Yeşil Sol Parti, seçim kampanyasını kendi bütçesiyle karşılayacak

Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek olan HDP'nin hazineden alacağı 539 milyon TL'lik seçim ödeneğinin kampanya döneminde nasıl kullanılacağı tartışma konusu oldu. 10Haber'e konuşan Yeşil Sol Parti Genel MYK üyesi Cahit Kırkazak, partilerinin kendi bütçeleriyle çalışma yapacağını söyledi.

Siyaset 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocak ayında hakkında süren kapatma davası nedeniyle Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP)   YSK tarafından verilen seçim yardımlarına bloke koyulması talep etmiş, AYM’de 5 Ocak’ta bu talebi oy çokluğuyla kabul etmişti. HDP’nin itirazını 9 Mart’ta değerlendiren AYM, itirazı oy çokluğuyla haklı bulmuş ve blokeyi kaldırmıştı. Böylelikle HDP’nin 360 milyon TL’si seçim kampanyaları olmak üzere toplamda 539 milyon TL yardımı alması kesinleşmişti.

14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti listesinden girme kararı alan HDP’nin hazine yardımlarını nasıl kullanılacağına dair tartışmalar sürerken 10 Haber’e konuşan Yeşil Sol Parti MYK üyesi Cahit Kırkazak, HDP’nin aldığı yardımlardan bir kuruş bile partilerine girmeyeceğini söyledi. Kırkazak, Yeşil Sol Parti’nin topladığı bağışlar üzerinden seçim kampanyası yürüteceğini belirtirken HDP’nin hazineden aldığı yardımları kendi ismiyle yaptığı kampanyada kullanabileceğini aktardı.

Kırkazak, konuya dair yaptığı açıklamada, “HDP’nin iktidara kaybettirmek için seçim çakışmalarını sürdürebilir. Bu çalışmalar da siyasi parti faliyetidir. 2019 yılında da HDP istanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi bir çok ilde seçime girmemesine rağmen seçim çalışmalarını yürüttü. Bugün de seçime girmeme kararı almasına rağmen seçim çalışmalarını sürdürme kararı almış olabilirler.
O dönem HDP seçim çalışmaları için diğer partilerine para aktarmadığına göre bugün HDP seçim çalışmaları için de bize para aktarması mümkün değildir” dedi.

HDP’ye verilen hazine yardımının Yeşil Sol Parti’ye yasal olarak giremeyeceğini anlatan Kırkazak, Ak Parti’nin iktidar olmaması için sürdürecekleri mücadelede HDP’nin kampanya, seçim büroları açılışı gibi birçok alanda verilen yardımlarla sürdürülebileceğini belirtti.

Ne olmuştu?

AYM’nin, HDP’ye verilecek hazine yardımına önce bloke koyup sonra kaldırmasına karşılık Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı AYM üyelerini arayarak “Size çok güveniyordum. Hesaplardaki blokenin kaldırılması yönünde nasıl oy kullanırsınız?” dediği iddia edilmişti. halktv.com.tr’den Seyhan Avşar’a konuşan AYM üyesi, Erdoğan’ın hazine yardımının önündeki engeli kaldırmalarına tepki göstermesine “Kendisine sadece verdiğim kararı hukuki yönüyle değerlendirdim. Hiçbir yasal düzenleme bulunmuyor tedbire ilişkin. Ne Anayasa’da ne de yasada” diye yanıt verdiğini aktarmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.