Muhteşem finalde kupaya uçan Kartal

Türkiye Kupası'nda Beşiktaş 1-0 yenik duruma düştüğü maçta 2-1 öne geçti. Trabzonspor 2-2'yi yakaladı. 90+'larda El-Musrati Kartal'a kupayı getiren golü attı. 3-2'lik sonuçla gelecek sezon Türkiye'yi Avrupa'da temsil edecek takımlar kesinleşti.

Spor 23 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Türkiye Kupası'nda zaferin adı Beşiktaş.

Bir tarafta Trabzonspor, diğer tarafta Beşiktaş. Adres Atatürk Olimpiyat Stadyumu. Ortada bir kupa. Ligde hayal kırıklıkları yaşayan ve taraftarına bunu yaşatan iki takımın sezonu kurtarma karşılaşması. Biri tarihinde ilk defa beş farklı teknik direktörle sezon geçiren Beşiktaş, diğeri 8. hafta ardından Abdullah Avcı formülüne dönmek durumunda kalan Trabzonspor. 62. Türkiye Kupası’nın sahibini belirlemek için bu iki dev 20.45’te İstanbul’da sahne aldılar.

Karşılaşmanın ilk tehlikesini Beşiktaş yarattı. 5. dakikada Ernest Muçi’nin vuruşu auta gitti. 14. dakikada Nijeryalı forvet Paul Onuachu mükemmel bir gol attı. Orta sahanın uzak taç çizgisine yakın bölgesinden topu alan Onuachu topu taşıdı, yaklaşık 50 metre topu sürdükten sonra Omar Colley’den de sıyrıldı ve Mert Günok’un üzerinden aşırtıp meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Trabzonspor finalde 1-0 öne geçti.

16. dakikada Jackson Muleka sağ kanatta topla buluştu, ceza alanına girdi, şutunda Uğurcan Çakır başarılı oldu. 25. dakikada kullanılan köşe vuruşunda ön direkten aşırılan top arka direkte Omar Colley’ye gitti. Müsait pozisyonundaki Colley’nin şutunda top üstten auta gitti. 33. dakikada Beşiktaş bu kez Gedson’la geldi, sol çaprazdan ceza alanına giren oyuncunun şutunu Uğurcan ayağıyla çıkardı. İki dakika sonra Svensson’un ceza alanına girip attığı şut da Uğurcan’ın kucağında kaldı. İlk yarının son anlarında Beşiktaş korner kullandı. Top arka direğe açıldı, Salih Uçan ceza alanı dışına doğru pas vermek isterken top Trabzonsporlu Enis Bardhi’nin eline çarptı. Hakem Ali Şansalan penaltı noktasını gösterdi. Rachid Ghezzal vuruşta hata yapmadı ve Beşiktaş maça 1-1’lik dengeyi getirdi. İlk yarı böyle bitti. Kara Kartal ilk yarıyı 16 şut atarak kapatırken 1.82 gol beklentisi üretti. Trabzonspor rakip kaleyi iki kere yoklarken kaleyi bulan tek şut gol oldu.

İkinci yarı temposuz başladı. 54. dakikada Gedson Fernandes soldan çalımlarla gitti. İçeri çevirdi. Jackson Muleka kontrol etti. Salih Uçan savunma arkasına koştu, Muleka çok güzel çevirdi. Salih kafa vuruşuyla Uğurcan’ı çaresiz bıraktı ve topu ağlara gönderdi, Beşiktaş 1-0 geriden gelerek 2-1 öne geçmeyi başardı.

Golün ardından Trabzon’da Fountas kenara geldi, Trezeguet oyuna dahil oldu. 62. dakikada Trabzonspor etkili oldu, direkten dönen topu Paul Onuachu tamamlamak istedi ancak Mert Günok gole engel oldu. Bu atağın devamında Beşiktaş gole yaklaştı. Sağ kanatta çok iyi kontrolle topu önüne alan Rachid Ghezzal soluna çekti, kaleyi gördü, vurdu, direği geçemedi. Serdar Topraktepe ilk hamlesini 64. dakikada yaptı. Rachid Ghezzal kenara gelirken Milot Rashica oyuna dahil oldu. 70. dakikada Edin Visca ceza yayında topla buluştu. Vuruşunda Mert’in parmaklarıyla dokunduğu top direkten kornere gitti. 77. dakikada Beşiktaş tehlikeli geldi. Savunma arkasında topla buluşan Vincent Aboubakar ceza alanı içinden yaptığı vuruşta kaleyi bulamadı. 89. dakikada Trabzonspor korner kullandı. Thomas Meunier’nin şutunda Mert Günok’tan dönen topa Nicolas Pepe vurdu ve skora 2-2’lik dengeyi getirdi.

Ancak son sözü Beşiktaş söyledi. Golün ardından karşılıklı ataklar yapıldı. 90+4. dakikada Beşiktaş çok oyuncuyla geldi. Svensson’un ortasında Nicolas Pepe araya girdi ancak topu istediği gibi uzaklaştıramadı. El Musrati topu önüne aldı, yerden çok düzgün vurdu, meşin yuvarlağı köşeden ağlara gönderdi ve takımını 3-2 öne geçirdi. Maç bu skorla bitti, Beşiktaş tarihinin 11. Türkiye Kupası şampiyonluğuna uzandı. Trabzonspor Olimpiyat Stadyumu’nda çıktığı altıncı final mücadelesinde ilk kez kaybetti.

Beşiktaş Türkiye Kupası’nda final oynadığı son altı sezonda da mutlu sona ulaştı. Opta verilerine göre Serdar Topraktepe, Besiktaş tarihinde Tayfur Havutçu ve Sergen Yalçın’ın ardından hem oyuncu hem de teknik direktör olarak Türkiye Kupası’nı kazanan üçüncü isim oldu. Bu galibiyetle beraber Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi play-off bileti aldı. Trabzonspor Avrupa Ligi’ne katılmak için ve Başakşehir Konferans Ligi’ne katılmak için ikinci turdan itibaren mücadele edecekler. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde hangi turdan başlayacağı ligin sonucuna göre belli olacak. Maçın oyuncusu Salih Uçan seçildi. Beşiktaşlı futbolcular, seremoniye çıktıkları sırada Trabzonsporlu oyuncuları, Trabzonsporlu futbolcular da Beşiktaşlı oyuncuları kürsüye çıktıkları sırada alkışladı.

Teknik direktör Serdar Topraktepe maç sonunda “Beşiktaş’ta hem futbol oynadım hem de hoca olarak kupayı almak nasip oldu. Allah’ıma şükürler olsun. Kupa tek maç, tek maçlar zor oluyor. Futbolcularımla gurur duydum. Ne istediysek maç içerisinde yaptılar. Mağlup duruma düşmemize rağmen istediğimiz her şeyi yaptılar. Bütün istediklerimizi oyuncularımızdan aldık. Ben her zaman Beşiktaş’ın içinde olmak için elimden geleni yapacağım. Taraftarımız her zaman muhteşem. Hatay maçında bile bütün tribünler doluydu. Son dakikaya kadar bizi desteklediler. Hepsine can-ı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sanki hiç gitmemiş hep var gibiSanki hiç gitmemiş hep var gibi

Maç sonunda Rachid Ghezzal “Bu kupayı çok hak ettik. Hiçbir zaman bırakmadık! Bugün eğlenme vakti. Beşiktaşlılar bundan zevk alın. Eğlenmeye devam edin” derken Gedson şunları söyledi: “Bu sezon iyi bir sezon geçiremedik ama bugün Beşiktaş ailesi için elimizden geleni yaptık. Söyleyecek bir şey yok. Kupayı kazandık ve artık kutlama vakti. Bu sezon taraftara istediklerini veremedik. Hedeflerimiz büyük olsa da başaramadık. Bugünü taraftara armağan ediyorum. Hem kupayı almayı hem de Avrupa’ya gitmeyi başardık. Herkese teşekkür ediyorum.”

‘Teselli ikramiyesi’ Beşiktaş’ın…‘Teselli ikramiyesi’ Beşiktaş’ın…

Cenk Tosun “Çok mutluyuz, buraya kadar çok uzun bir yoldan geldik. İyi bir sezon geçirmedik ama taraftarımızın desteğiyle bu kupayı Beşiktaş’ın müzesine getirdik; çok mutluyuz” derken Necip Uysal şöyle konuştu: “Çok mutluyuz. Hak ettiğimiz bir kupa aldık. 9. kupam oldu benim, inşallah böyle devam eder.”

Salih Uçan “Müthiş bir akşam oldu bizim için. Böyle bir sezon üstüne böyle bir galibiyet, böyle bir kupa kaldırmak çok iyi oldu” değerlendirmesini yaptı.

Beşiktaş takımı ve tarihlerindeki 11. kupa.

‘Örnek bir final oldu’

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı “Üzgünüz. Kupayı kazanmayı çok istiyorduk. Maalesef olmadı. 13. dakikada oyun dengede giderken öne geçtik. 20. dakikadan sonra Beşiktaş oyunu aldı ya da biz verdik. Rakibe uzak kaldık, oynamalarına izin verdik. Topa sahip olarak bizden daha iyi oynadılar. Topu, bize geçtiği bölümde çabuk kaybettik. İkinci topları alamadık. Devreye 1-0 önde girsek oyuna daha fazla müdahale edebilirdik. Oyunu elimize alarak skoru 2-2’ye getirdik. Gol atabileceğimiz pozisyonlar vardı. Bir topu kısa düşürerek rakibe verdik. Rakip de bunu değerlendirdi. Üzgünüz. Taraftarımız buraya geldi. Kupayı kazanmayı çok istiyorduk. Maalesef olmadı. Güzel bir final oldu. Festival havasında geçti. Örnek bir kupa finali oldu. Finalleri oynamak kolay değildir. Bu finalleri oynamak önemli bir deneyimdir. Oyuncuların zihinsel olarak adapte olmaları gerekiyor. Anlar futbolda çok önemli. Bazen değerini fark edemiyoruz. Trabzonspor, çok büyük bir kulüp. Yarışan bir kulüp. Sürdürülebilir ve yarışabilir bir Trabzonspor için çalışıyoruz” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.