ABD’den sonra Dünya’yı fethetti! Taciz kurbanı tarih yazıyor

Taciz kurbanı olan, yaklaşık iki yıl spora ara veren ABD'li Simone Biles, Belçika'daki Dünya Şampiyonası'na damga vurdu. Turnuvada üç kez birinci, bir kez ikinci olan sporcu, tarihin en çok madalya kazanan cimnastikçisi oldu.

Spor 10 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Belçika’da Antwerp kentinde düzenlenen 52. Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’na 73 ülkeden yaklaşık 500 sporcu katılırken dikkat çeken bir sporcu vardı: Simone Biles…

Brezilya’nın Rio kentinde 2016 yapılan olimpiyatların yükselen yıldızı, pandemi nedeniyle 2021 yılında yapılan Tokyo Olimpiyat Oyunları öncesi sürpriz bir karar aldı. Atlama masasındaki yarışlara katılan Biles bir anda olimpiyatlardan çekildi. ABD takımı, Biles’ın yokluğunda altın madalyayı Rusya’ya kaptırdı ve gümüş madalyada kaldı. Biles’ın sakatlığı olduğu açıklaması bizzat sporcu taarfından yalanlandı: “Sakatlığım yok. Farklı değişkenler var ve her zamanki gibi eğlenmediğimi hissediyorum. Bu yüzden biraz arkama yaslanıp mental olarak dinlenmeye ihtiyacım var. Mental sağlığı ilk sıraya koyuyorum.”

Paris yolcusu kalmasın! Cimnastikçilerden tarihi başarıParis yolcusu kalmasın! Cimnastikçilerden tarihi başarı

Taciz kurbanı olduğu ortaya çıktı

O dönem ABD Cimnastik Takımı doktoru Larry Nasser’ın uzun yıllar boyunca küçük yaşlarından itibaren sporculara cincel tacizde bulunduğu ortaya çıktı. Kurbanlardan biri de Simone Biles’dı. Sporcu, olimpiyat sonrası takım arkadaşlarıyla, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile ulusal federasyon yetkililerinin Larry Nassar’ın yüzlerce kadını tacizini görmezden geldiğini ileri sürerek Senato Adalet Komisyonu önünde ifade verdi. Biles yaşadıklarını bir söyleşide şöyle anlatıyordu: “O zamanlar kimse bize cinsel tacizin ne olduğunu söylememişti. Larry tedavi etmek amacıyla farklı noktalarımıza dokunduğunda ona ‘Bu gerçekten tedavi mi?’ diye sormuştum. O da ‘Evet, kaslarını bu şekilde daha da gevşeteceğiz’ diye cevap vermişti. Kimse buna ihtimal vermiyordu ama gerçek apaçık ortadaydı. Hiçbir şey yapmak istemiyordum. Yalnızca uyumak iyi geliyordu. Uyumak, ölmüş olmaya en yakın şeydi benim için. Hiçbir şey hissetmemek istiyordum.”

Evlendi, 2 yıl sonra döndü

Biles, 2021 sonbaharında Green Bay Packers’ta forma giyen NFL oyuncusu Jonathan Owens ile evlendi. Sporcuların akıl sağlığını koruması için yapılan çalışmalara destek verdi. Ve nihayet bu yılın ağustos ayında kendini hasır hissetti. 26 yaşındaki sporcu yine yarışaçaktı. Aradan sonra ilk yarışmasına US Classic’te çıktı. Büyüleyici performansla şampiyonluğa uzandı.

Simone Biles ABD rekorunu kırdıSimone Biles ABD rekorunu kırdı

90 yıllık rekoru tarihe gömdü

Sonraki hedef ABD ABD Cimnastik Şampiyonası’ndaydı. Burada 1933’te yedincı şampiyonluğunu kazanan Alfred Jochim’i geride bırakarak sekizinci kez mutlu sona ulaştı. 90 yıllık rekor tarihe gömülmüştü.

Dünya Şampiyonası’na damga vurdu

ABD’yi tekrar fetheden Biles’ın rotası bu Belçika’nın Antwerp kentinde yapılan Dünya Şampiyonası’ydı. Sporcu, yer aleti ve dengede altın, atlama masasında gümüş madalya kazandı. 4 alette toplam 58.399 puan alarak, bireyselde iki yılın sonunda katıldığı ilk organizasyonda altın madalyayı boynuna taktı. Kadınlar takım finalinde Simone Biles’in de arasında bulunduğu ABD, yer, asimetrik paralel, denge aleti ve atlama masasında toplam 167.729 puan alarak altın madalyayı boynuna taktı. Böylece Simon Biles, dünya şampiyonalarında kazandığı madalya sayısı 36’ya çıktı. Bunlardan 23’ü altın, 4’ü gümüş ve 3’ü bronz. Bu onu tarihin en çok madalya kazanan cimnastikçisi yaptı.

Nadia Comaneci, Antwerp’te olimpiyat kotası alan Rumen sporcuları kutladı.

Nadia Comaneci’nin Simone Biles yorumu

Cimnastik efsanelerinden Nadia Comaneci olmipiyatlarda 5 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları’nda tüm jüriden 10 üzerinden 10 puan alarak tarihe geçti. Onun Simone Biles hakkındaki yorumu çok şey anlatıyor: “Neredeyse her yarım yüzyılda bir birisi gelip sporu değiştiriyor. Simone Biles şu anda bu neslin modern idolü. İki yıl bırakıp sonra cimnastiğe böyle geri dönmek benzersiz bir şey. Cimnastik denildiğinde herkes Simone’dan bahsediyor ve bunun harika olduğunu düşünüyorum.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.