Alman kurdu evi terk etti!

Birçok futbolsever tarafından erken gelen final olarak nitelendirilen maçta İspanya, ev sahibi Almanya'yı uzatmanın son dakikasında bulduğu golle 2-1 yendi. Kroos'un sakatladığı Pedri yerine giren Olmo bir gol, bir asistle maçın yıldızı oldu.

Spor 5 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İspanya, ev sahibi Almanya'yı kupanın dışına itti.

Bir yanda turnuvanın ev sahibi Almanya bir yandaysa Euro 2024’e oynadığı futbolla damga vuran İspanya çeyrek final maçı için Stuttgart Arena’da sahadaydı. İspanya, çeyrek finale tüm maçlarını kazanarak gelmişti. İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk’un yer aldığı B Grubu’ndan gol yemeden 3’te 3 yaparak lider çıkan İspanya, son 16 turunda Gürcistan’ı eleyerek son sekize kalmıştı. A Grubu’nda yer alan ev sahibi Almanya ise İsviçre, Macaristan ve İskoçya ile karşılaştı. Almanlar, 2 galibiyet, 1 beraberlikle çıktıkları son 16 turunda Danimarka’yı geçerek çeyrek finale gelmişti.

İngiliz hakem Anthony Taylor’un düdüğüyle birlikte sahada daha iyi gözüken takım İspanya’ydı. Henüz ilk dakikada Alvaro Morata’nın pasıyla topla buluşan Pedri’nin şutu Alman kaleci Manuel Neuer’de kaldı. 5’te çok tartışılacak bir pozisyon yaşandı.

Pedri’nin sakatlandığı pozisyonda İspanyollar uzun süre kart itirazı yaptı.

Pedri, Almanya’nın turnuva sonunda futbolu bırakacak ismi Toni Kroos’un sert faulü sonrası yerde kaldı. Karşılaşmanın İngiliz hakemi Anthony Taylor’ın sadece faul çaldığı sert faul sonrası İspanyol futbolcular uzun süre kart itirazında bulundu. Pedri, ilk tedavisinin ardından sahaya bir kez daha dönmek istedi. Ancak iki dakika sonra kendisini yeniden yere bırakan 21 yaşındaki futbolcu, oyuna devam edemedi. Bunun üzerine İspanya Teknik Direktörü Luis De la Fuente, zorunlu bir oyuncu değişikliği yapmak zorunda kaldı. Pedri’nin yerine Daniel Olmo sahaya girdi. Pedri, sahadan çıkarken gözyaşlarını tutamadı. Pedri’yi takım arkadaşları ve teknik direktör Luis De la Fuente teselli etti.
Sakatlık sonrası oyun temposunu kaybetti. İki takım pozisyon yaratmakta zorlandı. 23’te Aymeric Laporte uzaktan vurdu. Manuel Neuer topa tutmayı başardı.

35’te Almanya kendisi adına maçın en önemli pozisyonunu yakaladı. Rudiger’in uzun pasında Kai Havertz topuharika kontrol etti. Şutunda İspanyol kaleci Unai Simon topu tutmayı başardı. İlk yarı 0-0 sona erdi.

İkinci yarıya da hızlı giren konuk takım oldu. 47’de Lamine Yamal’ın pasıyla ceza alanında topla buluşan Alvaro Morata’nun şutu kalenin üstünden dışarı gitti.

Gol Pedri’nin yerine oyuna giren Olmo’dan

İspanya aradığı golü 51’de buldu. Lamine Yamal’ın pasıyla ceza alanında topla buluşan Daniel Olmo, penaltı noktası gerisinden yaptığı düzgün vuruşla meşin yuvarlağı Manuel Neuer’in sağından ağlarla gönderdi.
Golden sonra dakikalar ilerledikçe Almanya riskleri almaya başladı. Yapılan oyuncu değişiklikleri etkili oldu. 70’de Niclas Füllkrug’un pasıyla topla buluşan Robert Andrich’in şutunda Unai Simon topu köşeden çıkardı.


77’de Almanya gole çok yaklaştı. Florian Wirtz’in pasına hareketlenen Niclas Füllkrug’un yakın mesafeden şutunda top direkten geri geldi.

Son dakikalarda ev sahibinin baskısı iyice arttı. 81’de Jamal Musiala’nın vuruşu yandan dışarı gitti. 89’da Almanya arzuladığı gole kavuştu. Joshua Kimmich’in kafayla indirdiği topu önünde bulan Florian Wirtz, düzgün bir şut çıkardı. Uzak kale direğine çarpan top ağlarla buluştu. Karşılaşma 1-1 bitti ve uzatma bölümüne geçildi.

Uzatmada iki takım daha temkinliydi. 105’te Almanya Wirtz ile gole yaklaştı. Alman futbolcunun ceza sahası çizgisinden vuruşu direği yalayarak dışarı gitti. 117’de Almanya bir kez daha gola ve tura çok yaklaştı. Niclas Füllkrug’un kafa vuruşunda top ağmara gitmek üzereyken kaleci Simon müthiş bir refleksle topu çelmeyi başardı.

Uzatmanın son dakikasında İspanya kendisine yarı finali getiren golü buldu. Daniel Olmo’nun sol kanattan ortasına Mikel Merino, güzel bir kafa vuruşu yaptı. Top, Neuer’in bakışları arasında ağlarla buluştu. Uzatmanın uzatma dakikalarında İspanya 10 kişi kaldı.Daniel Carvajal, Jamal Musiala’ya yaptığı müdahale nedeniyle Anthony Taylor tarafından ikinci sarıyı ve kırmızı kartı gördü. Son düdükle İspanya yarı finale yükseldi ve rakibini öğrenmek için Portekiz- Fransa karşılaşmasını beklemeye başladı. Almanya’da Tony Kroos bu karşılaşmayla kariyerinin sonn maçına çıkmış oldu.

UEFA'dan Merih Demiral'a yargısız infaz: Türkiye ayağa kalktıUEFA’dan Merih Demiral’a yargısız infaz: Türkiye ayağa kalktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.