Bursa ve Tekirdağ’da gençler ve hukukçular Anayasa’yı savunmak için nöbet tuttu.
🔴Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği ikinci ihlal kararını da tanımadı.
➡Çağlayan Adliyesi önünde Anayasaya uyulması talebiyle gençlerin başlattığı #AnayasaNöbeti 56.gününde. Bugün Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum, CHP'li, İYİ… pic.twitter.com/wXQZohlxCG
— dokuz8haber (@dokuz8haber) January 3, 2024