Avrupa’nın futbol bayramı Almanya’nın beşi bir yerdesiyle başladı

Euro 2024 Münih'te yapılan açılış maçında Almanya, İskoçya'yı adeta sahadan sildi. 10 kişi kalan rakibi karşısında ilk yarıyı 3-0 önde kapatan Panzerler sahadan 5-1 galip ayrıldı.

Spor 15 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Türk asıllı Almanya Milli Takımı oyuncusu Emre Can beşinci golü atan isim oldu.

Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 17. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ilk düdük çaldı. Futbolseverlerin hasretle beklediği Avrupa’nın milli takımlar düzeyindeki en önemli organizasyonda ilk maç A Grubu’nda ev sahibi Almanya ile İskoçya arasındaydı.

Karşılaşma öncesi İskoç taraftarlar, maçın yapıldığı Münih’e akın etti. Marienplatz ve çevresinde toplanan İskoçlar, milli enstrümanları gayda eşliğinde tezahüratlar yaparak renkli görüntüler oluşturdu. Kiltleriyle sokakta boy gösteren Adalılar kıyafet, taktıkları yöresel şapka ve çantalarla giydikleri kostümlerle Münih’i panayır yerine çevirdi.

İskoç taraftarlar Münih’e akın etti.

Karşılaşmaların yapılacağı statların etrafında geniş güvenlik alanları oluşturan Alman yetkililer, basın mensupları dahil herkesi detaylı aramadan geçirerek içeri Münih Futbol Arena’ya aldı.

24 ülkenin bayrakları dansçılar eşliğinde sergilendi.

Karşılaşma öncesi Euro 2024 açılış töreni yapıldı. Takımların ısınmasının ardından başlayan programda dansçılar eşliğinde koreografi sunuldu. Koreografide turnuvada mücadele edecek 24 ülkenin bayrakları yer aldı.

Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü Mourinho açılış maçını stadyumda izledi.

Mourinho ile Alex Ferguson tribünde

Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho, açılış törenini statta takip etti. Portekizli çalıştırıcı, açılış maçını efsanevi İskoç teknik adam Sir Alex Ferguson ile yan yana izledi.

Açılış maçına fırtına gibi başlayan ev sahibi Almanya oldu. İskoçya’ya top yapma şansı vermeyen Panzerler, 10’da öne geçti. Soldan uzun atılan pasla sağ kanatta topla buluşan Kimmich, pasını yerden derinlemesine ceza yayına gönderdi. Buraya hareketlenen Wirtz’in bekletmeden vuruşunda top filelere gitti. Bayer Leverkusen’in 21 yaşındaki oyuncusu, turnuvadaki gol perdesini açan futbolcu oldu. 21 yaş, 42 günlük olan Wirtz, bu golüyle turnuva tarihinde açılış golünü atan ve Almanya adına Avrupa Şampiyonası finallerinde fileleri havalandıran en genç futbolcusu ünvanını kazandı.

İskoçya ne olduğunu anlayamadan 19’da fark ikiye çıktı. İlkay Gündoğan’ın pasıyla soldan ceza sahasına giren Havertz, şut açısını kaybedince topu geriden gelen Musiala’ya aktardı. oyuncu, bir rakibinden şık bir şekilde sıyrıldıktan sonra penaltı noktası civarından çektiği şutla bir kez daha ağları buldu.

Hakem Clement Turpin ilk yarıda iki kez VAR’a gitti

25’te ceza sahası ön çizgisi üzerindeki Musiala, Christie’nin müdahalesiyle yerde kalınca hakem Turpin penaltı noktasını gösterdi. Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesinin ardından pozisyonun dışarıda olduğu anlaşıldı ve penaltı iptal edildi. 39’da Rüdiger’in ceza sahası dışından şutunda top haleci Gunn’da kaldı.

VAR’dan penaltı ve kırmızı kart

42’de Almanya, VAR incelemesiyle penaltı kazandı. Kimmich’in sağdan ortasında altıpas önünde yükselen İlkay’ın kafayla vurduğu topu kaleci Gunn güçlükle çeldi. Dönen topu tamamlamak isteyen İlkay, Porteous’un sert müdahalesiyle yerden kaldı. Fransız hakem Turpin, pozisyonda önce devam kararı verdi. VAR’ın uyarısıyla pozisyonu yeniden inceleyen Turpin, penaltı noktasını gösterirken, Porteous’u da kırmızı kartla oyundan attı. 45+1. dakikada penaltıda topun başına geçen Havertz, ağları havalandırdı. Soyunma odasına Almanya’nın 3-0’lık galibiyetiyle gidildi.

İkinci yarıda eksik İskoçya karşısında Almanya çok rahat bir oyun sergiledi. 68’de ev sahibi ikinci yarıda oluna giren Füllkrug ile bir gol daha buldu. Ceza sahası içinde İskoçya savunmasının uzaklaştıramadığı topu alan 31 yaşındaki futbolcu, düzgün ve sert bir vuruşla ağları havalandırdı.  76’da Almanya’nın golü VAR’a takıldı. Soldan yapılan ortada altıpas önünde topu kontrol eden Füllkrug, farkı beşe çıkaran golü kaydetti. Yapılan inceleme sonucunda Füllkrug’un ofsaytta olduğu anlaşıldı ve gol iptal edildi.

87’de İskoçya farkı üçe indirmeyi başardı. Robertson’un sağdan kullandığı serbest vuruşta arka direğe gelen topu McKenna kaleye göndermek istedi. Tehlikeyi önlemek isteyen Rüdiger ters vuruşla meşin yuvarlağı kendi ağlarına gönderdi.

90+3’te Almanya, bir kez daha gol sevinci yaşadı. Ceza yayı gerisinde topla buluşan Emre Can’ın plase vuruşunda top filelerle buluştu. Bu golün santrası yapılmadı ve Almanya, İskoçya’yı 5-1 yenerek A Grubu’na üç puanla başladı.

Avrupa Futbol Şampiyonası: Futbolun ramazanı değilse de şabanıAvrupa Futbol Şampiyonası: Futbolun ramazanı değilse de şabanı

Avrupa Şampiyonaları’nın en farklı açılış maçı

Almanya, bu yıl 17.’si düzenlenen turnuvanın tarihindeki açılış maçlarındaki en farklı galibiyete imza attı. Geride kalan 16 Avrupa Şampiyonası’nda en farklı skor, Euro 2020’de İtalya’nın Türkiye’yi 3-0 yenmesiyle oluşmuştu. Futbolseverler, Avrupa Şampiyonası tarihinde 17. açılış maçında da gole tanıklık etti. Avrupa’nın milli takımlar düzeyindeki en önemli futbol organizasyonunda geride kalan 16 açılış müsabakasında takımlar 42 kez fileleri havalandırdı. Müsabakaların 11’inde iki ve üstü gol atıldı. Şampiyona tarihinde gol sesi çıkmayan tek açılış maçı ise EURO 1968’deki İtalya-Sovyetler Birliği mücadelesi oldu.

Nuri Şahin artık Borussia Dortmund'un teknik direktörüNuri Şahin artık Borussia Dortmund’un teknik direktörü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.