Benfica’nın Gutmann laneti geri döndü

Benfica'yı Avrupa'nın en tepesine çıkaran Macar teknik direktör Bela Guttman’ın kulüpten ayrılırken yaptığı beddua etkisini sürdürüyor. Benfica'nın Avrupa kupası vuslatı devam edecek gibi duruyor.

Spor 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bela Guttman'ın laneti Işık Stadyumu'nu karanlığa gömdü

1900 doğumlu Macar bir futbol adamının laneti Benfica’nın üzerinde dolaşmaya devam ediyor. 1961 ve 1962 yıllarını Şampiyonlar Ligi (o zamanki adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası) şampiyonu olarak tamamlayan Benfica’da Macar çalıştırıcı Bela Guttman’ın sözleşmesi bitti. Yöneticilerle masaya oturan 62 yaşındaki teknik direktör, maaşında artış talep etti. Yönetim, bu konuda Guttman’la uzlaşamadı. Uzlaşma sağlanamayınca iki kez Şampiyonlar Ligi kazanan teknik direktörle yollar ayrıldı. Ancak bu ayrılık herhangi profesyonel bir iş ilişkisinin bittiği şekilde bitmedi. Bela Guttman, yaşanan uzlaşmazlığın ardından adeta eski kulübünü lanetledi ve şu sözleri dile getirdi: “Benfica, 100 yıl boyunca Avrupa kupası kazanamayacak.”

İşte o günden beri Benfica ne zaman Avrupa kupalarında sona yaklaşıp hayaller kurmaya başlasa birtakım hayaletlerin kulübün başında gezinmeye başladığı düşünülür. O ayrılığın yaşandığı tarihten bu yana Avrupa kupalarında 8 kez final oynayan Benfica bu finallerin tamamından hüsranla ayrıldı. Hatta Lizbon temsilcisi, Guttman’ın göreve dönüp 1965-66 sezonunda takımını çıkardığı Şampiyonlar Ligi finalini dahi kazanamadı. Guttman’ın laneti, öyle bir tesire sahipti ki kendi sahibini bile hedefinden uzak tutabiliyordu.

Titanların mücadelesinde Manchester City, Bayern Münih'i ezdiTitanların mücadelesinde Manchester City, Bayern Münih’i ezdi

1990 yılında oynanacak Şampiyonlar Ligi finali öncesinde kulüp efsanesi Eusebio, takımının Milan’la oynayacağı maç öncesi 1981’de hayatını kaybeden Guttman’ın mezarına gitti. Lanetin çıkması için dua eden Eusebio’nun bu çabası da işe yaramadı. Benfica o finali de 1-0 kaybetti.

Yakın tarihte iki sezon üst üste UEFA Avrupa Ligi finali oynama başarısı gösteren Benfica, bu maçlarda da son adımı atamadı. Bela, lanetiyle beraber yalnızca Şampiyonlar Ligi’nde değil gerçekten tüm Avrupa kupalarında kulübün basiretini bağlamıştı. 2012-13 finalini Chelsea’ye kaybeden Jorge Jesus’lu Benfica, 2013-14 finalinde de kupanın gediklisi Sevilla’ya takıldı.

Sevilla, 2014’de Benfica’yı finalde mağlup etmiş ve UEFA Avrupa Ligi’ni kazanmıştı

Benfica, son derece formda olduğu hatta tüm Avrupa’nın en formda takımlarından biri olduğu 2022-23 sezonunda da lanete yenik düşecek gibi görünüyor. Öyle ki evinde oynadığı son iki maça evinde mağlup olmadan çıkan Kartallar, önce ezeli rakip Porto’ya ardından daha da önemlisi Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk maçında Inter’e kaybetti. Inter, 51’de Nicolo Barella ve 82’de penaltıdan Romelu Lukaku’nun golleriyle zafere uzanırken, Işık Stadyumu dört gün içinde ikinci kez karanlığa gömüldü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.