Yurt dışında oy kullanma süresinin kısıtlanması kargaşa yarattı: YSK geri adım attı

ABD, İngiltere, Kanada, Avusturalya ve Japonya gibi ülkelerde ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme süresi iki günle kısıtlandı. YSK daha önce bu sürenin dört gün olduğunu duyurmuştu. CHP gün içinde karara itiraz etti. YSK’nın süreyi yeniden 4 güne çıkarmasıyla kargaşa son buldu.

Siyaset 17 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri(ABD), İngiltere, Kanada, Avustralya ve Japonya gibi bazı ülkelerdeki bütün sandık merkezlerinde oy verme işlemi yalnızca iki gün ile sınırlandırıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından seçim öncesinde 20-24 Mayıs tarihleri olarak açıklanan yurt dışında oy verme tarihleri bazı ülkelerde değiştirildi.

Yurt dışındaki seçim merkezlerinde sandıkların genel olarak dört gün boyunca açık kalması öngörülürken, Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı bazı sandıklarda oy verme gününün yalnızca iki gün ile sınırlanması tepki çekti.

Bu kapsamda yurt dışında oy verme işlemlerinin genel olarak 20 Mayıs’ta başlayacağı ve 24 Mayıs’ta tamamlanacağı bildirildi. Buna göre Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinde oy verme işlemi bu tarihler arasında, daha önce sandıkların kurulduğu merkezlerde yapılacak.

Adım adım seçim takvimi... Yurtdışında hangi tarihler arası oy verilebilecek?Adım adım seçim takvimi… Yurtdışında hangi tarihler arası oy verilebilecek?

Ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Kanada, Avustralya ve Japonya gibi bazı ülkelerdeki bütün sandık merkezlerinde oy verme işlemi yalnızca iki gün ile sınırlı tutuldu. Bu ülkelerdeki sandıklarda cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50’den fazla oy almış olması sosyal medyada tartışma yarattı.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bir açıklama yaparak YSK’ya itirazda bulunduklarını duyurdu. Erkek, “Burada esas olan seçmenin iradesini sandığa yansıtmaktır. Daraltmak değil, genişletmemiz gerekir. Sandık sayısını arttırmamız gerekir. Onun içinde bir başvuru yaptık. Özellikle Amerika gibi Kanada gibi ülkelerde ulaşımı başka şeyleri düşündüğünüzde ama biz en doğru kararın verileceğine inanıyoruz. Çünkü seçmenler de tüm planlarını bu kararlara göre yapıyorlar” dedi.

İlerleyen saatlerde sosyal medya hesabından açıklama yapan Erkek, CHP’nin YSK’ya itiraz başvurusunun kabul edildiğini ve yurt dışında oy kullanma günlerinin uzatıldığını duyurdu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.