Jose Mourinho Fenerbahçe’de… Ali Koç’tan Aziz Yıldırım’a gol… Beşiktaş’tan açıklama

Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım'ın uzun süredir 'Teknik direktörüm olacak' dediği Jose Mourinho, Ali Koç'la anlaşmaya vardı. Aziz Yıldırım, Portekizli teknik direktörün kendisi sayesine geldiğini söyledi. Beşiktaş'tan da Mourinho açıklaması geldi.

Spor 31 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe'de başkanlık yarışına Portekizli teknik direktör Mourinho damga vurdu.

Fenerbahçe’de başkanlık seçimi yaklaşırken başkan Ali Koç’tan flaş bir hamle geldi. 99 puan toplayan İsmail Kartal ile vedalaşan Ali Koç ve sportif direktörü Mario Branco’nun Aziz Yıldırım’ın ‘Teknik direktörüm olacak’ dediği Jose Mourinho ile anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Sky Sport’un haberine göre Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Sportif Direktör Mario Branco, Jose Mourinho ile anlaştı. Sports Digitale’nin haberine göreyse Koç, Jose Mourinho ile 2+1 yıllık sözleşme imzaladı. Ali Koç ile Acun Ilıcalı ile birlikte Londra’ya gidecek ve Jose Mourinho ile buluşup Şampiyonlar Ligi finalini beraber izleyecek. Aziz Yıldırım’ın Portekizli teknik direktör ile bugün yapacağını söylediği görüşmeyse iptal edildi.

Fenerbahçe'nin vazgeçilmezleri: Tadic, Ferdi ve SzymanskiFenerbahçe’nin vazgeçilmezleri: Tadic, Ferdi ve Szymanski

Aziz Yıldırım’dan ilk açıklama: Mourinho için bana teşekkür etmeniz gerek

Aziz Yıldırım, kongre çalışmaları kapsamında Mersin’de bir otelde düzenlenen toplantıda kongre üyeleriyle buluştu. Mevcut Fenerbahçe yönetiminin Portekizli teknik direktör Jose Mourinho ile anlaştığına ilişkin haberlere değinen Yıldırım, “Mourinho ile konuştuk ondan sonra Önder ve Mahmut beyler gitti, konuştular. Belli bir noktaya geldik. İlk konuşmamda onlara da çağrı yaptık, ‘Gelin beraber bedelini ödeyelim, bu işi halledelim.’ dedim. Neyse akıllarına gelmiş, gitmişler konuşmuşlar. Bana da sordu öbür taraf, ‘Gerekirse imzalayın’ dedim çünkü onlar yetkili, şu anda bizim yetkimiz yok. Onlar da galiba Mourinho’ya talip olmuşlar, iyi bir haber. Fenerbahçe’ye İsmail Kartal’dan sonra Mourinho. Hepimiz çok mutluyuz” dedi. Yıldırım, yönetime seçilirlerse Mourinho ile çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Güzel işte. İmzalar. Söz verdi bana. Öbür taraf söyledi bana. Ne fark edecek? Kim seçilirse devam edecek. İlk konuşmamda ‘Gelin beraber gönderelim, imza attıralım, adam çalışmaya başlasın.’ demedim mi? Söylediler, ‘Tamam yapın, imzalayın.’ dedik. Sonuçta seçilirsek biz de çalışırız, fark etmez. Müthiş bir rüzgar esmeye başladı. O oyuncuya, bu antrenöre gidiyorlar. Kafalarında ya İsmail Kartal ya da milli takım antrenörü vardı. Onun için bana teşekkür etmeniz lazım.”

Transferde isimleri verdi: Lukaku, Dybala, Talisca, Sorloth

Konuşmasının devamında transfer adaylarına da değinen Aziz Yıldırım, “Jose Mourinho’dan sonra şimdi futbolcu ismi vereyim, onları da alsınlar. Romelu Lukaku’yu Mourinho istiyor. Paulo Dybala var. Talisca da gelmek istiyor, ayrıca Trabzon’da oynayan santrfor vardı Alexander Sörloth. Bunlardan bir iki tanesini halletsinler. Diğerlerine biz gelince bakarız” dedi.

Aziz Yıldırım, Mersin’de Mourinho hakkında açıklamalarda bulundu,

Parasının yarısını ödeyeceğini söylemişti

Aziz Yıldırım başkan olması durumunda Mourinho’yu takımın başına getireceğini söylemişti. Yıldırım “Mourinho hem derbiyi hem İstanbulspor maçını izlediğini bana kendi söyledi. Yapılacak transferleri de Cumartesi günü bana söyleyecektir. Kimi isterse alacağız! Onunla konuşup takım hakkında ne gerekiyorsa ona göre hazırlık yapacağız. Ne istiyorsa yapacağız, problem yok. Para sorunu yok bilin. Bu yönetime teklifim, Jose Mourinho ile çalışmayı düşünüyorlarsa; Şekip Mosturoğlu’ndan rica edeceğim, iki taraftan arkadaşlar gitsin ve imzayı atsınlar. Kim seçilirse, Mourinho ile devam etsin! Biz kaybedersek, Mourinho’nun yarı parasını da ben ödeyeceğim” demişti.

Ali Koç’sa “Aziz Yıldırım, Jose Mourinho ile ilgili bir çağrı yaptı. Bu çağrıya cevabınız nedir?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Aşağı yukarı iki senesi 45 milyon euro olacak bir yatırımı beraber ortak yapalım diyor. Ortak yatırımdan önce bir masada oturup medeni insanlar gibi oturup tartışabilirsek bakarız.”

Beşiktaş: Masadan kalktık

Jose Mourinho ile temasta olan Beşiktaş’tan Portekizli teknik direktör için açıklama geldi. Beşiktaş 2. Başkanı Hüseyin Yücel sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir süredir futbol kamuoyunda tartışılan Beşiktaş’ın yeni sezondaki teknik direktörü konusuyla ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla bir açıklama yapma gereği ortaya çıkmıştır. Teknik direktör çalışmalarımız kapsamında Başkanımız Sayın Hasan Arat ve transfer komitemizin de bilgisi dahilinde Jose Mourinho ile temasa geçilmiş, görüşmeler olumlu yönde ilerlemiştir. Mourinho ile futbola dair birçok konuda fikir alışverişinde bulunulmuş, görüş birliğine varılmıştır. Ancak belli maddelerde ortak paydada buluşamamız masadan kalkmamıza neden olmuştur. Mourinho ile görüşmelerimizin bir sonuca ulaşamamasının nedeni Beşiktaş’ın âli menfaatlerini her şeyin üstünde tutmamızdır. Kendi şahsi kaynaklarımızı dahi Beşiktaş’ın kendi öz kaynağı olarak gören bir anlayışla, hiçbir surette elimizi taşın altına koymaktan çekinmeden çalışmaya devam edecek, hem transfer döneminde hem de 2024-25 sezonunda Beşiktaş ailemizi gururlandıracak işler yapacağız. Tüm bunları yaparken aklı selimden de uzak kalmayacak, bu süreçlerin sonunda mutlaka büyük başarılar kazanacağız.”

Aziz Yıldırım seçimi kim kazanırsa kazansın teknik direktörün Mourinho olması gerektiğini söyledi.

‘Özel biri’ Mourinho

Jose Mourinho, 26 Ocak 1963 yılında Portekiz’in Setubal kentinde dünyaya geldi. İngiliz medyası tarafından ‘The Special One (Özel biri) olarak adlandırılan Jose Mourinho, dünyanın en iyi teknik direktörleri arasında kabul ediliyor. 24 yaşında futbol kariyerini sonlandıran Mourinho, Sporting ve Porto’da Bobby Robson’ın tercümanlığını yaptı, ardından da hem Robson hem de halefi Louis van Gaal yönetimindeki Barcelona’da yardımcı antrenör olarak çalıştı. Benfica ve Uniao de Leiria’daki kısa süreli görevlerinin ardından 2002 yılında Porto’ya teknik direktör olarak dönen Mourinho, iki kez Primeira Liga, bir Taça de Portugal, UEFA Kupası ve Porto’nun 1987’den bu yana ilk Avrupa Kupası şampiyonluğu olan UEFA Şampiyonlar Ligi’ni kazandı.

https://x.com/aliatifbir/status/1796598467243999503?s=48&t=kIFt25sgfh8UQe5gfmJANg

Bu başarıların ardından Premier League ekibi Chelsea’nin teknik direktörü oldu. Kulüpte geçirdiği üç sezonda iki Premier League şampiyonluğu, bir FA Cup ve iki Lig Kupası kazandı. 2007 yılında kulübün sahibi Roman Abramoviç ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle görevinden ayrıldı. 2008 yılında İtalyan kulübü Inter Milan’a geçen Mourinho, burada Serie A’yı iki kez kazandı ve 2010 yılında bir İtalyan kulübü için ilk olan Serie A, Coppa Italia ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nden oluşan Avrupa üçlüsünü elde etti. Bu onu iki kulüple Avrupa Kupası’nı kazanan beş teknik direktörden biri yaptı ve aynı yıl ona ilk FIFA Dünyada Yılın Teknik Direktörü ödülünü kazandırdı.

THY Şampiyonlar Ligi Finali için Mourinho’yu transfer ettiTHY Şampiyonlar Ligi Finali için Mourinho’yu transfer etti

Mourinho daha sonra İspanya’da Real Madrid’e geçti ve 2011-12 sezonunda rekor bir puanla La Liga’yı kazanarak dört ülkede lig şampiyonluğu kazanan beşinci teknik direktör oldu. Ayrıca bir Copa del Rey ve bir Supercopa de Espana kazandı. Mourinho, 2013 yılında Real Madrid’den ayrılarak Chelsea’ye geri döndü ve burada bir lig şampiyonluğu ve Lig Kupası daha kazandı ancak kötü sonuçların ardından 2015 yılında görevine son verildi. İngiltere’de kalarak sırasıyla Manchester United ve Tottenham Hotspur’un başına geçti, ancak her iki kulüpte de görev süresi nispeten kısa sürdü ve hırçın bir şekilde sona erdi. Buna rağmen Mourinho, Manchester United’daki ilk sezonunda UEFA Avrupa Ligi, Lig Kupası ve FA Community Shield’i kazandı ve Tottenham’ı Lig Kupası’nda finale taşıdı, ancak finalin oynanmasına bir haftadan az bir süre kala kovuldu.

Kısa süre sonra Roma tarafından işe alındı ve ilk kez düzenlenen UEFA Avrupa Konferans Ligi’ni kazandı. Bu onu dört kulüple büyük bir Avrupa yarışmasını kazanan ilk teknik direktör ve üç ana UEFA kulüp yarışmasını kazanan üçüncü teknik direktör yaptı. Portekiz Futbol Federasyonu (FPF) tarafından 2015 yılında Yüzyılın Portekizli Teknik Direktörü seçildi ve transferlere 1 milyar euro’dan fazla harcayan ilk teknik direktör oldu. Taktik bilgisi, karizmatik ve tartışmalı kişiliği ve çekici futboldan ziyade sonuçlara öncelik vermesiyle tanınması nedeniyle hem hayranları hem de eleştirmenler tarafından Arjantinli teknik direktör Helenio Herrera ile karşılaştırıldı.

Avrupa'da şampiyonluğun alternatif formülü: Fenerbahçe'yi yenmekAvrupa’da şampiyonluğun alternatif formülü: Fenerbahçe’yi yenmek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.