Yeniden aday gösterilmeyen Yılmaz Büyükerşen: Üzülmedim ama kırıldım

Eskişehir'de 25 yıldır belediye başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen yeniden aday gösterilmemesi hakkında konuştu. Aslında emeklilik düşündüğünü söyleyen Büyükerşen, CHP yöneticilerinin adaylık başvurusu yapmasını istediğini söyledi.

Siyaset 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yılmaz Büyükerşen Eskişehir ile bütünleşmiş bir isim. 86 yaşındaki Büyükerşen efsanesi iki dönem sürdürdüğü Anadolu Üniversitesi rektörlüğü sırasında başladı. Bu üniversite Eskişehir’i bozkırın ortasındaki bir Anadolu şehri olmaktan çıkardı, modern hayatın yaşandığı bir kente çevirdi.

Üniversitesiyle bunu başaran Büyükerşen, 1999’dan beri, 25 yıldır da Eskişehir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor. Eskişehir’in Büyükerşen’in büyük etkisiyle son 40 yılda yaşadığı değişim ise Anadolu’da pek çok kente örnek oldu. Ak Parti’nin ‘Her şehre bir üniversite’ uygulamasının arkasında yatan motivasyonlardan biri, bu yolla Anadolu’da sosyal kalkınmayı sağlamak örneğin. Nitekim bu yeni üniversiteler eğitim kaliteleriyle henüz bir yere varamadı belki ama Anadolu şehirlerinin sosyal hayatına katkıları yine de büyük.

Şimdi o Yılmaz Büyükerşen, artık CHP’nin Eskişehir Belediye Başkan adayı olmayacak. CHP onun yerine Eskişehir Belediyesi’nde uzun zamandır Genel Sekreterlik görevini yürüten Ayşe Ünlüce’yi aday gösterdi.

Ancak Yılmaz Büyükerşen’in bu emeklilik sürecinin onda bir kırgınlığa sebep olacak şekilde yönetildiği anlaşılıyor. Büyükerşen, kendisi zaten aday olmamaya, emekliye ayrılmaya karar vermiş ama kendi anlatımıyla son dakikada aday olması istenmiş. O aday olduğu halde sonra süreçten elenmiş. Bu sürece de kırılmış. Kırıldığını da gizlemiyor.

‘Aday olmayı düşünmüyordum’

Yılmaz Büyükerşen Sözcü Televizyonu’nda İpek Özbey’in programına katıldı, adaylık süreciyle ilgili bilgiler verdi. Büyükerşen, “Bu dönem, 25 sene dolunca aday olmamayı düşünüyordum. ‘Artık yeter’ diyordum. Benim yaşlı olduğum da belli. 86 yaşındayım. Tadında bırakalım bu işi, artık dinleneyim. Yazacağım yazılar, okuyacağım kitaplarım var, yeni kitaplar yazacağım diyordum. Bu durumdayken biliyorsunuz adaylık için son başvuru tarihi geçtiğimiz ayın 5’i akşamı saat 5’e kadardı. İl başkanımız, yeni Genel Başkanı’mıza telefon ediyor. Diyor ki ‘Bizde büyükşehir belediye başkan adayı çıkmadı. Ne yapacağız? Bu saate kadar hiçbir müracaat olmadı’. Onun üzerine kendisi talimat vermiş, demiş ki ‘Acele kendilerini görün, dilekçelerini alın saat 17.00’yi geçirmeden bana internetle geçin ve bilgisayardan girsin’. Biz de talimat kabul ettik yeni Genel Başkan’ın sözlerini. Hemen ben de bu niyette olmadığım halde bir problem çıkarmış olmamak için dilekçemi de yazdım, diğer iki arkadaşımla beraber gönderdik” diyerek adaylık başvuru sürecini anlattı.

‘Anket olunca zaten kırıldık’

Büyükerşen Eskişehir’de başka adaylık başvurusu olmamasına rağmen, kendisinden başvuru istendiği için adaylık başvurusu yaptığı halde, adaylığının anketlerle sorgulandığını söyledi, bunun üzerine adaylıktan çekileyim dediği halde kabul edilmediğini belirtti, “Bakıyoruz ilan edilmeye başlandı adaylar. Biz yokuz. Niye dedik bu kadar uzadı. Dediler ki ‘Anket yaptırıyoruz’. ‘Ne anketi yaptırıyorsunuz?’. ‘Halk sizi istiyor mu, istemiyor mu?’ Bana imalı bir şekilde, ‘Sizin de yaşınız 86 oldu, biliyorsunuz yenilikçiler var. Yenilik isteniyor’. ‘Ne olacak, ne yapacağız? Bırakalım o zaman’. ‘Yok’ dediler, anket yaptırıyoruz. Genel Başkan ile Ankara’da görüştük. Anketlerin sonuçlarında benden memnuniyet 80 çıkmış 100 üzerinden. Fakat demişler ki ‘Bu tamam da bir de Eskişehir’de acaba değişim isteniyor mu, istenmiyor mu?’ O da anket. Anket olunca zaten kırıldık. Üç belediye başkanı, üçümüz de kırıldık” diyerek parti tabanında yapılan anket sürecini anlattı.

‘Burkulduk biraz. Üzülmedim ama kırıldım daha doğrusu’

Partililerin kendisini 25 senedir tanımamış olduğunun düşünülmesinin kırıcı olduğunu söyleyen Büyükerşen, “Kırıldık, burkulduk biraz. Üzülmedim ama kırıldım daha doğrusu. Özellikle ben. Durum basına intikal edince sayın Genel Başkan’a sordular. Sayın Genel Başkan da televizyonda şu sözleri aynen söyledi: ‘Eskişehir Yılmaz hocanın çocuğudur. Çocuğunun geleceği konusunda konuşacağız kendisiyle, öyle belirleyeceğiz.’ Görüşme yaptık, gördüm ki benim çocuğumu ben elbette ki güvenebileceğim bir vasiye teslim ederim” dedi.

‘Adaylıkta ısrar ettiğimi söyledim’

Özgür Özel ile görüşmesi sırasında adaylıkta ısrar ettiğimi söylediğini ifade eden Büyükerşen, “Daha evvel ki görüşmemizde de bana sormuştu sen eğer olmaz isen, vazgeçersen kim olabilir diye. Ben de genel sekreterim var, bir hukukçu. İstedim ki ‘Eğer bunu seçerseniz benim yerime, geri alırım başvurumu. Bu ilk örnek olur ve Türkiye’de CHP’nin kadın eleman eksiği, bu konuda çektiği sıkıntılara örnek teşkil eder. Cesaret gelir Türkiye’deki bütün aydın, entelektüel Atatürkçü kadınlara’ dedim, böyle bir teklif yaptım” diyerek görüşmeyi aktardı.

CHP 6'sı büyükşehir 242 adayını açıkladı: İşte tam listeCHP 6’sı büyükşehir 242 adayını açıkladı: İşte tam liste

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.