ABD’de kulüpler Doğu’ya, Gold Cup Batı’ya

Gelen bilgilere göre 2025 Kulüpler Dünya Kupası ABD'nin Doğu yakası şehirlerinde benzer tarihlerdeki Gold Cup ise Batı yakası şehirlerinde düzenlenecek.

Spor 20 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
FIFA ve CONCACAF çakışan turnuvalar için görüşme halinde.

Amerika Birleşik Devletleri iki sene üst üste büyük futbol organizasyonlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2026’da Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülke 2025’te hem Kulüpler Dünya Kupası’nın ilk versiyonunu hem de CONCACAF Gold Cup’ı düzenleyecek.

Gelen bilgilere FIFA’nın yeni duyurduğu Kulüpler Dünya Kupası formatına ülkenin Doğu yakasındaki şehirler ev sahipliği yapacak. CONCACAF Gold Cup ise Batı yakasında oynanacak. Kuzey Amerika ülkelerini karşı karşıya getiren Gold Cup 14 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Kulüpler Dünya Kupası ise 15 Haziran ve 13 Temmuz tarihlerinde. Dolayısıyla bu iki kupa birbiriyle çakışıyor. Yetkililer yayıncılık anlamında kolaylık olması açısından da iki farklı zaman dilimindeki şehirlerde turnuvaların oynanmasını doğru bir yöntem olarak belirlediler.

Öte yandan Doğu yakası saat diliminin Avrupa ülkeleri saat dilimine daha yakın olmasıyla Kulüpler Dünya Kupası’na katılacak kulüplerin birçoğunun Avrupa ülkelerinden gelecek olmasıyla maçların orada oynanmasını daha akla yatar hale getiriyor. Türkiye ile Doğu yakası arasında kış aylarında 8, yaz aylarında 7 saatlik fark var. Batı yakasında ise durum kış aylarında 11, yaz aylarında 10 saat.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yeni format: Yaz ayları dolu dolu olacakFIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yeni format: Yaz ayları dolu dolu olacak

İlk katılımcılar belli

Kulüpler Dünya Kupası’nda boy gösterecek 32 takımdan 19 tanesi şimdiden belli. Bu takımlar Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern Münih, Paris St-Germain, Inter, Porto, Benfica, Monterrey, Seattle Sounders, Club Leon, Auckland City, Palmeiras, Flamengo, Fluiminense, El Hilal, Urawa Red Diamonds, El Ahly, Wydad.

Yeni sistemde ise Dünya Kupası’ndan bir sene önce 4 yılda bir yapılacak turnuvaya Avrupa’dan 12, Güney Amerika 6, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler 4, Afrika’dan 4, Asya’dan 4, Okyanusya’dan 1 takım katılacak. Son kontenjan ise ev sahibi ülkeden bir takıma verilecek. 32 takım 4’erli 8 grupta mücadele edecek ve gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımlar tur atlayacak. Son 16 turunda itibaren karşılaşmalar tek maç üzerinden oynanacak. Turnuvada mücadele edenlerin belirlenmesinde ise öncelik her kıtanın kulüpler düzeyindeki en önemli kupasını kazanmak olacak. Örneğin Avrupa kıtasında 2021-2024 yılları arasında Şampiyonlar Ligi’ni kazanan takımlar ve onların dışında kulüpler sıralamasında ilk 8’e giren takımlar, 2025 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanacak.

Başbakan FIFA'ya başvurdu: Başkanı görevden alınBaşbakan FIFA’ya başvurdu: Başkanı görevden alın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.