Abdullah Kayapınar gümüşü, Nazmiye Muratlı bronzu kaptı, golbolda final geldi

Paralimpik Oyunları'nda Serkan Yıldırım'ın altın madalyasının elinden alınmasıyla sarsılan Türkiye Abdullah Kayapınar'ın gümüş ve Nazmiye Muratlı'nın bronz madalyasıyla moral depoladı. Son şampiyon Golbol Milli Takımı ise bir kez daha finale yükseldi

Spor 4 Eylül 2024
Paralimpikte Türk sporu yeni madalyalara kavuştu.

Para halterde milli sporcu Abdullah Kayapınar erkekler 49 kiloda gümüş madalya kazandı. Porte de la Chapelle Arena’da düzenlenen halter müsabakalarında milli sporcu Abdullah 49 kiloda final müsabakasına çıktı. İlk hakkında 172, ikinci hakkında 176, üçüncü hakkında da 180 kilo kaldıran Abdullah Kayapınar son hakkında 184 kiloyu kaldıramadı ve 2. olarak gümüş madalya elde etti. Abdullah Kayapınar para halterde madalya kazanan ilk erkek Türk sporcu oldu. Altın madalyayı Ürdün’den Omar Sami Hamedeh Qarada 181 kiloyla, bronz madalyayı 171 kiloyla Vietnam’dan Cong van Ie aldı.

Abdullah gümüş madalyanın ardından “Çok gurur verici. Çok çalıştık emek verdik. Beni destekleyen Türk milletine armağan olsun, gönül isterdi altın almayı ama nasipte bu varmış. Hedefimiz Los Angeles’ta altın” dedi. Abdullah paralimpikte erkek halterde Türkiye adına madalya kazanan ilk sporcu oldu.

Para atletizm erkekler 400 metre T12 sınıfında milli atlet Oğuz Akbulut finale çıktı. Stade de France’da düzenlenen atletizm müsabakalarında erkekler 400 metre T12 sınıfında eleme yarışları yapıldı. Milli sporcu serisinde 50.04’lük derecesiyle ikinci, genel sıralamada ise dördüncü olarak final bileti aldı. Oğuz Akbulut’un final müsabakası 5 Eylül Perşembe 11.08’de koşulacak.

Nazmiye Muratlı bronz madalya kazandı

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda para halterde milli sporcu Nazmiye Muratlı 45 kiloda final müsabakasına çıktı. İlk hakkında 104, ikinci hakkında 107, üçüncü hakkında da 108 kilo kaldıran 45 yaşındaki milli sporcu, üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi oldu. Londra 2012 ve Rio 2016’da altın madalya kazanan Nazmiye, Paris 2024’te bronz madalya alarak tarihi bir başarı daha elde etti. Altın madalyayı Çin’den Lingling Guo 122 kiloyla kendine ait dünya ve paralimpik rekoru kırarak kazanırken, gümüş madalyayı Büyük Britanya’dan Zoe Newson 109 kilo kaldırarak aldı.

Masa tenisinde bir madalya daha cepte

Para masa tenisinde kadınlar S7 sınıfında milli sporcu Kübra Korkut yarı finale yükseldi ve madalya almayı garantiledi. South Paris Arena 4’te düzenlenen para masa tenisi müsabakalarında milli sporcu Kübra S7 sınıfında çeyrek finalde Meksika’dan Claudia Perez’le karşılaştı. İlk seti 11-6 kazanan Kübra ikinci seti 11-13 kaybetti. Üçüncü seti 12-10 alan milli sporcu dördüncü seti 9-11 kaybedince maça 2-2’lik eşitlik geldi. Final seti de büyük bir çekişmeye sahne oldu. Milli sporcu 6-7 geriye düştüğü seti üst üste sayılarla 11-7 aldı ve maçı 3-2 kazanarak yarı finale çıktı. Kübra Korkut yarı finalde 5 Eylül Perşembe 12.00’de Büyük Britanya’dan Bly Twomey’le karşılaşacak.

Erkekler S4 sınıfında milli sporcu Nesim Turan çeyrek finalde oyunlara veda etti. Nesim çeyrek finalde Güney Kore’den Jung Gil Kim’le karşılaştı. İlk seti 11-7 kazanan Nesim sonraki setleri 5-11, 5-11 ve 6-11 kaybederek sahadan 3-1 yenilgiyle ayrıldı ve elendi. Nesim Turan oyunları çiftlerde Abdullah Öztürk’le kazandığı bronz madalyayla tamamladı.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi: Serkan için mücadeleye devam edeceğizTürkiye Milli Paralimpik Komitesi: Serkan için mücadeleye devam edeceğizGolbol Kadın Milli Takımı finale yükseldi

Son iki Paralimpik Oyunları şampiyonu Golbol Kadın Milli Takımı South Paris Arena’da oynanan yarı final müsabakasında Brezilya ile karşılaştı. İlk yarıyı 3-1 önde kapatan milli takım, ikinci devrede üstünlüğünü koruyarak maçı 3-1 kazandı ve adını finale yazdırdı. Türkiye finalde Perşembe günü saat 18:45’te İsrail’le karşılaşacak. Rio 2016 ve Tokyo 2020’nin şampiyonu Golbol Kadın Milli Takımı, üst üste 3. kez finalde yer alacak.


Para yüzmede erkekler 400 metre serbest S8 sınıfında milli sporcu Turgut Aslan Yaraman elendi. Paris La Defense Arena’daki yüzme yarışlarında erkekler 400 metre serbest S5 sınıfında elemeler yapıldı. Serisinde 4.45.71’lik zamanıyla 7’inci olan milli sporcu genel sıralamada 14’üncü sırayı aldı. Genel sıralamada ilk sekize giremeyen Turgut Aslan finale kalamadı.

Atıcılık branşında P4 karışık 50 metre tabanca SH1 sınıfında milli sporcu Ayşegül Pehlivanlar 6. oldu. Chateauroux Atıcılık Merkezi’nde gerçekleştirilen para atıcılık müsabakalarında Ayşegül Pehlivanlar P4 karışık 50 metre tabanca SH1 sınıfında finalde mücadele etti. Finali 142.7 puanla tamamlayan milli sporcu oyunları bu kategoride 6. sırada tamamlarken altın madalyayı Çin’den Chao Yang, gümüş madalyayı Özbekistan’dan Server Ibragimov, bronz madalyayı İtalya’dan Davide Franceschetti aldı.

Para okçuluk branşında erkekler klasik yayda milli sporcu Yavuz Papağan son 16 turunda elendi. Invalides’te düzenlenen para okçuluk branşında klasik yayda Yavuz son 32 turunda Slovenya’dan Dejan Fabcic’i 6-4 yenerek son 16’ya yükseldi. Bu turda Güney Kore’den Genonhwi Kwak’la eşleşen milli sporcu rakibine 6-2 yenilerek oyunlara bireysel kategoride veda etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.