Yavaş ve Bozdağ ikna turuna çıktı, MHP kombi vadetti: Yeniden sandığa gidilecek yerlerde neler oluyor?

İtirazlar sonucu 31 Mart'taki seçimlerin yenilenmesine karar verilen üç ilçe ve dört beldede yarışın son günleri hareketli geçiyor. CHP Mansur Yavaş, AK Parti Bekir Bozdağ ile ikna turuna çıktı. MHP Pınarbaşı'nda kombi vadetti.

Siyaset 27 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ana muhalefetin Türkiye genelinde büyük bir çıkış yakaladığı, iktidar partisinin ise 2019’la kıyaslandığında yüzde 8.85 oranında oy kaybettiği yerel seçimlerin ardından özellikle farkın üç haneli sayılardan düşük olduğu kentlerde ‘itiraz savaşları’ yaşandı. Başvuruların çoğu Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) reddedilirken kimi yerlerde 2 Haziran’da yeniden sandığa gidilmesine hükmedildi.

Bunlar: Aksaray’ın Güzelyurt, Kayseri’nin Pınarbaşı, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçeleri ile Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Güneykaya, Dersim’in Mazgirt ilçesinin Akpazar, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinin Büyükkarıştıran ve Aksaray Merkez ilçesinin Sağlık beldeleri.

Bu yedi seçim çevresinde bir kez daha kıyasıya yarış yaşanması bekleniyor. Siyasi partiler de seçim çalışmalarına hız verdi. Milletvekili heyetleri, hatta belediye başkanları desteğe gidiyor, mitingler düzenleniyor, esnaf ziyaretleri yapılıyor.

Hilvan: DEM Parti tabloyu korumak istiyor, AK Parti Bekir Bozdağ ile ikna turunda

İlk ‘seçim yenileme’ kararı Hilvan’dan gelmişti. HDP ardılı DEM Parti’nin 521 oy farkla 45 yıl sonra seçim kazandığı kentte AK Parti 15 sandıkta sonuçlara itiraz etmişti.

Burada seçimin epey tartışmalı geçtiğini, sandık görevlileri ve kolluk güçleri de oradayken Hilvan Gençlik Merkezi’nde pusula ve tutanakların ateşe verildiğini gösteren anların kameralara yansıdığını hatırlatalım.

DEM ve AK Partililer yaşananlarla ilgili birbirlerini suçlarken Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada dikkati çeken bir gelişme yaşandı. Tutuklananlar oldu ve  aralarında Hilvan İlçe Seçim Kurulu’nda seçimin yenilenmesi yönünde oy kullanan AK Parti temsilcisi Necmi B. de vardı.

Fotoğraf: Bekir Bozdağ Hilvan’da seçim turunda.

Yenileme kararından bu yana AK Parti adayı ve beraberindeki heyetler ziyaretlerini kesintisiz olarak sürdürüyor. Çalışmalara Meclis Başkanvekili, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ da destek veriyor. Bozdağ, sık sık esnafı ziyaret edip oy istiyor.

Kentte DEM Parti de güçlü bir seçim çalışması yürütüyor. Yaz dönemi geldiği için esnaf ve ev ziyaretlerinin yanı sıra tarlalarda da tarım işçileri ziyaret ediliyor.

Fotoğraf: Tülay Hatimoğulları.

Milletvekillerinin de seçim çalışması yürüttüğü kentte miting düzenleyen DEM Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları “Burada yaşananları siz gayet iyi biliyorsunuz. Ben tekrar edeceğim, çünkü bütün Türkiye duysun istiyoruz. Hilvan’da sandık sayımları sabaha kadar sürüncemede bırakıldı. Burada sandık görevlilerine, kamu emekçilerine şiddet uygulandı. Seçimde yenildiğini anlayan AKP’nin yandaşları ve teşkilatı devreye girdi ve her zamanki hileli, çalıp çırpan anlayışlarıyla sandıkları yaktılar. Sandıklar yakıldıktan sonra seçimin yenilenmesi kararı alındı. Hodri meydan! Hilvan halkı DEM Parti etrafında gece gündüz zaten çalışıyor ve bu seçimleri daha büyük bir farkla kazacağız” dedi.

Pınarbaşı: Desteğe Mansur Yavaş gitti, MHP ‘kombi’ vadetti

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde 31 Mart’ta sandıktan 5 bin 82 oyla CHP birinci, MHP ise 4 bin 758 oyla ikinci çıkmıştı. Yarışın bir kez daha bu iki parti arasında geçmesi bekleniyor. Seçim günü yaklaştıkça partilerin çalışmaları da hızlandı.

Fotoğraf: Mansur Yavaş – Pınarbaşı mitinginden.

Ana muhalefet adına desteğe Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş koştu ve buradaki mitingde şöyle dedi:

“Belediyenin harcadığı para sizin paranız. Bunun hesabını sormak zorundasınız. Sizden aldığı maaşla size hizmet ediyorlar. Eşit hizmet eden kazanır. Pınarbaşı’nı ihmal eden Kayseri belediye başkanının oylarının ne kadar düştüğünü gördünüz. Kendi hakkınız için ve Pınarbaşı’nın geleceği için bu dersi vereceksiniz. Mansur Yavaş belediye başkanlığı anlayışı buraya gelecek. Keçiören Belediye Başkanımız burayı kardeş belediye yapacak. Et süt entegre tesisi başta olmak üzere katkıyı sunacağız. Ankara’ya müjdeli bir haber göndermenizi istiyorum.”

Fotoğraf: İsmail Özdemir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir de kombi desteği vadetti:

“(…) Sağ olsun, bu anlamda da mağduriyet yaşama potansiyeli bulunan ilçemizin çok değerli sakinlerini yalnız bırakmadı. Ben huzurlarınıza kendilerine teşekkür ediyorum, eksik olmasın. Şimdi, bu 500’e arttırmış herhalde Memduh başkanımız. ‘500 dedik’ ama diyor, ‘Allah bereketini arttırsın’ diyor. Biz de teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun diyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç şu andan itibaren son sözü koydu; Pınarbaşı’nda ihtiyaç sahibi olan herkesin kombisi Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek.”

Güzelyurt: İYİ Parti lideri Dervişoğlu çıtayı yükseltti

Aksaray’a bağlı Güzelyurt’ta İYİ Parti ile AK Parti arasındaki oy farkı sadece birdi. Sandıktan İYİ Parti adayına 549, AK Parti adayına ise 548 oy çıkmıştı. Üçüncü parti MHP 11 oy geriden geliyordu.

İktidar partisinin ‘kısıtlı seçmenler oy kullandı’ itirazıyla seçimin yenilenmesine karar verilmişti.

Güzelyurt’ta üç parti de oldukça iddialı. Oy farkının çok az olması sonucun öngörülmesini zorlaştırıyor. Seçim çalışmalarında çıtayı en yüksekte tutan partiyse İYİ Parti.

Fotoğraf: Müsavat Dervişoğlu, Güzelyurt’ta.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun hafta sonu ziyaret ettiği ilçede çeşitli heyetler de çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Dervişoğlu buradaki konuşmasında şunları söyledi:

“Partimizin gerçek sahibi sizlersiniz. Onun için siz olmadan bu yolculuğu sürdüremeyiz. Ben Güzelyurt’a inanıyorum. Şimdi bu seçimi büyük bir oy farkıyla kazanacağız. Başkanım size güveniyor. Onun için bu güvenin 2 Haziran’da taçlandırılması lazım. Yeniden oylarınızı kullanacaksınız. Siz Hazım Turan’a güç ve destek verin, o dünyaya kafa tutacaktır. Seçimden sonra da inşallah yanınızda ve aranızda olacağım. Güzelyurt’un her sorununun çözümünün takipçisi olacağız.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.