12 Dev Adam’ın EuroBasket elemeleri için kadrosu açıklandı

A Milli Erkek Basketbol Takımı önümüzdeki yaz aylarını resmi turnuvaya katılmadan geçirecek. Milliler bu süreçte EuroBasket 2025 elemeleri için hazırlanacak. Söz konusu hazırlık süreci için kamp kadrosu duyuruldu.

Spor 29 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
12 Dev Adam'ın 2024 yazı kadrosu açıklandı.

2023 yazı Türk basketbolu adına hayal kırıklıklarına sahne oldu. A Milli Kadın Basketbol Takımı Avrupa Şampiyonası’nda gruptan çıkamazken A Milli Erkek Basketbol Takımı da Türkiye’deki Olimpiyat ön eleme grubunda Hırvatistan’a yenilerek elendi. Bu mağlubiyetin ardından milliler 2024 yazında herhangi bir resmi turnuvaya katılma hakkı kazanamamış oldu. Milliler EuroBasket 2025 elemelerine bir galibiyet ve bir mağlubiyetle başlamıştı. İlk maçında İtalya deplasmanında 87-80 kaybeden ekip ikinci maçında İzlanda’yı 76-75 mağlup etmişti.

Bu süreci gelecek kış aylarında başlayacak EuroBasket elemeleri için hazırlanarak geçirecek milli takımın 16 kişilik kamp kadrosu duyuruldu. Filipinler ve Fransa gibi takımlarla hazırlık maçları oynayacak milliler için federasyondan yapılan açıklama şu şekilde:

FIBA 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde mücadele eden A Erkek Milli Takımımız çalışmalarına 24 Haziran Pazartesi günü Başantrenör Ergin Ataman yönetiminde başlayacak.

24 Haziran – 8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek kamp dönemi İstanbul’da başlayacak. 24 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da çalışmalarını gerçekleştirecek millilerimiz, 27 Haziran Perşembe günü Filipinler ile karşılaşacak. 2 Temmuz’da ikili temas karşılaşması oynamak üzere Fransa’ya gidecek Ay-yıldızlılarımız, son olarak 6-7 Temmuz tarihlerinde Sırbistan’da turnuvaya katılarak çalışmalarını noktalayacak.

A Erkek Milli Takımımız, FIBA 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri kapsamında 22 Kasım 2024’te Macaristan ile evinde, 25 Kasım 2024’te ise Macaristan ile deplasmanda karşılaşacak. Ay-yıldızlılarımız B Grubu’ndaki son karşılaşmalarında 20 Şubat 2025’te evinde İtalya ve 23 Şubat 2025’te deplasmanda İzlanda ile oynayacak.

İşte ay-yıldızlıların kadrosu:

İşte Millilerin 16 kişilik kadrosu.

NBA oyuncuları kadroda yok

Gelecek kış aylarında devam edecek eleme maçlarına NBA oyuncuları gelemeyecek. Bundan ötürü bu yaz yapılacak kampta da NBA oyuncuları yer almadı. Alperen Şengün, Furkan Korkmaz, Cedi Osman, Ömer Faruk Yurtseven ve Onuralp Bitim gibi NBA’de kariyerine devam eden oyuncular ilk açıklanan kamp kadrosunda yoklar. Bunun dışında Buğrahan Tuncer, Melih Mahmutoğlu ve Göksenin Köksal gibi son yıllarda milli takımda görmeye alışık olduğumuz oyuncular da kadroda kendilerine yer bulamadılar.

Devşirme olarak Tarık kadroda

Shane Larkin ve Scottie Wilbekin gibi devşirme oyuncular geçen yaz sakatlıkları nedeniyle milli daveti geri çevirmişlerdi. Söz konusu süreçte oyuncuların sağlık heyetine şeffaf bilgi vermedikleri gerekçesiyle federasyon hem maç hem para cezası vermişti. Disiplin cezası alan oyuncular takımlarında yerli statüsünde oynayamamışlar, devşirme statüleri ortadan kalkınca milli takıma da çağrılamamışlardı. 17 yaşında Bosna Hersek’ten Fenerbahçe’ye gelen Tarık Biberovic, 16 yaşından önce herhangi bir Türk kulübü altyapısında forma giymemesinden ve alt yaş milli takım kategorilerinde ay-yıldızlı formayı giymemesinden ötürü devşirme statüsünde A Milli Takım kadrosuna dahil edilmişti. Oyuncunun söz konusu statüde olmaması için FIBA’yla görüşmeler sürüyor. Dolayısıyla genç basketbolcu yaz döneminde de devşirme kontenjanından kadroda yer alıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.