2024 onların yılı oldu: Sport Republic her yerde zirvede

Göztepe, Southampton ve Midtjylland gibi takımların sahibi şirket Sport Republic 2024'ü adeta kusursuz geçirdi. Göztepe ve Southampton ülkelerinde en üst lige çıktı. Başkan Rasmus Ankersen'in ortağı olduğu Midtjylland Danimarka'da şampiyon oldu.

Spor 27 Mayıs 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
2024, Sport Republic'in senesi oldu.

Sport Republic, Rasmus Ankersen ve Henrik Kraft önderliğinde kurulup Dragan Solak tarafından finanse edilen bir proje olarak hayata geçirildi. Projenin amacı City Football Group’un başta Manchester City olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaptığı futbol takımları projesinin daha küçük versiyonunu hayata geçirmekti.

Bu amaç doğrultusunda ilk hamle Ocak 2022’de İngiltere’de mücadele eden Southampton’ın yüzde 80’lik hissesini almak oldu. Bu hisse alındıktan sonra kulübün başkanlığına ortaklardan Henrik Kraft getirildi. Ağustos 2022’de ise dümen Türkiye’ye kırıldı. İzmir ekibi Göztepe yatırımcıların dikkatini çekti. Taraftar kitlesi, tutkulu kitlenin beslediği tarihi değerleri olan bir takım ve köklü bir kulüp. Dönemin başkanı Mehmet Sepil ve kulüp yönetimiyle yapılan anlaşma sonucu Göztepe’nin yüzde 70’lik kısmı Ankersen ve beraberindeki Sport Republic ekibine satıldı.

Rasmus Ankersen yatırımlarını iki ülkeyle kısıtlamıyordu. Şirket olarak Fransa’nın Valenciennes takımıyla da iş birliği halinde olan projenin başındaki isimlerden Ankersen aynı zamanda Danimarka Birinci Ligi ekiplerinden Midtjylland’ın da eş başkanlarından biriydi.

Sporda pazar gündemi: Futbol, basketbol, hentbolSporda pazar gündemi: Futbol, basketbol, hentbol

Önce Göztepe sevinci yaşandı

Sport Republic’le ilintili takımlardan ikisi Göztepe ve Southampton, ülkelerinde ikinci seviyeden birinci seviyeye çıkma mücadelesi vermek üzere sezona başladılar. İzmir ekibi alınan istikrarsız sonuçların ardından play-off potası içinde görünüyordu. Ardından yapılan teknik direktör değişikliği hikayeyi baştan aşağı değiştirdi. Zamanında Fenerbahçe forması da giyen ve Türkiye’yle bağları olan Stanimir Stoilov takımın başına getirildi.

13. hafta itibariyle görevine başlayan Stoilov takımı her hafta yükseltti. Göz Göz Bulgar teknik direktör yönetiminde çıktığı 22 lig maçında 15 galibiyet alırken beş kez berabere kaldı ve yalnızca iki kez yenildi. Bu performans takıma Süper Lig yolunu açtı. Lider Eyüpspor’un ardından ikinci olan ekip bitime iki hafta kala ülkenin en üst düzey ligine dönüş biletini cebine koydu. Levent Yüksel’in “Medcezir” isimli şarkısının her hafta 20 bin kişi tarafından maç öncesi söylenmesi onları Avrupa’nın önde çıkan hikayelerinden birinin yazarına dönüştürdü. Sport Republic bünyesinde yalnızca ikinci sezonunda 1. Lig’in en fazla seyirci ortalamasına sahip takımı olarak Süper Lig yolunu tuttular. Bu anlamda en yakın rakipleri yaklaşık 8 bin kişiye oynarken Gürsel Aksel Stadyumu’na her maç yaklaşık 16 bin Göztepe sevdalısı akın etti. Ankersen liderliğindeki ekip ilk sevincini sarı-kırmızı renklerle yaşadı.

Göztepe Süper Lig’e döndü.

Azizler play-off yoluyla Premier Lig’de

Ekibin Ocak 2022’de yüzde 80’lik haklarını aldığı Southampton 2022-23 sezonu sonunda Premier Lig’den düştü. Championship’te zorlu bir serüven geçiren takım bir şekilde adını play-off’a yazdırmayı başardı. Dördüncü sıradan girdikleri play-off’ta yarı final eşleşmesinde West Bromwich Albion’ı 3-1 mağlup ettiler. Final karşılaşmasında 2022-23 sezonu sonunda kendileri gibi küme düşen Leeds United’la karşı karşıya geldiler. 24. dakikada Adam Armstrong’un golü onları yeniden Premier Lig’e taşıdı. Wembley’deki maç 1-0 tamamlandı ve Sport Republic’in İngiltere’deki ayağı da adını en üst seviyedeki lige yazdırdı.

Soton, Wembley’de Premier Lig’e dönüş sevinci yaşadı.

Danimarka’da mucizeyle zirveye

Danimarka Ligi’nde şampiyonluk turu büyük heyecana sahne oldu. Brondby ve Midtjylland takımları son haftaya puan puana girdiler. Ankersen’in ortaklarından olduğu Midtjylland, Silkeborg’a karşı son hafta maçının ilk devresini 2-0 geride tamamladı. Ancak ikinci yarıya adeta destan yazmaya çıktılar. 46’da Franculino Dju 48’de Ola Brynhildsen, 52’de 21 yaşındaki gurbetçi futbolcu Aral Şimşir’in golleriyle 3-2 öne fırladılar. Aynı anda başlayan maçta Brondby 64. dakikada 2-2 beraberliği yakaladı. Bu skorlar Midtjylland’ı şampiyon yapacaktı ancak drama bitmedi. 78’de Brondby, AGF karşısında 3-2 geri düştü. Midtjylland 82. dakikada Callum McCowatt’in golüne engel olamadı ve maça 3-3’lük denge geldi. Son bölümde ecel terleri döken ve galibiyet golünü bulamayan ekip, Brondby’den gelecek iyi haberi bekledi. Brondby evinde 3-2 mağlup olunca Midtjylland tarihinin dördüncü Danimarka Ligi şampiyonluğuna uzandı.

Danimarka’da şampiyon Midtjylland.

Böylelikle Sport Republic’in sahibi veya ortağı olduğu üç takım Avrupa’nın farklı yerlerinde amaçlarına ulaşarak sezonu kapadılar. Göztepe, gösterişli taraftarı ve doğru teknik direktörle beraber Süper Lig’e döndü. Southampton, son yıllarda pek çok kez bulunduğu Premier Lig’e Sport Republic önderliğinde yeniden adım attı. Midtjylland ise bir çeşit futbol dramasına tanık olduğumuz Danimarka Ligi’nin son haftasından şampiyon çıktı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.