Şampiyonlar Ligi’nde bir galibiyet, Süper Lig’de iki şampiyonluğa bedel!

Süper Lig’de 2023-24 sezonunda takımların kazanacakları paraların ayrıntıları belli oldu. Buna göre şampiyonluk primi 40 milyon lira olarak belirlendi. Şampiyonlar Ligi’nde galibiyetin primiyse bugünün kuruyla 83 milyon 118 bin lira yani 2.8 milyon Euro.

Spor 10 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Süper Lig'de elde edilecek gelirler açıklandı.

2023-24 sezonu heyecanı geldi çattı. Lig, yarın akşam oynanacak Trabzonspor-Antalyaspor maçıyla başlıyor. Takımların yeni sezonda kazanacakları ücretler belli oldu. Galibiyet ve şampiyonluk gibi başarı üzerine dağıtılan paraların yanı sıra yayıncı kuruluştan gelen paraların ayrıntıları Anadolu Ajansı tarafından paylaşıldı.

Buna göre TÜFE’nin yarısı oranında artış vadedilen yayın geliri, yüzde 19.79 artarak yeni sezonda 2 milyar 635 milyon 490 bin liraya yükseltildi. Böylelikle Süper Lig yayın hakkı bu sezon 435 milyon 490 bin lira oldu.

Yayın gelirlerinden federasyon ve alt ligler payı çıkarıldıktan sonra Süper Lig’e katılan kulüplere “ayak bastı” olarak verilecek katılım parası 38 milyon 30 bin lira olarak belirlendi. Yayın gelirinden dağıtılan paranın yüzde 46’lık kısmı takımların performansına veriliyor. Buna göre ligde her bir galibiyetin karşılığı 2.5 milyon lira. Beraberliğin payıysa bu bedelin yarısı.

Galatasaray Slovenya'da fişi çektiGalatasaray Slovenya’da fişi çekti

Yayın gelirinin yüzde 11’lik kısmıysa geçmiş şampiyonların cebine kalıyor. Toplamda 226 milyon 125 bin liraya denk gelen bu ücret kaleminde her şampiyonluk için 3 milyon 375 bin lira veriliyor. Buna göre Galatasaray söz konusu pastadan 77 milyon 625 bin lirayla en fazla payı alan takım. Fenerbahçe 19 şampiyonlukla 64 milyon 125 milyon lira kazanacak. Beşiktaş 54 milyon Trabzonspor ise 23 milyon 625 bin lira alacak. Birer şampiyonluğu bulunan Başakşehir ve Bursaspor’un kasasına girecek 3 milyon 375’er milyon lira.

Gelir kaleminin yüzde 6’lık kısmı ligde ilk 6 sırayı alan takımlara bölüştürülecek. Buna göre 123 milyon 341 bin lira dağıtılacak. Şampiyon olan takım 39.8 milyon lira elde edecek. Şampiyonlar Ligi’nde elde edilen galibiyet için günlük kurla 83 milyon TL kazanıldığı düşünüldüğünde bu miktar, traji komik olarak değerlendirilebilir. Klasmanda ikinci sırayı alacak kulüp 31,8 milyon lira kazanırken, lig üçüncüsü 23,9 milyon lira, lig dördüncüsü 15,9 milyon lira, lig beşincisi 7,9 milyon lira ve lig altıncısı da 4 milyon lira alacak.

Ayrı Dünyaların TakımlarıAyrı Dünyaların Takımları

Yüzde 80 oranında değer kaybı

Türk futbolunun son yıllarda en çok tartışılan konularından biri yayıncı kuruluştan kazanılan gelirler. Bein Sports 2017-18 sezonunda yayın ihalesini 500 milyon dolar karşılığında aldı. İlk iki sezonun ardından bu ücrette yüzde 25 indirime gidildi. Ardından koronavirüs nedeniyle yayıncı kuruluş meblağı Türk Lirası bazında ödemek istedi. Büyük tartışmaların ardından TFF’nin aracı olmasıyla bu durum kabul edildi. 2021-22 sezonu sonunda anlaşma sona erdi. Yapılan ihalede en büyük teklif 2 milyar 50 milyon TL ile yine eski yayıncı kuruluştan geldi. TFF ve kulüpler bu teklifi beğenmedi ve ihale iptal edildi. Yeniden yapılan ihalede de en büyük teklif 2.2 milyar TL ile BeIn Sports’tan gelince ihale BeIn’e kaldı.

Sonuç olarak yapılan TÜFE anlaşması gereği yayıncı kuruluş bu sezon 2.63 milyar lira ödeme yapacak. Bu paranın bugünkü döviz kuruyla beraber dolar karşılığı yalnızca 97.5 milyon lira. Dolayısıyla ligin değeri 2017 yazında 500 milyon dolarken bugün gelinen noktada 100 milyon doların altına inmiş durumda. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana Demirspor, şayet Konferans Ligi gruplarına katılabilirlerse galibiyet başı yaklaşık 14 milyon TL kazanacaklar. Bu takımlar grup aşamasında 3 galibiyet almaları halinde Süper Lig’in şampiyonuna verilen payı aşmış olacaklar. Galatasaray ise Şampiyonlar Ligi’ne gruplarına katılıp bir galibiyet alması halinde ekonomik olarak 2 kez Süper Lig şampiyonu olmuş olacak.

Beşiktaş orta sahasına kavuştu: Alex Oxlade Chamberlain İstanbul’daBeşiktaş orta sahasına kavuştu: Alex Oxlade Chamberlain İstanbul’da

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.