Konu ırkçılık olunca F1’de sahne onun: Lewis Hamilton FIA başkanına çıkıştı

Formula 1 pilotu Lewis Hamilton, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Başkanı Muhammed bin Sulayem'in pilotların araç içinde ettikleri küfürler için "Biz rapçi değiliz" söyleminde ırkçı arka plan olduğunu söyledi.

Spor 20 Eylül 2024
Lewis Hamilton, Bin Sulayem'in açıklamalarına tepki gösterdi.

Red Bull pilotları son hafta zor yarışlar geçiriyor. Takım yaz arası öncesi düşen performansı toparlamaya çalışırken ileri adım atan McLaren ve Ferrari Markalar Şampiyonası’nda son üç sezonun şampiyonunu yakaladılar. Pilotlar Şampiyonası’nda ise Lando Norris Verstappen’le farkı kapatıyor. Zirvede kalmaya çalışan ancak iyi sonuçlar alamayan Verstappen’in gerginliği ise bazı anlarda yarışta takım telsizine yansıyor. Son olarak geçtiğimiz hafta sonu Bakü’deki yarışta Verstappen’in küfürleri açıkça takım telsizine yansıdı. Max Verstappen küfürlerin yayınlanması hakkında “Formula 1’de diğer sporların aksine yayın yapılıyor. Bunu eğlence amacıyla yapıyoruz ve daha sonra sosyal medyada istismar ediliyor. Eğer yayınlanmasaydı kimse duyamazdı” dedi.

FIA Başkanı Muhammed bin Sulayem ise Motorsport’un Hollanda baskısına röportaj verdi. Açıklamalarında Formula 1’de küfür kullanımı hakkında “Sporumuz, motor sporlarımız ve rap müziğimiz arasında ayrım yapmalıyız. Biz rapçi değiliz. Bu ‘F’ küfrünü dakikada kaç kez söylüyorlar? Bu biz değiliz. Onlar bu, biz de biziz” diye konuştu.

Lewis Hamilton ise Muhammed bin Sulayem’in açıklamalarındaki ‘Biz rapçi değiliz’ ifadelerine tepki gösterdi. Rapçi benzetmesinin ırkçı bir boyutu olduğunu belirten Formula 1 pilotu katıldığı bir basın toplantısında konu hakkında şunları söyledi: “22 yaşımdayken bizi dinleyen çok sayıda çocuğun olduğu gerçeğini düşünmemiştim. Bazen sinirler geriliyor. Aklınıza gelen şeyleri söylüyorsunuz. Bu yüzden daha az küfür etmemiz gerektiğine katılıyorum. Ama bunu söyleme şekli hoşuma gitmedi. Rapçi kelimesini bir stereotip olarak kullanıyor. Çoğu rapçi siyahtır. İnce bir dille bizim onlar gibi olmadığımızı söylüyor. Kelime seçimi yanlış. İçinde ırkçı bir unsur var” dedi.

Hamilton 2020’deki “Black Lives Matter” hareketine en büyük desteği veren sporculardan biri olmuştu. Yedi kez dünya şampiyonu pilot söz konusu meseleye sık sık dikkat çekmesiyle tanınıyor ve Bin Sulayem’in açıklamalarını da böylece es geçmedi.

Bakü'de savunma zaferi, kazanan Oscar PiastriBakü’de savunma zaferi, kazanan Oscar Piastri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.