Beşiktaş ve Galatasaray 352. derbide: Kilidi kıran zafere gider

Beşiktaş ve Galatasaray bu akşam 19.00’da Dolmabahçe’de kozlarını paylaşacaklar. Süper Lig’de haftanın maçı, şampiyonluk yarışının kaderi açısından büyük önem taşıyor.

Spor 30 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ligin kaderini tayin edecek dev derbi bu akşam Vodafone Park'ta.

Ligin en formda takımlarından Beşiktaş, zirvede bulunan ve son 19 maçının 17’sini kazanan Galatasaray’ı Vodafone Park’ta ağırlayacak. Haftaya başlarken iki takım arasındaki fark, bir maç eksiğiyle beraber Galatasaray lehine 8 puan. Sarı-kırmızılılar, en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 3 puan önünde.

Yarışa direkt etki edecek

Derbi, lider Galatasaray’ın şampiyonluk yolunda aşması gereken en zor engel gibi görünüyor. Cim-bom geçen hafta evinde Karagümrük’e karşı iki puan bırakmıştı. En yakın takipçi Fenerbahçe de evinde İstanbulspor’la berabere kalınca Galatasaray 6 puanlık farkı korumuştu.

Fenerbahçe’nin zorlu Sivasspor deplasmanında kazandığı haftada Galatasaray, Beşiktaş engelini aşarak ligin boyunun iyice kısaldığı maçlara avantajını artırarak girmek istiyor.

Jorge Jesus haklı çıktı... Anti oyunJorge Jesus haklı çıktı… Anti oyun

Kartal Güneş’le başka

Beşiktaş, Süper Lig’de oynadığı son 7 maçta 6 kez kazandı ve 1 kez berabere kaldı. Valerien Ismael yönetiminde 1.72 puan ortalaması olan Beşiktaş, Güneş yönetiminde bu ortalamayı 2.22 bandına kadar çıkardı. Ismael yönetiminde geçen ilk 11 haftalık kısımda iki kez yenilen Kara Kartal, Şenol Güneş’in göreve geldiği 12. haftadan sonra oynadığı 18 maçta iki kez kaybetti.

Valerien Ismael yönetiminde sezona sorunlu başlayan Beşiktaş, Şenol Güneş’le çıkışa geçti.

İki mağlubiyetin biri derbide

Beşiktaş’ın Şenol Güneş yönetiminde aldığı mağlubiyetlerden biri Galatasaray’a karşı geldi. Güneş yönetiminde ikinci lig maçını oynayan siyah-beyazlılar deplasmanda 2-1 kaybetti. 12. haftada oynanan karşılaşmaya ligin 5. sırasında başlayan Galatasaray’ın rekor kıracağı galibiyet serisinde attığı ikinci adım, ilk yarıda oynanan Beşiktaş maçı oldu.

İvmeyle beraber rekora

Okan Buruk yönetimindeki Galatasaray, Beşiktaş maçında aldığı galibiyetin ardından Dünya Kupası arası öncesi çıktığı son maçta Başakşehir’i 7-0 mağlup etti ve lider Fenerbahçe’yle arasındaki farkı 2 puana indirdi. Bu kritik iki galibiyet, 14 maçlık Süper Lig rekoru niteliğindeki galibiyet serisinin mihenk taşlarıydı. Galatasaray, Dolmabahçe üstüne evinde Başakşehir’le karşılaşacak ve bu kez şampiyonluk yolunda kritik adımlar atmaya çalışacak.

14 maç üst üste kazanan Galatasaray, Süper Lig rekorunu kırdı.

Güneş ve Buruk 9. kez rakip

İki takım teknik direktörleri Şenol Güneş ve Okan Buruk, birbirlerine karşı 9. kez mücadele edecek. Güneş, daha önceki 8 karşılaşmada 6 galibiyet alırken Buruk 1 kez kazandı ve 1 maç da berabere bitti. Okan Buruk’un Şenol Güneş’e karşı aldığı tek galibiyet sezonun ilk yarısındaki derbi maçı.

Güneş, Beşiktaş’ın başında 23. kez derbiye çıkacak. Tecrübeli isim daha önceki 22 maçta 8 galibiyet, 7 beraberlik ve 7 yenilgi aldı. Okan Buruk ise Galatasaray’ın başında çıktığı 2 derbi mücadelesinde 2 galibiyet aldı.

Başka bir Şenol Güneş! Futbolcular artık hedefteBaşka bir Şenol Güneş! Futbolcular artık hedefte

Kilidi kıran zafere gider

Zorlu mücadelede istatistiki olarak dikkat çeken unsur iki takımın gol yeme istatistiği. Galatasaray 23, Beşiktaş 28 gol ile ligin en az gol yiyen iki takımı. Galatasaray, özellikle son haftalarda aldığı gollü galibiyetler ve 3-3 biten Ümraniyespor maçının etkisiyle sezon başından bu yana düşük olduğu için eleştirilen gol sayısını artırdı. Beşiktaş cephesinde ise Şenol Güneş dönemiyle beraber kaleye geçen Mert Günok’un etkisi hissediliyor. Sonuç olarak golcülere ekstra mesai düşüyor, skoru ilk bulan büyük avantajı cebine koyacak.

Golcüler dikkat çekiyor

Kritik maç öncesi en dikkat çekici karşılaştırma golcüler arasında. İki takım santrforlarının isimleri dahi eşleşmeyi cazip kılıyor. Galatasaray’da Mauro Icardi, bu sezon Süper Lig’de 18 maçta forma giydi ve 13 gol, 7 asistle 20 skora direkt katkı verdi. Icardi, ilk yarıdaki Beşiktaş mücadelesinde attığı 2 golle maçın anahtar oyuncusu oldu.

Beşiktaş cephesinde ise Vincent Aboubakar ismi öne çıkıyor. Golcü yıldız, devre arasında döndüğü Süper Lig’de 11 maçta forma giydi ve 7 gol, 1 asist üretti.

Üçüncü dönem ikinci bahar!Üçüncü dönem ikinci bahar!

Rekabetin tarihinde Galatasaray baskın

İki takım tarihte 351 kez karşı karşıya geldi. Bu maçların 127’sini Galatasaray, 110’unu Beşiktaş kazandı, 114 maç ise beraberlikle bitti. Rekabette oynanan son 10 maçta Galatasaray 5, Beşiktaş 4 kez kazandı ve 1 maç berabere sonuçlandı.

Hakem tartışmaları

Büyük maç yaklaşırken gündeme damgasını hafta içinde yaşanan hakem tartışmaları vurdu. Özellikle sosyal medyada maçın hakem atamasında önce Ahmet Nur Çebi’nin ardından Ali Koç’un etkili olduğu iddiaları yayıldı. Beşiktaş, atamadan bir gün önce yapay zeka vurgusu yaptı. Ali Şansalan’ın maçı yöneteceği açıklandıktan sonra olaylar durulmadı. Fenerbahçe Kulübü haklarında çıkan iddialarla ilgili açıklama yaparken Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile görüşmek üzere Riva’ya gitti. Beşiktaş bunun üzerine cuma günü “Türk Futboluna Pusu Kültürünü Getirenlere Geçit Yok” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada Galatasaray’ın, medyadaki kalemşörlerinin ve sosyal medyadaki trollerinin aldıkları talimat sonrası planlı olarak aynı anda başlattıkları algı operasyonunda dozu her geçen gün artırdıklarını dikkatle takip etmekteyiz” denildi.

Önce sanal dünya sonra sanal zeka atadı: Derbinin hakemi Ali Şansalan!Önce sanal dünya sonra sanal zeka atadı: Derbinin hakemi Ali Şansalan!

Şampiyonluk yolundaki kritik mücadele bu akşam saat 19.00’da Vodafone Park’ta oynanacak.

İşte dev maçın 11’leri:

Beşiktaş: Mert Günok; Valentin Rosier, Roman Saiss, Omar Colley, Arthur Masuaku; Amir Hadziahmetovic, Gedson Fernandes, Salih Uçan; Cenk Tosun, Nathan Redmond, Vincent Aboubakar

Galatasaray: Fernando Muslera; Sacha Boey, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Sam Adekugbe; Lucas Torreira, Sergio Oliveira, Kerem Aktürkoğlu, Milot Rashica, Dries Mertens; Mauro Icardi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.