YRP seçime kendi adaylarıyla giriyor: AK Parti’nin teklifi adil, yerel seçim de ‘beka meselesi’ değil

Genel seçimlerde sürpriz şekilde AK Parti'ye katılan ve 5 vekilini Meclis'e gönderen YRP, bu seçime kendi adaylarıyla girecek. Erbakan kararını açıklarken AK Parti'nin teklifinin adil, yerel seçimin de 'beka meselesi' olmadığını söyledi.

Siyaset 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
YRP lideri Fatih Erbakan.

Yeniden Refah Partisi (YRP) geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerde son anda AK Parti’yi desteklediğini açıkladı ve beş milletvekilini Meclis’e gönderdi. YRP’nin o dönemki çıkışı seçimin nabzını yükseltince 31 Mart’taki yerel seçimlerde izleyeceği yol da merak edilir oldu.

Bir süredir AK Parti’yle görüşen YRP’nin ne istediği bilinmiyor ancak Konya YRP’nin en güçlü olduğu illerden biri olmasına rağmen AK Parti’nin buradan aday çıkarması henüz bir anlaşma sağlanamadığının işaretiydi. Nitekim bugün YRP lideri Fatih Erbakan, partisinin genel merkezinde seçim kararını duyurdu ve AK Parti’yi adil davranmamakla suçladı.

Seçimlere kendi adaylarıyla gireceklerini belirten Erbakan bunun nedenini de beş maddede açıkladı. Öncelikle bu seçimin genel seçimden farklı olduğunu gördüklerini aktaran Erbakan, milletin de kendilerinden fedakarlık yapmalarını istemediğini söyledi. Seçmenlerinin bu seçimde Cumhur İttifakı içinde yer almalarını istemediğini ifade eden Erbakan diğer sebebin de teşkilatların karşı olmasına bağladı. Erbakan’ın aktarımına göre parti teşkilatlarının yüzde 60’ı 14 Mayıs’ta ittifaka dahil olmak istemiyordu, bu seçimde oran yüzde 95’e çıktı.

Genel seçime beka meselesi olarak baktıklarını ama yerel seçimin böyle olmadığını söyleyen Erbakan, “14 Mayıs’taki karşı blok bu seçimlere ittifak olarak girmiyor. Karşı blokta böyle bir kenetlenme yoksa burada da ittifak yapılması ciddi bir husus olarak görülmüyor” dedi. Bunlarla birlikte AK Parti’nin görüşmeler sırasında kendilerine adil bir teklifle gelmediğini anlatan Erbakan, “İyi niyetle bu görüşmeleri yaptık ancak adil ve dengeli bir taleple karşılaşmadık. Madem İstanbul ve Ankara’nın CHP zihniyetinden kurtarılmasını istiyoruz, o zaman muhataplarımızdan da bu yaklaşımı görmemiz lazımdı” diye konuştu.

AK Parti ile bu seçimlerde ittifak yapmamaya karar verdiklerini açıklayan Erbakan, Ankara, İstanbul ve İzmir’de kendi adaylarıyla seçime gireceklerini bu illerin adaylarını da 10 Şubat’ta Ankara’da ilan edeceklerini söyledi.

AK Parti’nin YRP ile birlikte oylarını artırdığı kentlerde seçim sonucunun ne olacağı da artık merak konusu. Gazeteci Barış Terkoğlu sosyal medya hesabından bu duruma dikkat çekti ve Şanlıurfa’yı örnek gösterdi. AK Parti MKYK Üyesi, 24-25-26-27. Dönem AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olan Kasım Gülpınar aday gösterilmemesinin ardından partisinden istifa edip YRP’ye katılmış ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştu. Bugün ilk mitingini 14-15 2023 tarihinde Şanlıurfa’daki sel felaketinde 8 kişinin öldüğü Abide Kavşağı’nda yaptı. Miting hayli kalabalıktı ve YRP’nin seçime ayrı girme kararının AK Parti’nin oylarını etkileyebileceğini dair yorumlara neden oldu.

İktidara yakın basının hedefinde Suat Kılıç var

Öte yandan YRP daha kararını açıklamadan Yeni Şafak gazetesi bir haber yayımladı ve “Dün akşam son dakika alınan bir kararla Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka dahil olmayacağı öğrenildi. Yeniden Refah’ın içerisinde seçim iş birliğine gidilmesini istemeyen ve de İstanbul ile Ankara’da büyükşehir ve ilçe adayları çıkarılmasından yana olan bir ekibin Genel Başkan Fatih Erbakan’ı baskı altına aldıkları konuşuluyor. Parti içindeki ittifak karşıtlarının başını ise genel seçimlerden sonra Yeniden Refah’a katılan eski AK Partili Suat Kılıç’ın çektiği belirtiliyor” yazdı.

İttifak karşıtı açıklamalar yapanın eski Gençlik ve Spor Bakanı, şimdiyse YRP Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç olduğu ifade edilen haberde Kılıç’a AK Parti’de görev verilmemesinin nedeninin ‘FETÖ’cülerle ilişkisi’ yüzünden olduğu belirtildi. Ayrıca Kılıç’ın adının FETÖ itirafçısının ifadesinde geçtiği anlatıldı.

Suat Kılıç son durumu 10Haber’e anlattı: AK Parti ile Yeniden Refah anlaştı mıSuat Kılıç son durumu 10Haber’e anlattı: AK Parti ile Yeniden Refah anlaştı mı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.