Avusturya’da Verstappen ile Norris çarpıştı, Russell birinciliğe ulaştı

Formula 1 2024 Avusturya Grand Prix'inde Max Verstappen ve Lando Norris liderlik için çekişirken kaza yaptı. Fırsatı değerlendiren George Russell yarışı kazanırken podyumu Oscar Piastri ve Carlos Sainz tamamladı.

Spor 30 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Spielberg'de Max ve Lando liderlik mücadelesinde birbirine girdi.

2024 Formula 1 sezonunun 11’inci Grand Prix’i Avusturya’daki Red Bull Ring pistinde koşuldu. Yarış öncesi Avusturya Milli Marşı’nı ünlü besteci Hans Zimmer performe etti. Tüm pilotların orta hamur lastiklerle start aldığı yarışa pole’de başlayan Verstappen iyi bir startla giriş yaptı ve liderliğini korudu. Startın kazananı Sainz’ı geçerek dördüncü sıraya yükselen Hamilton, kaybedeni Perez’le yaşadığı temas sonrası pite gelmek zorunda kalan Leclerc oldu.

Yarışın 11’inci turunda pit stop mesaileri başladı ve ilk zarı Magnussen’le Ricciardo attı. Bu esnada ön tarafta Verstappen lastik değişimi öncesi arkasındaki Norris’le farkı beş saniyenin üstüne çıkardı. Charles Leclerc ise 17’nci turda yeniden pite girerek son sıraya geriledi.

Red Bull pilotu Sergio Perez pit yolunda hız limitini aşmasından dolayı beş saniye cezaya çarptırıldı. Alonso ise Zhou’yla pist üzerinde yaşadığı temasın ardından 10 saniye, Hamilton ise pite girerken yaptığı beyaz çizgi ihlali nedeniyle beş saniyeyle cezalandırıldı.

Yarışı Verstappen ve Norris’in ardından üçüncü sırada sürdüren Mercedes sürücüsü Russell 47’nci turda pite gelerek sert lastiklere geçti ve Piastri’nin ardında altıncı sırada piste döndü. 52’nci turda ilk iki sıradaki Max ve Lando art arda pite geldi. Red Bull lider pilotuna 6.5 saniyelik yavaş bir hizmet sununca aradaki fark iki saniyeye düştü.

Lastik değişimlerinin ardından Norris’in temposu yükseldi ve İngiliz pilot lider Max’in aynalarında kendisini göstermeye başladı. Beş turluk süreç boyunca Norris rakibini zorlasa da Avusturya’da kıyamet 63’üncü turda koptu. Üçüncü virajda Norris dışarıdan geçiş denerken Max onun üzerine kapanınca temas yaşandı. Lastik lastiğe sürtüşmenin ardından iki pilot da pist dışına taştı ve iki aracın da lastiği patladı. İlk iki sıradaki iki isim pite doğru ilerlerken Mercedes’in İngiliz pilotu Russell liderliği devraldı.

Yarışta sıralama Russell, Sainz, Piastri, Hamilton ve pitten çıkan Verstappen şeklinde oluştu. Temas esnasında süspansiyon hasarı alan Norris yarışa devam edemedi. Norris ve Verstappen’in kazasından sonra pistte olan parçaların temizlenmesi için kısa süreli sanal güvenlik aracı çıktı. Yeşil bayraklar esnasında Piastri, Sainz’ı geçerek ikinciliği ele geçirdi. Yarışı beşinci sürdüren Verstappen, Norris’le yaşadığı olay nedeniyle 10 saniye ceza aldı.

Bitime üç tur kala Piastri liderlik atağı için Russell’a yaklaşsa da aradığı fırsatı bulamadı. George Russell damalı bayrağı ilk sırada görerek kariyerinin ikinci GP zaferini elde etti. Podyumu Piastri ve Sainz tamamladı. Hamilton dördüncü olurken 10 saniye cezası olan Verstappen 5’inci sırada finiş gördü. Hulkenberg, Perez, Magnussen, Ricciardo ve Gasly puan barajını tamamladı.

'Ejderha Ateş'i Gazi Koşusu'nu aleve verdi‘Ejderha Ateş’i Gazi Koşusu’nu aleve verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.