Artık Brezilya’da ‘En İyi’nin sözlük karşılığı Pele!

Brezilyalı futbol efsanesi Pele, ülkesinde resmi olarak sözlüğe girdi. Pele kelimesinin Brezilya sözlüğündeki karşılığı ise “en iyi” oldu.

Spor 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Pele, Portekizce sözlüğüne girdi.

Dillere destan, milyonlarca kişinin konuştuğu bir dilin parçası olmaya yakışır bir kariyer ve o denli şaşaalı bir spor insanı, Pele. Brezilya’da Michaelis isimli sözlük, Pele kelimesinin “karşılaştırılamaz, tek, olağanüstü” gibi sözcükleri karşılayan bir sıfat olarak literatüre dahil edildiğini açıkladı. Bu olay, büyük futbol insanının ismi için yapılan kampanyada 125 bin imzanın toplanması üzerine gerçekleşti.

Tanrı’nın ayağı!Tanrı’nın ayağı!

Sözlükten yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: “Olağanüstü olan ya da kalitesi, değeri, üstünlüğü karşılaştırılamayan; tıpkı takma adı Pele olan tüm zamanların en iyisi Edson Arantes do Nascimento (1940-2022) gibi; emsalsiz, eşliksiz, tek. Örnekler: Basketbolun Pele’si, tenisin Pele’si, Brezilya tiyatrosunun Pele’si, Brezilya tıbbının Pele’si.”

Pele Vakfı ve efsanesi olduğu başlıca kulüp Santos olmak üzere Pele’nin birçok hayranı bu kararı sevinçle karşıladı ve kutladı. Efsane ismin sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı: “Bir konuda en iyiyi ifade etmek halihazırda kullanılan tabir artık sözlüklere girdi. Beraber bir tarih yazdık ve futbolun kralı artık Portekizce sözlüğüne girdi. Pele, EN İYİ demek.”

Brezilyalı futbol efsanesi, 20 senelik kariyerinin büyük bölümünü Santos’ta geçirmiş, kulüp kariyerinde attığı sayısız golün yanı sıra Brezilya Milli Takımıyla 3 Dünya Kupası zaferi yaşamıştı. Efsane isim, 29 Aralık 2022’de hayatını kaybetmişti.

Bir gecede hayatı karardı: Daniel Cain'in savaşıBir gecede hayatı karardı: Daniel Cain’in savaşı

Messi de sözlükte var!

Bir futbolcunun “en iyi” veya benzeri bir öbeğin karşılığı olarak sözlüğe girmesi yeni bir şey değil. Daha önce yine tarihin en iyilerinden biri olarak kabul edilen Lionel Messi, “futbol oynamanın mükemmel yolu” anlamına gelen Immesionante şeklinde İspanyol sözlüğüne girmişti. Messi, 2013 yılında 25 yaşındayken bu onura layık görülmüştü. O dönem Barcelona forması giyen oyuncu, Cristiano Ronaldo’yla beraber zamanının en iyisi olarak görülüyordu. Geldiğimiz noktada hem Messi hem de Ronaldo’nun ismi Diego Armando Maradona ve Pele’nin yanına, hatta birçoklarınca bu isimlerin önüne yazılıyor.

Immesionante İspanyol literatüründe olan bir kelime.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.