Sevgilisini öldüren Oscar Pistorius artık özgür!

Sevgilisi Reeva Steenkamp'ı öldürdüğü gerekçesiyle 11 yıldır tutuklu bulunan Güney Afrikalı paralimpik atlet Oscar Pistorius serbest kaldı. Maktülün annesi, 'Biz geride kalanlar müebbet hapis cezası çekenleriz' açıklamasını yaptı.

Spor 5 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Oscar Pistorius şartlı olarak tahliye edildi.

Güney Afrikalı paralimpik olimpiyat şampiyonu Oscar Pistorius, 14 Şubat 2013’te banyo kapısının arkasından 29 yaşında bir avukat ve model olan sevgilisi Reeva Steenkamp’ı vurararak öldürdü, daha sonra sevgilisinin hırsız olduğunu sandığını iddia etti. Yargılama üç yıl sürdü. Pistorius, 2016 yılında 13 yıl, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Atlet geçen sene şartlı tahliye başvurusu yaptı. Başta reddedilen başvuru ardından Güney Afrika Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi ve şartlı tahliye duruşması yapıldı. Güney Afrika yasalarına göre tüm suçlular toplam cezanın yarısını çektikten sonra şartlı tahliye için değerlendirmeye alınma hakkında sahip.

Bir Pistorius vakası daha: Kendi düğününde eşi dahil dört kişiyi öldürüp intihar ettiBir Pistorius vakası daha: Kendi düğününde eşi dahil dört kişiyi öldürüp intihar etti

 

2013 yılının 14 Şubat tarihinde söz konusu cinayeti işleyen Pistorius da bu haktan yararlandı ve 5 Ocak 2024 tarihi itibariyle cezaevinden tahliye edildi.  Güney Afrika Hapishaneler Departmanı konuya ilgiyi şu açıklamayı yaptı: “Cezaevi Hizmetleri Departmanı, Oscar Pistorius’un 5 Ocak 2024 tarihi itibarıyla şartlı tahliye olduğunu teyit ediyor. Kendisi toplum ıslah sistemine kabul edildi ve şu anda evde.”

Ceza İnfaz Kurumu’ndan yapılan açıklamada Pistorius’un serbest bırakıldıktan sonra cezası resmen sona erene kadar izleneceği söylendi. Paralimpik atletin bu süre zarfında taşınmak ya da iş bulmak isterse şartlı tahliye memuruna haber vermesi gerekecek. Steenkamp ailesinin sözcüsüne göre Pistorius terapi seanslarına da katılmak zorunda.

Sevgilisini öldüren Oscar Pistorius'a tahliyeSevgilisini öldüren Oscar Pistorius’a tahliye

Anne Steenkamp: Müebbet cezası çeken biziz

Duruşmaya katılmayan Steenkamp’ın annesi June mahkemeye yolladığı mektupta Pistorius’un serbest kalmasına karşı olmadığını, ancak “büyük öfke sorunlarının” hapishanede gerçekten çözülüp çözülmediğini merak ettiğini yazmıştı. Anne June Steenkamp onunla temasa geçen “herhangi bir kadının güvenliğinden endişe duyacağını” da sözlerine eklemişti. Kızının katilinin “pişmanlık gösterdiğine inanmasa da onu yine de affetmeye karar verdiğini” söyleyen anne Steenkamp “Bundan çok uzun zaman önce kendimi öfkeme tutunmak zorunda hissetmemem gerektiğini, hayatıma bu şekilde devam edemeyeceğimi kesinlikle öğrenmiştim” demişti.

Maktülün annesi, cuma günü yaptığı açıklamada da şunları söyledi: “Eğer sevdiğiniz kişi asla geri gelmeyecekse asla adalet yerini bulamaz ve (hapishanede geçirilen) hiçbir süre Reeva’yı geri getirmeyecek. Biz geride kalanlar müebbet hapis cezası çekenleriz.”

İlişkilerinin üçüncü ayıydı

Steenkamp öldürüldüğünde Pistorius’la ilişkisinin üçüncü ayındaydı. 14 Şubat gününün erken saatlerinde bu olayla hayata veda eden Steenkamp’ın ardından üniversiteden arkadaşı Kerry Smith BBC’ye konuşmuş, “O güzel bir yüzden çok daha fazlasıydı. Güzel bir kalbi ve yaşam tutkusu vardı” demişti. Üniversitede tanışan ikili mezun olduktan sonra istismara uğrayan kadınlara yardım edecek bir hukuk firması kurmayı planlamıştı. Arkadaşı “Herkesi kurtarmak, korumak istiyordu” diyerek Steenkamp’ın “ideallerinin peşinden gittiğini” söylemişti.

Ugandalı atlet Kenya'da öldürüldüUgandalı atlet Kenya’da öldürüldü

Bacakları henüz bir yaşını doldurmadan ampute edilen Güney Afrikalı atlet 2012 Londra Olimpiyatları’nda engelli olmayan sporculara karşı da yarışmıştı. Buradaki Paralimpik Oyunları’nda altın madalya alan atlet altı ay sonra işlediği cinayetle uzun süre spor kamuoyunda konu olmuştu. O Pistorius bugün itibariyle serbest.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.