Beşiktaş için hesaplaşma kurası

Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi'nde karşılaşacağı rakipler belli oldu. Kara Kartal'ın yeni sistemde eşleştiği sekiz takım arasında geçmişte karşılaştığı ekiplerden Ajax, Bodo/Glimt ve Lyon gibi ekipler var.

Spor 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi rakipleri belli oldu.

Türk futbolunu UEFA Avrupa Ligi sahnesinde temsil edecek takımlardan Beşiktaş’ın eşleşmeleri belli oldu. Kara Kartal kura çekimi sonucu Frankfurt (ev), Ajax (deplasman), Maccabi Tel-Aviv (ev), Lyon (deplasman), Malmö (ev), Bodo (deplasman), Athletic Club (ev), Twente’yle (deplasman) eşleşti.

Yeni sistemde Beşiktaş sekiz karşılaşma yapacak bu karşılaşmaların sonunda katılan 36 takım arasında lig usulü sıralanacak. Şayet siyah-beyazlılar ilk sekize girebilirse adını direkt olarak son 16 takım arasına yazdıracak. 9 ve 24. takımlar arasında yer alırsa son 16 için play-off maçı oynayacak. Eğer 9 ve 16. sıralar arasında olursa rövanş maçını iç sahada oynama avantajına sahip seribaşı takımlardan biri olacak. 17 ve 24. sıralar arasında yer alırsa ilk maçını iç sahada oynayacak seribaşı olmayan takımlar arasında yer alacak. Beşiktaş eğer ilk 24 dışında kalırsa Avrupa macerası son bulacak.

UEFA Avrupa Ligi'nde Türk takımlarının rakipleri belli olduUEFA Avrupa Ligi’nde Türk takımlarının rakipleri belli oldu

Beşiktaş’a çıkan rakipler arasında geçmişte eşleştiği takımlar yer alıyor. Bu açıdan bakılınca birçok rövanş ihtimali bulunuyor. Kara Kartal 2021-22 sezonu Şampiyonlar Ligi gruplarında Ajax’la karşı karşıya gelmişti. Beşiktaş evinde 2-1 yenilirken deplasmanda 2-0 kaybetmişti. Bu açıdan Kartal rakibinden rövanş almak isteyecek. Ajax’ın başında daha önce Karagümrük ve Alanyaspor gibi takımları çalıştıran İtalyan antrenör Francesco Farioli’nin olması eşleşmeyi daha anlamlı kılıyor.

Beşiktaş ve Lyon arasında da geçmişten gelen bir rekabet var. 2016-17 sezonunda iki takım Avrupa Ligi çeyrek finalinde eşleşti. Bu eşleşmenin ilk maçını Lyon 2-1 kazandı. İkinci maç da 2-1 bitti ve kazanan penaltılarla belli oldu. Penaltılarda rakibine 7-6 üstünlük kuran Lyon adını yarı finale yazdıran ekip oldu. Beşiktaş Lyon deplasmanında rövanş peşinde olacak.

Beşiktaş’ın deplasmanda karşılaşacağı takımlardan Bodo/Glimt ise henüz geçen sezon siyah-beyazlı takımla iki maç yaptı. Konferans Ligi grup aşamasında eşleşen takımların maçlarında Bodo 3-1 ve 2-1’le Beşiktaş’a üstünlük kurdu. Siyah-beyazlılar yeni transferleri ve yıldızlarıyla beraber Bodo ekibine karşı rövanş arayacak.

Rafa Silva'nın başlangıcı muhteşem olduRafa Silva’nın başlangıcı muhteşem oldu

Beşiktaş, turnuvada ilk torbadan Ajax haricinde Frankfurt’u çekti. Frankfurt, İstanbul’a gelecek. İkinci torbadan Lyon haricinde Maccabi Tel-Aviv’le eşleşen Beşiktaş, İsrail ekibiyle UEFA’dan aksi bir karar çıkmazsa Dolmabahçe’de karşılaşacak. Geçen sezon farklı spor branşlarında İsrail takımlarının Türk takımlarıyla oynadığı maçlar güvenlik gerekçeleriyle farklı ülkelerde oynanmıştı. Beşiktaş daha önce 2011-12 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde Maccabi ile eşleşmiş bu maçları evinde 5-1 deplasmanda 3-2 kazanmıştı.

Kara Kartal üçüncü torbadan Bodo haricinde Malmö ile eşleşti. 2018-19 sezonunda yine Avrupa Ligi gruplarında eşleşen iki takımın maçlarında Malmö 2-0 ve 1-0’lık sonuçlarla Beşiktaş’ı yenmişti. Beşiktaş yine rövanş almak için sahada olacak.

Kara Kartal son torbadan şanssız bir kura çekti. Kağıt üstünde son torbanın en kuvvetli takımlarından LaLiga ekibi Athletic Club Beşiktaş’a denk geldi. Siyah-beyazlılar bu torbadan Twente’yi çekti. Böylelikle İstanbul ekibi UEFA Avrupa Ligi’nde iki Hollanda deplasmanı oynayacak.

Maç erteleme Türk takımlarına yaramadıMaç erteleme Türk takımlarına yaramadı

Hüseyin Yücel: Orta şekerli bir kura çektik

Beşiktaş Asbaşkanı Hüseyin Yücel kura çekimi hakkında “Beşiktaş olarak güzel başladık. Lugano’ya karşı muazzam bir galibiyet aldık, taraftarlarımız çok güçlü destekledi. Kurayı çektik, hayırlı olsun. Her grubun zorlukları, kolaylıkları var. Beşiktaş olarak kenetlenip, bu sene hem Süper Lig’de hem de Avrupa’da iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Orta şekerli bir kura çektik, güzel olacak. İç saha avantajımızı kullanacağız, deplasmanda da alabileceğimiz kadar puan alacağız. İnşallah bir üst tura çıkacağız. Sezona güzel başladık ama ayaklarımız yere sağlam basıyor. Fazla uçmuyoruz. İlk hedefimiz gruptan çıkmak. Var bir hayalimiz, onu şimdi paylaşmayayım. Ancak ilk hedef gruptan çıkmak. Maçlar kağıt üzerinde değil, sahada oynanıyor. Bütçeli takımlara karşı, çok ciddi galibiyetler aldık. Önemli olan takımın ve teknik heyetin kimyasının tutması. Bütçeler çok önemli değil. Yeter ki biz kenetlenelim” diye konuştu.

Yücel ayrıca transfer çalışmalarıyla alakalı “Kanat ve bek için arayışlarımız vardı. Bulduk ama sıkıntımız var. 14 yabancı sınırı var, elimizden oyuncu çıkarmamız lazım. Gitmek istemeyen oyuncular var. Bugün güzel haberler gelecek diye düşünüyorum. Birkaç güne yeni transferleri açıklayacağız. Fırsat transferi değil, belirlediğimiz transferler var” derken Avrupa Ligi yolculuğundaki diğer Türk takımları Fenerbahçe ve Galatasaray’a başarılar diledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.