Abdullah Öztürk tarih yazdı, Mahmut Bozteke Türkiye’ye ilk altını kazandırdı

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türk sporcuların mücadelesi sürüyor. Milli masa tenisçi Abdullah Öztürk, dört olimpiyat madalyasına ulaşan ilk Türk sporcu oldu. Tekvandoda Mahmut Boztepe ise Paris'te ilk olimpiyat şampiyonluğunu getirdi.

Spor 31 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Abdullah Öztürk, üçüncü olimpiyatında dördüncü madalyasını aldı.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda ikinci gün geride kaldı. Masa tenisi çift erkekler MD8 kategorisinde Abdullah Öztürk ve Nesim Turan ikilisi yarı finalde Almanya’dan Valentin Baus ve Thomas Schmidberger ikilisine çekişmeli bir mücadelenin ardından 3-2 yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.
Bu karşılaşma aynı zamanda Abdullah Öztürk için tarihi bir maç oldu. Milli sporcu dört olimpiyat madalyası alan ilk Trük sporcu unvanını elde etti. Rio 2016 ve Tokyo 2020’de bireyselde iki kez altın madalya kazanan Abdullah Öztürk, Rio’da ayrıca takımlarda bronz madalyayı boynuna geçirmişti.

Masa tenisi kadınlar çiftler kategorisinde milli sporcular Merve Cansu Demir-Neslihan Kavas ikilisi, WD 20 sınıfında çeyrek finalde elendi. South Paris Arena 4’te gerçekleştirilen para masa tenisi müsabakalarında beş numaralı seribaşı olan Merve Cansu-Neslihan ikilisi, çeyrek finalde bir numaralı seribaşı olan Tayvan’dan Tzu Yu Lin-Shiau Wen Tian’la karşılaştı. Setleri 11-7, 11-6 ve 11-8 kaybeden milli sporcular sahadan 3-0 yenik ayrıldı. Merve Cansu ve Neslihan’ın oyunlardaki mücadelesi bireysel kategoride devam edecek.

Tekvandoda bir altın iki gümüş

Olimpiyata dünya bir numarası olarak katılan Mahmut Bozteke, erkekler K44 63 kiloda çeyrek finalde İsrail’den Adnan Milad’ı 30-7 mağlup etti. Milli sporcu yarı finalde Tokyo’da altın madalya kazanan Brezilyalı Nathan Torquato 10-6 yenerek finale yükseldi. Finalde Moğolistan’dan Erdene Ganbat’a karşı 7-1 yenilgiden geri dönen Mahmut Boztepe Türkiye’ye ilk olimpiyat altınını getirdi.

Erkekler K44 70kg çeyrek finalinde Fatih Çelik, Gürcistan’dan Giorgi Nikoladze’yi 24-19 yenerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde Japonya’dan Shunshuke Kudo ile karşılaşan Fatih Çelik rakibini geçti ve finale yükseldi. Finalde Azerbaycan’dan Imamaddin Khalilov’a yenilen Fatih Çelik ikinci oldu.

Gamze Gürdal, kadınlar K44 57kg çeyrek finalinde Fiji’den Irene Mar’ı 29-5 yendi. Gürdal’ın rakibi yarı finalde Sırbistan’dan Marija Micev oldu. Onu da 14-1 ile geçen milli sporcu altın madalya Çinli Yuije Li’yle karşılaştı. Rakibine kaybeden Gamze Gürdal, olimpiyat ikincisi oldu. Kadınlar 65kg repesaj karşılaşmasında Seçil Er, Yunanistan’dan Christina Gkentzou’ya mağlup olarak oyunlara veda etti.

Serkan Yıldırım serisinde birinci oldu

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Stade de France’da düzenlenen atletizm müsabakalarında erkekler 100 metre T12 sınıfında elemeler yapıldı. Dünya Para Atletizm Federasyonunun (WPA) sınıflandırma durumunu inceleme altına alması kararına karşı Alman mahkemesinde itiraz ederek oyunlarda mücadele etme hakkını elde eden ve yarışlara tekrardan dahil olan Serkan Yıldırım, başarılı bir eleme geçirdi. Serisini 10.89’luk zamanıyla birinci bitiren Serkan, finale kaldı. Genel sıralamada da ikinci olan milli sporcunun final yarışı cumartesi gecesi yapılacak.

Halime Yıldız çeyrek finali garantiledi

Porte de La Chapelle Arena’daki badminton müsabakalarında Halime Yıldız, ikinci maçında Tayland’dan Henpraiwan ile karşılaştı. Rakibini 21-12 ve 21-18’lik setlerle 2-0 mağlup eden milli sporcu, grupta ikide iki yaptı. Çeyrek finale kalmayı garantileyen Halime Yıldız, gruptaki son maçında cumartesi sabahı Çinli Zuxian Xiao ile karşılaşacak. Diğer bir sporcu Emine Seçkin, tek kadınlar WH2 kategorisi A grubu ilk maçında Japonya’dan Yuma Yamazaki’ye 2-0 mağlup oldu.

Yiğit Doğukan Bozkurt ve Nurşen Şen yarışı beşinci sırada bitirdi

Yiğit Doğukan Bozkurt ve Nurşen Şen repesajta

Vaires Sur Marne Nautical’da yapılan para kürek yarışlarında çiftler kategorisinde Yiğit Doğukan Bozkurt-Nurşen Şen eleme mücadelesi verdi. Serisini 9.28.00’la beşinci sırada tamamlayan Türkiye, finale doğrudan kalamadı. Milli sporcular, repesaj mücadelesine katılacak.

Atıcılıkta hüzün

Para atıcılıkta erkekler R4 karışık 10 metre yatarak havalı tüfek SH2 sınıfında milli sporcu Hakan Çevik, P1 10 metre havalı tabanca SH1 sınıfında Muharrem Korhan Yamaç ile Murat Oğuz, kadınlar R2 10 metre havalı tüfek SH1 sınıfında milli sporcu Çağla Baş elendi ve finale kalamadı.

Sevgi Yorulmaz olimpiyata veda etti.

Sevgi Yorulmaz’dan veda

Okçulukta kadınlar makaralı yay kategorisinde Sevgi Yorulmaz, son 32 turunda ev sahibi Fransa’dan Julie Rigault Chupin’ler karşılaştı. Rakibine 130-127 yenilen milli sporcu oyunlara veda etti.

Yüzmede Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk finale kalamadı

Yüzmede kadınlar 100 metre serbest S5 kategorisinde Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk yarıştı. Sümeyye, genel sıralamada 16 sporcu arasında 1.32.44’lük derecesiyle 10., Sevilay ise 1.35.50’lik zamanıyla 14. oldu. Milli iki sporcu da ilk 8’e giremeyerek final bileti alamadı.

UEFA Avrupa Ligi'nde Türk takımlarının rakipleri belli olduUEFA Avrupa Ligi’nde Türk takımlarının rakipleri belli oldu

Ahmet Kaplan-Uğur Altınel Brezilyalı rakiplerine yenildi

Tekerlekli sandalye teniste çiftler quad kategorisi çeyrek finalinde Türkiye, Brezilya’ya 2-0 yenildi. Roland Garros’ta oynanan müsabaka, Paris’teki gün boyu devam eden yağmur nedeniyle geç başladı. Kapalı korta alınan müsabakada Türkiye’yi Ahmet Kaplan-Uğur Altınel ikilisi temsil etti. Ahmet-Uğur çifti çeyrek finalde Brezilya’dan Leandro Pena-Ymanitu Silva ikilisine 6-2 ve 6-1’lik setlerle 2-0 yenilerek elendi. İki milli sporcu da oyunlarda bireysel quad kategorisinde mücadelelerini sürdürecek.

Golbolde Türkiye kaybetti

Tokyo’da olimpiyat şampiyonu olan -Golbol Kadın Milli Takımı, Brezilya ile aldığı beraberlikten sonra A Grubu’ndaki ikinci maçında Çin’e 7-5 yenildi. İlk yarıyı 5-3 önde tamamlayan ay-yıldızlı ekip, ikinci yarıda rakibinin gollerine engel olamadı. Milliler son maçında İsrail’le oynayacak.

A Milli Takım kadrosu açıklandı: Beşiktaş'ın 17 yaşındaki forveti milli takımdaA Milli Takım kadrosu açıklandı: Beşiktaş’ın 17 yaşındaki forveti milli takımda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.