Ajax CEO’su ‘insider trading’ suçlamasıyla görevden uzaklaştırıldı

Hollanda futbol kulüplerinden Ajax kamuya açıklanmamış bilgiye dayalı ticari verileri kendi çıkarına kullandığı iddiasıyla CEO Alex Kroes'u görevden uzaklaştırıldı.

Spor 2 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Ajax'ta CEO Alex Kroes görevinden uzaklaştırıldı.

Ajax’tan yapılan açıklamada CEO Alex Kroes’un geçen ağustos ayında göreve getirildiğinin duyurulmasından bir hafta önce 17 binden fazla hisse satın aldığı ileri sürüldü. Açıklamada Kroes’un ‘içeriden bilgi edinerek’ (insider trading) haksız kazanç sağlama suçunu işlediğine dair hukuki tavsiye alındığı ve 50 yaşındaki futbol adamının görevine son verilmesinin gündemde olduğu kaydedildi.

İddiaları reddeden Kroes kulüp hisselerini Nisan 2022’den Temmuz 2023’e kadar kademeli olarak satın aldığını ve Ajax’taki görevinin onaylanmasının ardından “yanlış anlamaların önüne geçmek için” hisse almayı bıraktığını söyledi. Yönetim kurulu başkanı Michael van Praag ise bu durumun kulüp için son derece zararlı olduğunu savunarak, Kroes’un içinde bulunduğu durumun “savunulamaz” olduğunu belirtti. Kulübün hissedarlarına, iddialarla ilgili ayrıntılar olağanüstü genel kurul toplantısında verilecek. Kroes’un görevine devam edip etmeyeceği denetim kurulu kararının ardından belli olacak. Ajax’ın 2009’dan bu yana ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılamamasının ardından geçen sezon sonunda istifa eden Edwin van der Sar’ın yerine gelen Kroes, ağustos ayında atanmasına karşın görevine geçen ay başlamıştı.

Eğer Ajax’ın iddiası doğru ise, Kroes’un hisseleri satın aldığı dönemde fiyat yaklaşık 11 euro’ylu. Bir dönem dokuz euro’ya kadar düşen hisseler şu an 10 euro civarında dolaşıyor. Bu durumda 17bin hisse alan Kroes’un 17 bin euro’ya yakın zarar ettiği düşünülüyor.

Fatih Terim Yunan basınında: Yaptıklarını açıklamak zorFatih Terim Yunan basınında: Yaptıklarını açıklamak zor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.