Beşiktaş’tan Ahmet Nur Çebi geçti

20 Ekim 2019'da Beşiktaş'ta başkanlık koltuğuna oturan Ahmet Nur Çebi'nin 4 yıl 1 ay 13 günlük görev süresi bitti. Üç kez kupa sevinci yaşayan Çebi veda konuşmasından helallik istedi.

Spor 2 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ahmet Nur Çebi, kongrede helallik isteyerek veda etti.

Kamuoyu, Ahmet Nur Çebi ismini 2012-2018 yıllarında Fikret Orman’ın Beşiktaş Başkanı olduğu dönemde yönetimde ikinci başkanlık görevini yaparken tanıdı. Çebi, 20 Ekim 2019’da düzenlenen olağanüstü seçimli genel kurulda yarıştığı Serdal Adalı ile Hürser Tekinoktay’a üstünlük kurarak başkanlık koltuğuna oturdu.

Sergen Yalçın ile Süper Lig ve Türkiye Kupası şampiyonluğu

Beşiktaş Kulübünün 34. başkanı Çebi, ilk olarak Fikret Orman döneminde göreve başlayan Abdullah Avcı ile çalıştı. Avcı ile sezon ortasında yollarını ayıran başkan Sergen Yalçın ile 2019-20 sezonunu bitirdi. 2020-21’e Yalçın yönetiminde başlayan siyah beyazlılar Süper Lig ve Türkiye Kupası’nda şampiyonluk ipini göğüsledi. 2021-22 sezonunda Sergen Yalçın ile yaşanan imza krizi Çebi’yi yıpratan ilk olay oldu. İmzanın geç atılmasından sonra gerek Şampiyonlar Ligi gerekse ligde alınan kötü sonuçların ardından sezon ortasında Sergen Yalçın ile yollar ayrıldı. Altyapıdan göreve getirilen Önder Karaveli yönetiminde devre arasında yapılan maçta Beşiktaş Süper Kupa’yı kazandı. Ligde istenen sonuçlar gelmeyince ikinci yarının ortasında göreve Fransız Valerien Ismael getirildi.

Ahmet Nur Çebi, Ser Yalçın ile iki kez kupa kazanma sevinci yaşadı.

Ismael’i gönderdi, Şenol Güneş ile anlaştı

29 Mayıs 2022’de gerçekleştirilen olağan seçimli genel kurulda Fuat Çimen ile yarıştı. Ahmet Nur Çebi, güven tazeleyerek ikinci kez başkan seçildi. 2022-23 sezonunda da işler istenilen gibi gitmedi. Ismael teknik direktörlüğü bırakırken gelen isim Şenol Güneş oldu. Sezonun ikinci yarısında başarılı bir grafik sergilendi.

Taraftar tepkisine dayanamadı

Bu sezona Şenol Güneş yönetiminde girildi. Ligde ve Konferans Ligi’nde istenilen sonuçlar yine gelmedi. 2019 yılındaki kongrede tüm sandıklardan birinci çıkarak başkanlığı kazanan Çebi’nin taraftarlarla arası görevinin son dönemlerinde açılmaya başladı. Geçen sezonun bir bölümünden itibaren istifa tezahüratlarıyla karşı karşıya kalan Ahmet Nur Çebi ile Beşiktaş taraftarlarının arasındaki gerginlik Lugano maçında zirve yaptı. Beşiktaş’ın 3-2 kaybettiği maçın ardından Şenol Güneş istifa etti. Bir kısım taraftar tribünlerden çıkmayarak protestoyu sürdürdü. Çebi de bu gelişmenin ertesi gününde olağanüstü kongre kararı aldı.

Güneş’in ayrılığı sonrası da siyah-beyazlı takımı Güneş’in yardımcısı Burak Yılmaz’a emanet eden Ahmet Nur Çebi, görevi bırakmadan önce teknik direktörlük görevine Rıza Çalımbay’ı getirdi.

Beşiktaş'ta Çebi ibra edildi, borç 7 milyar TL'ye dayandıBeşiktaş’ta Çebi ibra edildi, borç 7 milyar TL’ye dayandı

Çebi döneminde alınan futbolcular

Başkan Çebi, siyah-beyazlı kulüpteki görevi süresince birçok oyuncuya Beşiktaş forması giydirdi. Çebi, tek şampiyonluk yaşadığı 2020-2021 sezonunda Javi Montero, Bernard Mensah, Valentin Rosier, Cenk Tosun, Rachid Ghezzal’ı kiralık olarak Beşiktaş kadrosuna dahil etti. Bilal Ceylan ve Atakan Üner gibi genç oyuncuları bonservisleriyle transfer eden Çebi, Fabrice N’Sakala, Welinton Souza, Vincent Aboubakar, Josef de Souza ve Gökhan Töre’yi de bedelsiz olarak kadroya kattı.

Bir sonraki sezonda Mert Günok, Ghezzal, Umut Meraş, Montero, Miralem Pjanic, Salih Uçan, Kenan Karaman, Mehmet Topal, Alex Teixeira’ya Beşiktaş forması giydiren başkan Çebi, bir sonraki sezon en fazla bonservis harcaması yaptığı sezonu yaşadı.

2022-2023 sezonunda Gedson Fernandes, Jackson Muleka, Amir Hadziahmetovic, Omar Colley, Emrecan Uzunhan, Tayyip Talha Sanuç, Kerem Atakan Kesgin, Valentin Rosier ve Onur Bulut’u bonservis bedelleriyle Beşiktaş’a kazandıran Çebi, Romain Saiss, Nathan Redmond, Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar’ı bedelsiz, Dele Alli, Wout Weghorst, Arthur Masuaku ve Tayfur Bingöl’ü de kiralık olarak transfer etti. Çebi bu sezonda yaklaşık 25 milyon euro bonservis harcaması yaptı.

Çebi’nin Beşiktaş’taki son sezonunda transfer dönemi ise sıkıntılı geçti. Yaz kampına hiçbir yeni transferi yetiştiremeyen Çebi yönetimi, resmi maçların başlamasıyla birlikte Beşiktaş’ın bu sezonki kadrosunu oluşturdu. Milot Rashica, Bahtiyor Zaynutdinov, Jean Onana, Arthur Masuaku, Tayfur Bingöl, Emrecan Bulut bonservisleriyle Beşiktaş’a gelirken, Daniel Amartey, Ante Rebic, Alex Oxlade-Chamberlain, Eric Bailly ve Gökhan İnler bedelsiz olarak transfer edildi.

Beşiktaş 35. başkanını seçecek.. Birlik mesajıBeşiktaş 35. başkanını seçecek.. Birlik mesajı

Ahmet Nur Çebi: Hepiniz hakkınızı helal edin

Çebi, kongrede ibra edilirken başkan olarak son konuşmasını yaptı. Siyah-beyazlı kulübe başkanlık yapmaktan dolayı onur ve gurur duyduğunu belirten Çebi şunları söyledi: “12 yıl evvel bu kapıdan içeri girdim. Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlu olsun. Beşiktaş’ımızın da 120’nci yılı kutlu olsun. Beşiktaş’a başkanlık yapmaktan onur ve gurur duyuyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Son dönemlerin en önemli mali geneler kurulunu geçirdik. Yönetim kurulu üyelerine, divan üyelerine çok teşekkür ederim. Acı tatlı anlarımız oldu. Ben bu sevgiyle buradan gitmek istiyorum. Hepinizden helallik istiyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin. Ben de Beşiktaş’a tüm Beşiktaşlılara hakkımı helal ediyorum. Bu görevi Beşiktaş için yaptım. Değerdi, keşke daha fazlasını yapsaydım. Beşiktaşlı olduğunu iddia edip bana ve aileme hakaretler eden troll hesaplara hakkımı helal etmiyorum. Bizimkisi siyah-beyaz bir aşk hikayesi. Hiçbir zaman bitmeyecek. Allah’a emanet olun.

Çebi konuşmasının ardından yönetim kurulu üyeleri ve siyah-beyazlı kulübün üyeleriyle vedalaştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.