Beşiktaş’ta seçim ateşi yandı

Beşiktaş Divan Kurulu'nda kulübün borcu açıklanırken Başkan Ahmet Nur Çebi, "Kaçmayacağım, gerekirse Mayıs'ta seçime gideriz" dedi. Stat sponsorluğu için önümüzdeki hafta imza atılacak.

Spor 17 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Beşiktaş Divan Kurulu'na Ahmet Nur Çebi ile Hasan Arat'ın tartışması damga vurdu.

Beşiktaş 2023 Yılı 2. Olağan Divan Kurulu Toplantısı yapıldı. Denetim Kurulu raporlarına göre Beşiktaş’ın 6.9 milyar (yaklaşık 240 milyon euro) toplam borç yükümlülüğü bulunuyor. Finansal borçların 3.7 milyar TL (yaklaşık 130 milyon euro), nakit çıkışı gerektiren borcun ise 5.6 milyar TL (yaklaşık 194 milyon euro) olduğu belirtildi. 1 Ocak – 31 Mayıs arası dönemde toplam borçlarda kayda değer bir değişiklik olmadı. Borç, 6.9 milyar TL olarak kaldı. 5 aylık süreçte enflasyonun yüzde 15 olduğu ortamda toplam borçlarda büyüme olmaması olumlu değerlendirildi.

Denetim Kurulu: Bu iş böyle gitmez

Denetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, “Beşiktaş’ın faiz gideri 676 milyondu. 31.05.2023’te yüzde 9.3’e geldi. Faiz giderimiz piyasa gerekliliği kadar artmadı. TL referans faizi bizim yeniden yapılandırma anlaşmasında kullandığımız faiz. 1 Eylül itibarıyla yüzde 26 oldu. Faiz oranı 2,5 katına çıktı. Her şey sabit kalsa bile çok ciddi bir yükselme söz konusu olacak. Faiz oranlarında bir artış başladı ve bu artış eylemi muhtemelen devam edecek. Faizin yüzde 30’a geldiğini düşürürsek, 1.1 milyar faiz gideri ortaya çıkıyor. 1.3 milyar bizim gelirimiz vardı. 1.1 milyar faizden bahsediyorum, 1 milyar da futbolcu ödemeleri var. Yeni bir gelir kalemi yaratamazsak…” dedi. Tiryaki sözlerine şöyle devam etti: “Bu iş böyle gitmez. Bir bütçe belirlemek gerekiyor ve o bütçeyi asla aşmamak gerekiyor. Bu sadece Beşiktaş’ın problemi değil. Süper Lig’in toplam borcu 30 milyara dayanmış durumda. Tüm takım taraftarları artık gelir ve gider odaklı olmamız lazım. Daha az harcayıp daha çok gelir elde etmemiz gerekiyor. Lütfen pahalı transferler peşinde koşmayalım. Transfer yarışına girmeyelim. Farklı gelir kalemleri yaratmanın yolunu bulmalıyız. Sadece sportif başarıya odaklı olmayan gelir yaratmak gerekiyor.”

Ahmet Nur Çebi: Galatasaray'ın transferleriyle ilgili şüphelerim varAhmet Nur Çebi: Galatasaray’ın transferleriyle ilgili şüphelerim var

Hasan Arat’tan Çebi’ye: Camia şans verdi, ışık gözükmüyor

Beşiktaş’ta başkan adayı olduğunu açıklayan Hasan Arat, Divan Kurulu’nda çok sert bir konuşma yaptı. Başkan Ahmet Nur Çebi’ye yüklenen Arat, “Yönetim camia üyelerini zan altında bırakıyor. Mesnetsiz şekilde komplo kurulduğunu iddia ediyor. Taraftarı kendilerine komplo kurmakla, sosyal medyada kendilerini eleştirenleri trol olmakla itham ediyor. ‘Taraftar şapkasını önüne koyup düşünsün.’ şeklinde hitapta bulunuyor. Şapkayı önüne koyup düşünmesi gereken bir merci varsa bu da yönetimdir, taraftar değildir” dedi. Başkan Çebi’nin 10 gün önce kendisiyle ilgili yaptığı açıklamada suç unsurları bulunduğunu belirten Arat şunları söyledi: “Siz dilediğiniz kişiye dilediğiniz şekilde iftira atamazsınız. Türkiye bir hukuk devletidir. Mikrofonların önünde 10 gün önce söylediğiniz mesnetsiz ifadeler TCK 267. maddesine göre suçtur. Beşiktaş Tüzüğü’nün 47. maddesine aykırıdır. Mikrofona geçip iftira atıyorsunuz, kulübün internet sitesinden bu cümleleri çıkarıyorsunuz. Biz hepimiz Beşiktaş sayesinde buradayız. Beşiktaş’ın kimseye borcu yoktur, buradaki herkesin Beşiktaş’a borcu vardır. Bana ‘Bu kulüp babanızın çiftliği mi?’ diye cümle sarf ettiniz. Babam memurdu, çiftliği yoktu; bana sadece onur ve şeref bıraktı. Bir daha babam hakkında böyle bir lafı ağzınıza almayın.”

Beşiktaş'ta seçim ateşi yanıyor! Hasan Arat kibriti çaktıBeşiktaş’ta seçim ateşi yanıyor! Hasan Arat kibriti çaktı

Beşiktaş’ı kimsenin kendi çiftliği gibi yönetemeyeceğini vurgulayan Arat, “Bir önceki dönemde ikinci başkanken kulüp kasasına gizlediğiniz Ernst and Young raporlarını açıklamayan sizin yönetiminiz değil mi? Bu camianın evlatları malum terör örgütleri tarafından evinden alınırken neredeydiniz? Gençlerimiz Çarşı davasında yargılanırken neredeydiniz? Fulya’da 95 milyon zarar var deyip sonra Fulya davasının buhar olmasını sağlayan kimlerdi. Genel kurul üyelerinin mahkemede kazandığı 515 milyon liralık bütçe aşım davasını neden üst mahkemeye taşıdınız? Kulüp yöneticilerinin kulübe milyonlarca liralık fatura kesmesine göz yuman sizin yönetimleriniz değil miydi? KPMG raporlarını hiçbir yetkili kurulumuzla paylaşmayarak şahsi kasanızda tuttuğunu söyleyen siz değil midiniz? Beşiktaş’ı kimse kendi çiftliği gibi yönetemeyecek. Bu göreve yeni gelmediniz, 12 yıldır en üst düzeyde bu görevdesiniz. Bu camia şans verdi. Eser ortada, ışık pek de görülmüyor” diye konuştu.

Başkan Ahmet Nur Çebi, Hasan Arat’a yanıt verirken gergin anlar yaşandı.

Çebi: Yazın sandıktan kaçmayacağım

Ahmet Nur Çebi, toplantının sonunda seçim isteyen muhalefete yanıt verdi. Beşiktaş Başkanı, olağanüstü seçimli genel kurul çağrılarına duyarsız kalmayacağını belirterek şunları söyledi: “Olağanüstü seçim isteyenler var. İstenebilir. Beşiktaş’ın başkan adaylarının çok olması önemli. Bu, bize fayda sağlar. Beşiktaş’a başkan olacak adayları üzecek herhangi bir şey yapmam. Çünkü yarın onlardan birine ‘Başkanım’ diyeceğim. Onları kucaklayacağım, hatta destek dahi olacağım. Seçim gerekiyorsa, oturur konuşuruz, mayıs ayında tartışırız. Gerekirse seçime de gideriz. Hiç sorun değil. Benim için konu Beşiktaş ise gerisi teferruattır. Şu şampiyonluk yolunda lütfen birlik ve beraberliği sağlayalım. Sonra sandığı koyar ve gereken değerlendirmeyi yaparız. Bundan kaçmayacağım.”

Transfer şampiyonu oldum diye sevinme... Son 10 yılda sadece 3'ü ipi göğüslediTransfer şampiyonu oldum diye sevinme… Son 10 yılda sadece 3’ü ipi göğüsledi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kuruluna (MHK) eleştiride bulunan Çebi, “TFF’nin MHK’sinin içindeki bazı hakemlerle sorunumuz var. Bunlar beceremiyor, yapamıyorlar. ‘Bu hakemler gitsin.’ diyen tek kulüp başkanıyım. Diğer kulüplerin hakemlerle ilgili ağzını açmaya hakkı yok. Bunu bir tek ben söyleyebilirim” dedi. Mali anlamda iyi bir durumda olmadıklarının altını çizen Çebi, diğer rakiplerinden daha iyi durumda olduklarını iddia etti. Çok iyi bir kadro kurduklarını, Suudi Arabistan’da ödenen ücretler nedeniyle maaş bütçesini 38 milyon euro’ya yükseltmek zorunda kaldıklarını belirten Beşiktaş Başkanı konuşmasına şöyle devam etti: “Biz bu sezon şampiyon olacağız. Yeter ki birlik ve beraberlik içinde olalım. Futbolcularımızı rahatsız edecek davranışlar içinde bulunmayalım. Suudi Arabistan’da ödenen transfer ücretleri yüzünden maaş bütçemizi 38 milyon euro’ya yükseltmek zorunda kaldık.”

Beşiktaş’ın stadının sponsoru gelecek hafta içinde açıklanacak.

Stat sponsorluğunda imzalar haftaya atılıyor

Ahmet Nur Çebi, stat isim hakkı hakkında şöyle konuştu: “Sponsorluk gelirleri 18 milyon euro aşağıdan bugün 32 milyon Euro’ya varacak. Stat ismiyle ilgili önümüzdeki hafta imzalandığı bir süreci müjdelemek istiyorum. Markamıza yakışan, değeriyle diğerlerinden az olmayan hatta yukarıda olan sponsorluk sözleşmesinin geleceğini ifade etmek istiyorum.”

Türkiye'de bir garip transfer dönemi! Çılgınlığın izahı yokTürkiye’de bir garip transfer dönemi! Çılgınlığın izahı yok

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin stat sponsorluğu gelirleri ne kadar?

Galatasaray, stat isim hakkı için RAms Global ile sponsorluk sözleşmesi imzaladı. Anlaşmayla Sarı-Kırmızılı kulüp, 5 sezonluk stadyum isim ve sponsorluk için yıllık KDV hariç 213 milyon 600 bin lira, yaklaşık 8 milyon dolar gelir elde edecek. Fenerbahçe ise stadyum sponsorluğunda Ülker ile 10 yıllık sözleşme imzalamıştı. Yapılan anlaşmaya göre Ülker, Sarı-Lacivertliler’e yıllık 9 milyon dolar ödüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.