Ali Koç sözünü tuttu! İhracat şampiyonu Fenerbahçe

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un 2018'de başkan olduğunda 'Maddi durumu düzeltmek için orta vadeli tohumlar atmalıyız' sözü hayata geçti. Fenerbahçe, futbolcu satışlarından elde ettiği gelirle Türkiye tarihine geçti.

Spor 27 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe altyapısından yetişen Arda Güler 20 milyon euro'ya dünya devi Real Madrid'e gitti.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 2018 yılında koltuğu Aziz Yıldırım’dan devraldıktan sonra kulübün ekonomik olarak kötü durumda olduğunu söyledi. Bu durumdan kurtulmak için şu sözleri sar etti: “Futbol anlayışı baştan aşağı değişmeli. Günü kurtarma felsefesinin, rasyonel, içinde bulunduğumuz mali durumun da göz önünde bulundurularak orta vadeli tohumlar atılarak baştan aşağı değişmeli. Bugünkü mali durumun en büyük sebebi futboldaki yanlış yatırımlar. Gittiğimiz gördüğümüz, görüştüğümüz yerlerde bambaşka bir dünya, bambaşka bir vizyon var. Yurtdışında Benfica, Tottenham etkiliyor. Tottenham’ın gençliği etkiliyor. Kadrolarında 5 kişi hep altyapıdan. Özkaynağımızdan yetiştirmemiz lazım.”

Hollanda Fenerbahçe'yi konuşuyor: Twente paçayı kurtaramadı!Hollanda Fenerbahçe’yi konuşuyor: Twente paçayı kurtaramadı!

Ali Koç belki şu ana kadar şampiyonluk yaşayamadı ama özellikle oyunculara yaptığı yatırımların karşılığını almayı başardı. Geçmiş yıllarda Eljif Elmas (Napoli), Vedat Muriç (Lazio), Kim Min Jae (Napoli) gibi futbolcuları yüksek bonservis ücretiyle satmayı başaran Ali Koç bu transfer döneminde Türkiye tarihine geçmeyi başardı.

Söyle ona Sebastian, Fenerbahçe'nin skorer 10 numarası varSöyle ona Sebastian, Fenerbahçe’nin skorer 10 numarası var

51 milyon 650 bin euro’luk satış

Kadro Dzeko, Tadic, Szymanski, Fred ve Cengiz Ünder gibi yıldızlarla baştan aşağı yenilendi. 55 milyon Euro bonservis ödendi, takım değeri 220 milyon Euro’ya dayandı. Asıl başarı satış kısmında yaşandı. Altyapıdan yetişen Arda Güler, Real Madrid’e 20 milyon euro ve 10 milyon euro bonusla gitti. Diğer isimlerden gelen bonservis bedelleri şöyle…

Attila Szalai – Hoffenheim: 12 milyon 500 bin euro

Bruma – Braga: 6 milyon 500 bin euro

Diego Rossi – Columbus Crew: 5 milyon 150 bin euro.

Mergim Berisha – Augsburg: 4 milyon euro

Willian Arao -Panathinaikos: 2 milyon 500 bin euro

Gustavo Henrique – Real Valladolid: 1 milyon 200 bin euro

Altay Bayındır’dan 7 milyon euro bekleniyor

Toplam 51 milyon 650 bin euro futbolcu satışından gelir elde eden Kanarya, Manchester United ile transfer görüşmeleri için İngiltere’ye giden Altay Bayındır’dan da 7 milyon euro bekliyor. Ayrıca Crespo, Batshuayi, Luan Peres gibi isimlerin satışı da gündemde. Bu transfer de gerçekleşirse Fenerbahçe Türkiye’de bir sezonda futbolcu satışından en çok gelir elde eden kulüp olma ünvanını geliştirecek.

Fenerbahçe Livakovic'e imza attırdı, Altay Bayındır'ı uğurladıFenerbahçe Livakovic’e imza attırdı, Altay Bayındır’ı uğurladı

Sarı lacivertlilerde satışların yanı sıra Enner Valencia, Dimitrios Pelkas, Ally Samatta bedelsiz olarak takımdan ayrıldı. Serdar Dursun Karagümrük’e giderken oyuncunun maliyeti hakkında bir aaçıklama yapılmadı. Joao Pedro, Emir Ortakaya, Tiago Cukur, Ertuğrul Çetin, Çağtay Kurukalıp, Arda Çağdaş, Yusuf Kocatürk, Yiğit Efe Demir kiralık olarak gitti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.